Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Η ξαφνική αλλαγή που αιφνιδίασε κι όσα συζητήθηκαν – "Συμφώνησαν ότι διαφωνούν"

 


Μητσοτάκης-Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Βρείτε μας
Χωρίς ανακοινώσεις και εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες. Τι εκτιμά διεθνολόγος στο Sputnik.
Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Εντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Τελευταία στιγμή και ενώ είχε κανονιστεί από ένας διερμηνέας για κάθε πλευρά, χωρίς την παρουσία διπλωματών και άλλων αξιωματούχων, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσίασε ξαφνικά τον Ιμπραήμ Καλίν τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας ως διερμηνέα του. Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παρουσία της επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ενώ το κλίμα της συνάντησης χαρακτηρίζεται ως καλό, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι διαφωνούν στα βασικά ζητήματα που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τις πάγιες και αμετάβλητες θέσεις της Ελλάδας. Το ίδιο έκανε και η τουρκική πλευρά» ανέφερε η ίδια διπλωματική πηγή στο Sputnik.
Επί τάπητος φέρεται να τέθηκε το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών χωρίς να αλλάζει κάτι στις θέσεις των δύο χωρών.
Παράλληλα φέρεται να υπάρχει η πρόθεση από την τουρκική πλευρά να μη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες και να κατευθυνθεί προς τη θετική ατζέντα αναφορικά με την ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών για διάφορα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι το προσφυγικό με την ελληνική πλευρά να εκφράζει εκ νέου την ενόχλησή της για τα γεγονότα του Έβρου, στην αρχή του 2020.
Μητσοτάκης-Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Ελλάδα
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Όλα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων

«Θα ήταν έκπληξη αν συμφωνούσαν»

«Θα ήταν έκπληξη αν υπήρχε κάποια σημαντική συμφωνία ή σύγκλιση από τη συνάντηση των δύο ηγετών» τονίζει στο Sputnik ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
«Δεν υπάρχει κανένα σημείο τομής. Η Τουρκία θα παρουσιάσει μια φαινομενικά καλή στάση για ένα διάστημα, για να πάρει κάποια ανταλλάγματα από την ΕΕ, μέχρι να ξεκινήσει ξανά τις προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Θα συνεχίσει να έχει αναθεωρητικές τάσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα του ελληνισμού» προσθέτει.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συναντά τον Ταγίπ Ερντογάν κι όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Αυτό εξηγείται από την ανησυχία των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να αλλάξει η Τουρκία σφαίρα επιρροής. Θέλουν να παραμείνει η γειτονική μας χώρα εντός της δυτικής αρχιτεκτονικής, με κάθε τρόπο, καθότι αποτελεί κορυφαίο εταίρο του ΝΑΤΟ» εκτιμά ο κ. Γιαλλουρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου