Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ?ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΜΑστην Ελλάδα:

 

Φόβοι για τέταρτο κύμα στην Ελλάδα: Η αχίλλειος πτέρνα που μπορεί να το προκαλέσει και πότε θα γίνει

ΜΕΘ σε νοσοκομείο στην Αττική - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.06.2021
Βρείτε μας
Ο ρυθμός των εμβολιασμών, τα μέτρα προφύλαξης και οι εισαγόμενες μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι οι παράγοντες που θα ρυθμίσουν την έλευση του τέταρτου κύματος κορονοϊού και τη σφοδρότητά του.
Με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να έχει αρχίσει να βελτιώνεται παρότι απέχει σημαντικά από το να χαρακτηριστεί «πράσινη» και τους εμβολιασμούς να προχωρούν με σχετικά αργούς ρυθμούς, η συζήτηση για έλευση τέταρτου κύματος στην Ελλάδα έχει «ανάψει» για τα καλά.
Αρκετοί επιστήμονες μιλούν για το τέταρτο κύμα που θεωρούν ότι θα φτάσει στην Ελλάδα σε λίγους μήνες και εκτιμούν ότι η σφοδρότητά του εξαρτάται από το ποσοστό της ανοσίας, τις μεταλλάξεις και τα μέτρα προφύλαξης.
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Ελλάδα
Δραματική προειδοποίηση Γεωργιάδη: Η Ελλάδα θα καταστραφεί αν υπάρξει τέταρτο κύμα
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και επικεφαλής στη Μονάδα Covid του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», Συμεών Μεταλλίδης μιλώντας στο Sputnik δήλωσε ότι στην Ελλάδα «θα έχουμε τέταρτο κύμα» της πανδημίας εκτιμώντας ότι θα έρθει τον προσεχή Οκτώβριο, ωστόσο θεωρεί ότι θα είναι πιο μικρό, δηλαδή δεν θα είναι σφοδρό όπως ήταν τα προηγούμενα ενώ ως αιτία έλευσης του τέταρτου κύματος είπε ότι θα είναι οι μη εμβολιασμένοι.
«Προς τον Οκτώβριο θα έχουμε ένα κυματάκι και πιστεύω ότι θα είναι πιο μικρό σε σχέση με τα προηγούμενα. Αυτό αναμένουν. Θα προκαλέσει αναταραχές αλλά όχι τραγικές» είπε ο κ. Μεταλλίδης προσθέτοντας ότι το τέταρτο κύμα θα εξαρτηθεί «από τους μη εμβολιασμένους».
Στις εισαγόμενες μεταλλάξεις που θα μπουν στη χώρα μας και στο ποσοστό ανοσίας που θα έχουμε εκτιμά ότι βρίσκεται το «κλειδί» της έλευσης τέταρτου κύματος πανδημίας ο διευθυντής των ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.
«Το τέταρτο κύμα εξαρτάται από τις εισαγόμενες μεταλλάξεις και δεν ξέρω πόσο θα πιάνουν τα εμβόλια, από το ποσοστό ανοσίας που θα πετύχουμε και ποια μέτρα προφύλαξης θα πάρουμε. Αλλιώς το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρότατο από το τρίτο κύμα» είπε στο Sputnik ο κ. Καπραβέλος προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι τα «εισαγόμενα κρούσματα και οι μεταλλάξεις είναι η αχίλλειος πτέρνα αυτή τη στιγμή» στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Kαθολικό lockdown στη χώρα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.06.2021
Ελλάδα
Γώγος: Φοβόμαστε τέταρτο κύμα πανδημίας - Πότε θα γίνει εποχικός ιός ο κορονοϊός
«Βλέπω ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 1.200.000 μεταλλάξεις. Από αυτές κάποιες είναι πολύ σοβαρές με την έννοια της αποτελεσματικότητας των εμβολίων απέναντι σε αυτές. Εκεί είναι το ερώτημα. Αυτό που συμβαίνει στην Ινδία αυτή τη στιγμή όπου πεθαίνουν ασθενείς που έχουν κάνει εμβόλιο και τις δύο δόσεις. Άρα την ινδική μετάλλαξη σε ένα ποσοστό αρκετά σημαντικό δεν την πιάνουν τα εμβόλια» τόνισε και εξέφρασε την αγωνία του να μην δούμε τις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
«Μέχρι τώρα ευτυχώς δεν έχουμε δει εμβολιασμένους σε βαριά κατάσταση ή να πεθαίνουν μέσα στη ΜΕΘ. Αν τους δούμε θα είναι πολύ ανησυχητικό. Γιατί αν αρχίσουμε και νοσηλεύουμε ασθενείς εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, χαθήκαμε» είπε.
Εργαστήριο στη Γουχάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Κόσμος
Κορονοϊός: Βίντεο με νυχτερίδες σε εργαστήριο της Γουχάν εντείνει τα ερωτήματα για την πανδημία
Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό της φυσικής και τεχνητής ανοσίας πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλό και να συνεχιστούν τα μέτρα γιατί έτσι θα σταματήσει η διασπορά και οι μεταλλάξεις.

Πότε θα εμφανιστεί το τέταρτο κύμα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βιώσει τέταρτο κύμα πανδημίας εξέφρασε στο Spuntik και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας «τρέχει» το μαθηματικό μοντέλο πρόγνωσης των κρουσμάτων και γενικά της πορείας του κορονοϊού.
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι το τέταρτο κύμα θα έρθει στην Ελλάδα «περίπου στις 25 Οκτωβρίου» και εκτιμά ότι θα σχετιστεί με τις μεταλλάξεις και τον ρυθμό των εμβολιασμών εάν δηλαδή με το τοίχος ανοσίας.
«Εκτιμούμε ότι αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα υπάρξει λόγω των μεταλλάξεων και θα το συναντήσουμε από το τέλος Οκτωβρίου, περίπου από τις 25 Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσει να αυξάνεται λίγο. Αν υπάρξει, το τονίζω. Θα εξαρτηθεί από τις μεταλλάξεις και τον ρυθμό εμβολιασμού που έχει να κάνει με το περίφημο τοίχος ανοσίας, που θα έχουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Οι μεταλλάξεις που προβληματίζουν τους ειδικούς είναι όπως είπε η νιγηριανή και η ινδική ενώ τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας είναι να συνεχιστούν κανονικά τα self tests από τον Σεπτέμβριο που η πλειονότητα των πολιτών θα επιστρέψει στις πόλεις.
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Ελλάδα
Self test: Έρχεται το τέλος τους για τους πλήρως εμβολιασμένους από τον Ιούλιο
«Θα πρέπει να κάνουμε self test από τον Σεπτέμβριο που θα μπούμε σε κανονικότητα εργασιακή και εκπαιδευτική. Αν παράλληλα έχουμε πετύχει και ένα καλό ποσοστό ανοσίας, τότε μπορούμε να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα με την έννοια να είναι χαλαρό και να μην έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Αν δεν τα κάνουμε αυτά, τότε θα έχει σχέση με τη σφοδρότητα των άλλων» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Επίσης, εκτίμησε ότι εάν υπάρξει τέταρτο κύμα αυτό δεν θα έχει «διάρκεια» όπως είχαν τα προηγούμενα με την έννοια ότι «θα είναι σαν μια γρήγορη κορυφή που μετά αμέσως πέφτει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου