Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Στην Ολομέλεια η μεγάλη αναμέτρηση για την εργασία [LIVE]

 Στην Ολομέλεια η μεγάλη αναμέτρηση για την εργασία [LIVE]

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ



Το νομοσχέδιο έρχεται στο Κοινοβούλιο, στη σκιά της πολυσέλιδης έκθεσης από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για συγκεκριμένα άρθρα. Ένσταση αντισυνταγματικότητας καταθέτει η αντιπολίτευση.
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Η τελευταία πράξη της «μεταρρυθμιστικής» προσπάθειας της κυβέρνησης θα παιχθεί από σήμερα στη Βουλή. Εισάγεται στην Ολομέλεια το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρει τη σφραγίδα του Κωστή Χατζηδάκη και έχει δικαίως χαρακτηριστεί «έκτρωμα» καθώς δρομολογεί την επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και υποκάτασταση των ημερομισθίων με ρεπό.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία

Οι γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων είχαν μεταφέρει στη Διάσκεψη των Προέδρων το αίτημα να διατεθεί ο αναγκαίος χρόνος, προκειμένου να ανέβουν στο βήμα το δυνατό περισσότεροι ομιλητές.

  • Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον λόγο θα πάρουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
  • Για το νομοσχέδιο θα διατεθούν τρεις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου.

Ενστάσεις και προβληματισμοί

Το νομοσχέδιο έρχεται στο Κοινοβούλιο, στη σκιά της πολυσέλιδης έκθεσης από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής με ενστάσεις και προβληματισμούς για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 

  • Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Υπηρεσία, αναφερόμενη στο άρθρο 55 που προβλέπει ότι ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων ηµερών εβδοµαδιαίως, «γεννάται προβληµατισµός ως προς το ακριβές νόηµα της διάταξης. Αν µεν αναφέρεται σε τετραήµερη δεκάωρη ηµερησίως εργασία, αυτή δεν µπορεί να προσφέρεται στο πλαίσιο της διευθέτησης, καθώς η λογική της διευθέτησης συνίσταται σε 40 ώρες εβδοµαδιαίας απασχόλησης (ή στο µικρότερο ισχύον συµβατικό ωράριο), αλλά ως µέσος όρος απασχόλησης. Ο εν λόγω µέσος όρος προκύπτει µέσω του συνδυασµού περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης εντός µίας ευρύτερης περιόδου αναφοράς. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιµο ο προσδιορισµός της έννοιας της εν λόγω διάταξης να ενταχθεί συστηµατικά στις σχετικές διατάξεις περί διευθέτησης».
  • Επίσης, αναφερόμενη στο άρθρο 59, η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται σήµερα µε συλλογικές συµφωνίες..., ενώ παραχωρείται, διά επιχειρησιακών και κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας, ελευθερία να καθορίζεται έτερο σύστηµα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης. Με την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Πρέπει, όµως, να σηµειωθεί, εν προκειµένω, ότι στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο... Δεν προβλέπεται, εξ άλλου, προηγούµενη καταχώριση αυτής της συµφωνίας στο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, προκειµένου αυτή να καθίσταται γνωστή στις ελεγκτικές αρχές και να εξασφαλίζεται, και στην πράξη, η τήρησή της».

Τι να αναμένουμε

Εδώ και μήνες η αντιπολίτευση προεξοφλούσε ότι στο εργασιακό θα δοθεί «η μητέρα των μαχών».

  • Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι το κόμμα του θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι το κόμμα του καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είπαν, εκ προοιμίου, ότι η πρόταση κατατίθεται αλλά το νομοσχέδιο πρέπει κανονικά να αποσυρθεί.

  • Την απόσυρση των άρθρων 55 έως 125 (βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου με τις διατάξεις περί «προστασίας της εργασίας») ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, σημειώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του δέχεται διατήρηση μόνο του σκέλους του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην κύρωση των διεθνών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου