Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

AstraZeneca, προνόμια και ακαταδίωκτο: Πώς η κυβέρνηση έβαλε «μπλόκο» στους εμβολιασμούς - Τι δείχνουν οι αριθμοί

 

 AstraZeneca, προνόμια και ακαταδίωκτο: Πώς η κυβέρνηση έβαλε «μπλόκο» στους εμβολιασμούς - Τι δείχνουν οι αριθμοί

Πώς η συζήτηση για «προνόμια» και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είχε αντίθετα αποτελέσματα για την κυβέρνηση

Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών τις τελευταίες ημέρες για εμβολιασμό, κάτι που «γκρεμίζει» τις ελπίδες της κυβέρνησης για κτίσιμο του τείχους ανοσίας. 

Ποιος έχει ευθύνες γι' αυτό; Η ίδια η κυβέρνηση, που με τις αποφάσεις που έχει πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους πολίτες. 

Η Επιτροπή αντιμέτωπη με τις αποφάσεις της

Όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, από το παρασκήνιο της εισήγησης και τις πιέσεις του Μαξίμου μέχρι τις απειλές για παραίτηση από τη Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι μικρός «πονοκέφαλος» μπροστά σε αυτά που έρχονται. Κι αυτό γιατί αρκετοί είναι οι πολίτες που αναμένεται να κινηθούν νομικά μετά την εισήγηση της Επιτροπής. Πρώτος όλων ο Μανώλης Κρυοβρυσανάκης, σύζυγος της 44χρονης από την Κρήτη, που έχασε τη ζωή της μετά από παρενέργειες λόγω του εμβολιασμού της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και οι υπόλοιπες επιτροπές για τον κορωνοϊό, προστατεύονται από το «ακαταδίωκτο», το οποίο νομοθετήθηκε τον Απρίλιο, μέσω τροπολογίας του υπουργείου Υγείας.

Τότε πολλοί ήταν αυτοί που αντιδρούσαν, τονίζοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να εξετάζονται και να ελέγχονται για τις αποφάσεις τους. Κατά πάσα πιθανότητα, σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με την εφαρμογή για πρώτη φορά του «ακαταδίωκτου». Οι ευθύνες, πάντως, θα κρύβονται πίσω από την ομπρέλα προστασίας, που έχει προβλέψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα μέλη των επιτροπών.

Φταίνε τα πάντα αλλά... όχι τα εμβόλια 

Καθημερινά αναφέρονται περιστατικά παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της γυναίκας στα Καλάβρυτα που κατέρρευσε αμέσως μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Pfizer. 

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση -μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και τον «ειδικών»- διαρρέει συνεχώς πως δεν φταίνε τα εμβόλια! 

Η άρνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί σιγουριά στους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς αισθάνονται πως αν υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια τότε δεν θα αποζημιωθεί η οικογένεια τους. 

Η συζήτηση περί «προνομίων»

Το «μαστίγιο και καρότο» από την κυβέρνηση και η στοχοποίηση των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί επίσης δεν δρα θετικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση έχει βάλει απέναντι της ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού το οποίο ήταν σκεπτικό απέναντι στον εμβολιασμό. 

Με τον «πόλεμο» που τους κάνει θέλοντας και μη τους κάνει περισσότερο σκεπτικούς και αντιδραστικούς. Επιπλέον διχάζει την κοινωνία η οποία χωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα, κινήσεις όπως η υποχρεωτικότητα και τα προνόμια, δημιουργούν αντίστροφες κινήσεις. Αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση, συμπληρώνει ο καθηγητής, αντίκειται στα επιστημονικά δεδομένα και το θέμα της υποχρεωτικότητας μπορεί να τεθεί μόνο όταν δεν μπορούμε να φτάσουμε το πλαφόν που χρειάζεται για το τείχος ανοσίας. Ωστόσο, ακόμα βρισκόμαστε πολύ μακριά...

Τα προνόμια ναρκοθετούν την πορεία του εμβολιασμού, επισημαίνει ο Γ. Γεροτζιάφας, καθώς παύει η αρχή της ισονομίας. Ο καθηγητής στέκεται ιδιαίτερα στη νέα γενιά, η οποία έβαλε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντ’ αυτού οι νέοι βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία τους κατηγορεί ότι κάνουν πάρτι, μαζεύονται στις πλατείες, δεν φοράνε μάσκα κλπ.

«Ταβάνι» στους εμβολιασμούς

Η τακτική της κυβέρνησης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στην ανησυχία, ειδικά αυτούς που αναμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για τους πολίτες που εισέρχονται στην εμβολιαστική διαδικασία, αυτούς δηλαδή που κάνουν την πρώτη δόση. Το επταήμερο 10-16 Ιουνίου ο μέσος όρος των νέων εμβολιασμένων είναι μόλις 34.139, αριθμός που θα ήταν πολύ μικρότερος αν δεν υπήρχε η... φωτεινή της Κυριακής 13 Ιουνίου. Με τους ρυθμούς αυτούς, πάντως, φαίνεται αδύνατον να χτιστεί το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι...

Σίγουρα, υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα, παραδέχεται και το μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος, «για να μην έχει κατανοηθεί η ουσία της απόφασης».

Οπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει «κολλήσει», καθώς λίγοι είναι οι πολίτες που αποφασίζουν να εμβολιαστούν για πρώτη φορά, με τους περισσότερους να είναι νέοι 18-30 ετών, για τους οποίους τώρα άνοιξε η πλατφόρμα. 

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 4.468.570 πολίτες με μία δόση (περίπου το 45% του πληθυσμού). Πολύ δύσκολα αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί ραγδαία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου