Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Όλα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων

 


Μητσοτάκης-Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Βρείτε μας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι το κλίμα ήταν θετικό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν νωρίτερα και πραγματοποίησαν μια συζήτηση περίπου 50 λεπτών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και «αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι». Μάλιστα, «υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».
Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις απαιτούν αναπροσαρμογή
Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές ξεκαθάρισαν πως οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων «με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτές οι διαφορές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων όπως, για παράδειγμα, οι «διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Εκτός των προαναφερθέντων, Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν και για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Κυβερνητικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι σταθερή θέση της Ελλάδα είναι πως «μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.
Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Κόσμος
Το "χειροφίλημα" Ερντογάν σε Μπάιντεν: Η φωτογραφία – οφθαλμαπάτη
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.
Κατά τη συζήτηση των δύο ανδρών μετά το αίτημα του Τούρκου Προέδρου, χρέη διερμηνέα ανέλαβε ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν ενώ από την ελληνική πλευρά συμμετείχε και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου