Ανανεώθηκε:
Για «ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από το θέμα της ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν τα δάνεια των κομμάτων. Και συγκεκριμένα το γεγονός ότι η ΝΔ είναι με διαφορά το πιο χρεοκοπημένο κόμμα στην Ευρώπη. Χρωστά 340 εκ. ευρώ και από αυτά, τα 118 εκ. έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».
Υποστηρίζοντας ότι αυτή η επιχείρηση φίμωσης ήταν κεντρικά σχεδιασμένη από τη ΝΔ, σημείωσε «τη ντροπιαστική κίνηση του κ. Τασούλα να διαβάζει ένα “σκονάκι” που του έδωσαν, για το ποιες θεσμικές ακροβασίες να επιστρατεύσει προκειμένου να μη δώσει το λόγο στον Αλέξη Τσίπρα».
«Το δεύτερο, όμως, που αποτελεί ένδειξη βαθύτατου αυταρχισμού από την πλευρά του κ. Τασούλα, είναι ότι χαρακτήρισε “πολιτικό ακτιβισμό” το αίτημα το αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η χθεσινή στάση της ΝΔ –σε μια στιγμή μάλιστα που έχει τόσο θετικά προσκείμενη την πλειοψηφία των ΜΜΕ απέναντί της- να στερεί το λόγο από τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στη Βουλή, δείχνει μία βαθύτατα φοβισμένη κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ήδη στις περισσότερες μετρήσεις αρχίζει πλέον να αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η προωθητική δύναμη που είχε η ΝΔ από τις εκλογές αρχίζει να εξαντλείται. Η κοινωνική δυσαρέσκεια φαίνεται περισσότερο σε συγκεκριμένα ζητήματα: στον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η ΝΔ, στο ότι επέλεξε να αποκλείσει φέτος 25.000 μαθητές από την πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να στηρίξει τα ιδιωτικά κολλέγια –αλλάζοντας τους κανόνες πρόσβασης μέσα στη χρονιά και εν μέσω πανδημίας- και φυσικά στο εργασιακό νομοσχέδιο», επισήμανε.
«Όπως φάνηκε και από την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης –τη μαζικότερη που έχει γίνει από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης- η πλειοψηφία της κοινωνίας αντιδρά σε αυτό το νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που φέρνει ατομικές συμβάσεις παντού, φέρνει απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί την Κυριακάτικη αργία σε μία σειρά από κλάδους, νομιμοποιεί το “σπαστό” ωράριο στη μερική απασχόληση, απελευθερώνει τις απολύσεις, διαλύει εντελώς πλέον τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ χτυπά ξεκάθαρα τις συνδικαλιστικές ελευθερίες».
«Η κυβέρνηση όλες τις τελευταίες μέρες είναι φανερό ότι έχει χάσει τη μάχη να πείσει ότι αυτό το νομοσχέδιο δήθεν προστατεύει τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και ο κ. Χατζηδάκης επιλέγει να εμφανίζεται πάντα μόνος του στα κανάλια ως “τηλεπλασιέ” απλήρωτων 10ωρων», σημείωσε με νόημα.
«Το νομοσχέδιο αυτό έχει στον πυρήνα του τη λογική ότι πρέπει να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις και να μειωθούν οι μισθοί προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, μία λογική που δοκιμάστηκε το 2012 και απέτυχε παταγωδώς. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα brain drain, ενώ είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα γιατί μειωμένοι μισθοί σημαίνουν μειωμένη κατανάλωση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Αναφερθείς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, τόνισε τρία σημεία: «αύξηση των μισθών και πρώτα απ’ όλα του κατώτατου μισθού –δεδομένου ότι είμαστε η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν που είχε το 2010- , ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί».
«Το υπόβαθρο αυτής της πρότασης είναι το παραγωγικό μοντέλο που οραματιζόμαστε για τη χώρα: ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στην έρευνα, την καινοτομία, την καλά πληρωμένη και προστατευμένη εργασία και όχι στην κακοπληρωμένη και ευέλικτη εργασία», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «θέλουμε να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο του κοινωνικού κράτους και όχι έναν απορυθμισμένο καπιταλισμό βαλκανικού τύπου».
Επισήμανε ακόμα την ανάγκη «να ρυθμιστούν οι νέες μορφές ευέλικτης εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, να προστατευτούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, να μπουν κανόνες στο πεδίο της τηλεργασίας». «Δεν μιλάμε απλά για επιστροφή στα κεκτημένα, αλλά ξεκινάμε με το τι είναι αυτό που πρέπει να προστατευθεί στο σήμερα στο πεδίο της εργασίας προκειμένου να στηριχθεί ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μια ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», εξήγησε.
Τέλος, τόνισε ότι «οι κοινωνικές δυναμικές που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να αφήσουν ανεπηρέαστες τις πολιτικές εξελίξεις». «Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για μία προγραμματική αλλά και κοινωνική, κινηματική αντιπολίτευση και θα είμαστε έτοιμοι για μια ενδεχόμενη εκλογική μάχη», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου