Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Η ΟΤΟΕ εκθέτει τα ψέματα του υπουργού Εργασίας

 Η ΟΤΟΕ εκθέτει τα ψέματα του υπουργού Εργασίας

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Οι εργατολόγοι της Ομοσπονδίας σημειώνουν ότι η οδηγία δεν επιβάλλει αποκλειστικότητα ρυθμίσεων με ατομικές συμβάσεις ● Παραθέτοντας αυτούσιο το άρθρο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αποκαλύπτει το κυβερνητικό ψεύδος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ● Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Ντράπηκαν και τα ίδια τα ψέματα»
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Σήμερα το εργασιακό κατατίθεται στη Βουλή. Ακολουθούν συζήτηση στις επιτροπές και η κατάθεση, προς ψήφιση, στην Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου. Ομως, μέχρι και την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει να υπεραμύνεται της διάταξής του για υπέρβαση του 8ωρου και διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση και όχι με συλλογική, όπως ήδη ισχύει. Λογικό από την πλευρά του. Το παράλογο είναι ότι κεντρικό επιχείρημα του Κ. Χατζηδάκη είναι η κοινοτική Οδηγία, στην οποία ο ίδιος ερμηνεύει τα περί ευελιξίας στο ωράριο που μπορούν να ζητήσουν και να έχουν οι γονείς βάσει της Οδηγίας ως μια ασυλία που τάχα προσφέρεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τις ατομικές συμβάσεις και την καταστρατήγηση του συμβατικού ωραρίου που έχει θεσπιστεί με συλλογικές συμβάσεις.

Απάντηση στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τη συνεχιζόμενη παρερμηνεία της κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158 αναφορικά με την ισορροπία που πρέπει να διέπει την προσωπική και την επαγγελματική ζωή έδωσαν χθες οι εργατολόγοι της ΟΤΟΕ αποκαθιστώντας την αλήθεια. Η ΟΤΟΕ παραθέτει επακριβώς το άρθρο 20, παράγραφος 5 της Οδηγίας, όπου για τη μεταφορά του ευρωπαϊκού νομοθετήματος στο εθνικό δίκαιο σημειώνονται τα εξής: «Οι αναλυτικοί κανόνες και λεπτομερείς ρυθμίσεις για την εφαρμογή της παρούσας Οδηγίας θεσπίζονται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, τις συλλογικές συμβάσεις και την πρακτική, εφόσον τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις και οι στόχοι της παρούσας Οδηγίας». Συνεπώς, αναφέρει η ΟΤΟΕ, «η Οδηγία δεν επιβάλλει αποκλειστικότητα ρυθμίσεων με ατομικές συμβάσεις, ούτε φυσικά αποτελεί δικαιολογητική βάση για τα οριζόμενα στο άρθρο 58 του προσχεδίου νόμου. Κάτι που, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να επιβληθεί στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες εδώ και χρόνια εξειδικεύουν τη νομοθεσία με ευρύ φάσμα συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα».

Η απάντηση της ΟΤΟΕ, αυτονόητη και σαφής, εκθέτει τον υπουργό ο οποίος έχοντας διατελέσει ευρωβουλευτής, τουλάχιστον γνωρίζει να διαβάζει το πλήρες κείμενο των Οδηγιών.

«“Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν”, έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτω από την πίεση της κοινωνικής αντίδρασης και κατακραυγής για τις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί, εντείνει καθημερινά την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», σχολίασε η αρμόδια τομεάρχης και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Στις 17 Ιουνίου ψηφίζεται στη Βουλή το εργασιακό

Στις 17 Ιουνίου (ημέρα Πέμπτη) πρόκειται να εισαχθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα εργασιακά, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή. Οπως έγινε γνωστό από τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα είναι διήμερη, ενώ θα προηγηθούν τέσσερις συνεδριάσεις στις αρμόδιες επιτροπές. Η πρώτη προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου