Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Τα βλέμματα στη Γενεύη για τη συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν: Όσα θα ειπωθούν στο "μαραθώνιο" τετ α τετ

 


Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Βρείτε μας
Πλησιάζει η στιγμή που οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιήσουν το πρώτο τους τετ α τετ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι μία "μαραθώνια" συνάντηση με "καυτά" θέματα στην ατζέντα.
Λίγες μόλις ώρες απομένουν για την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, στη Γενεύη.
Την Τετάρτη 16 Ιουνίου, οι δύο ηγέτες θα έχουν το πρώτο τους επίσημο τετ α τετ, με την ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, η στρατηγική σταθερότητα, η κυβερνοασφάλεια, αλλά και διεθνείς εξελίξεις. Εξού και γιατί η συνάντηση θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη - λόγω της πληθώρας των θεμάτων που θα βρεθούν στο «τραπέζι», αλλά και δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ που όπως αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Πάντως, ο Πούτιν εν όψει της συνάντησης, έχει αποστείλει μήνυμα υπέρ της από κοινού προσπάθειας αποκατάστασης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, ενώ και ο Μπάιντεν έχει μιλήσει για περιθώρια συνεργασίας σε πολλούς τομείς.
Αστυνομική κορδέλα στην Ελβετία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.06.2021
Κόσμος
Σε επιφυλακή τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελβετίας για τη συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν στη Γενεύη

Το πρόγραμμα της συνάντησης Πούτιν - Μπάιντεν

Τόπος συνάντησης των δύο ηγετών είναι η Ελβετία και συγκεκριμένα η Γενεύη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθούν στην εμβληματική «Villa La Grange».
Η εμβληματική Villa La Grange, ο τόπος συνάντησης Πούτιν - Μπάιντεν στην Ελεβετία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Η εμβληματική "Villa La Grange", ο τόπος συνάντησης Πούτιν - Μπάιντεν στην Ελεβετία
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) και θα είναι «μαραθώνια», αφού αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε ώρες.
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η σύνοδος θα ολοκληρωθεί μετά από τέσσερις ή πέντε ώρες, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει ούτε κοινό γεύμα μεταξύ των ηγετών, ούτε διάλειμμα.
Όπως είπε ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, πρώτος στη «Villa La Grange» θα φθάσει ο Πούτιν, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και ο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν θα υποδεχθεί τους δύο ηγέτες. Πριν τη συνάντηση, θα υπάρξει η συνήθης στιγμή μπροστά στις κάμερες των ΜΜΕ, εντούτοις ο μόνος που θα απευθύνει δήλωση θα είναι ο πρόεδρος της Ελβετίας.
Οι σημαίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην είσοδο της Villa La Grange - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Οι σημαίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην είσοδο της "Villa La Grange"
Σημειωτέον ότι μετά το πέρας της συνάντησης, δεν θα προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, πρώτος, ενώ σειρά θα πάρει έπειτα για δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Τζο Μπάιντεν.

Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα

Αναφορικά με τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Κρεμλίνο, η ατζέντα περιλαμβάνει τη στρατηγική σταθερότητα, τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, την κυβερνοασφάλεια, όπως επίσης και περιφερειακά προβλήματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Συρία, η Λιβύη, το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λευκορωσία και η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Επί τάπητος θα τεθούν και οι προοπτικές της ρωσοαμερικανικών σχέσεων, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν ελπίδες για πρόοδο, αλλά και να κρατούν χαμηλούς τόνους.
Αυτό που διαμηνύεται είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση του διαλόγου, χωρίς να αναμένεται ωστόσο ριζική πρόοδος.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.06.2021
Κόσμος
Πούτιν για συνάντηση με Μπάιντεν: Δεν υπάρχει χώρος για ψευδαισθήσεις
Ένα ακόμη θέμα είναι και αυτό της ανταλλαγής κρατουμένων. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει «ανοιχτός» σε μία τέτοια πιθανότητα.
Ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, είχε δηλώσει προσφάτως ότι στη σύνοδο της Γενεύης θα συζητηθούν και άλυτα διπλωματικά ζητήματα.
Επίσης, ο ίδιος έχει αναφέρει ότι εάν οι δύο ηγέτες φθάσουν σε σχετική συμφωνία, οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, αντίστοιχα.
Μιλώντας στο Sputnik για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο πηγή από τη ρωσική αντιπροσωπεία, δεν απέκλεισε αυτό να καταστεί εφικτό μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όσο για το τι σκοπεύει να πει ο Μπάιντεν στον Ρώσο πρόεδρο, ο ίδιος προχώρησε σε σχετικές αποκαλύψεις, λίγο μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο ίδιος πρόκειται να διαμηνύσει στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά και ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει σε επιβλαβείς δραστηριότητες.
Παράλληλα, εκφράζοντας την άποψή του για τον Πούτιν, τον χαρακτήρισε «ευφυή»«σκληρό» και «άξιο αντίπαλο».
Αστυνομική κορδέλα στην Ελβετία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Κόσμος
Στρατός, αστυνομία, ραντάρ και συρματόπλεγμα: Η Γενεύη ετοιμάζεται να υποδεχτεί Πούτιν και Μπάιντεν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου