Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Ανοιξαν θέμα απολύσεων για τους ανεμβολίαστους

 Ανοιξαν θέμα απολύσεων για τους ανεμβολίαστους

Δόμνα Μιχαηλίδου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Πλήρη σύγχυση προκάλεσαν χθες οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για τα μέτρα που θα ληφθούν ενάντια σε εργαζόμενους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ● Ζήτημα απολύσεων έθεσε πρώτη η υφ. Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, όταν ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης υποστήριζε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα ● Στη «γραμμή» για απολύσεις και οι Γεωργιάδης - Βορίδης.
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Tο απόλυτο μπάχαλο προκάλεσε χθες η κυβέρνηση, η οποία, μετά τις ανακοινώσεις για τα τιμωρητικά μέτρα της αναστολής εργασίας και της άδειας άνευ αποδοχών ως συνέπεια της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε εργαζομένους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς, άνοιξε επισήμως και ρητά θέμα απολύσεων, το οποίο ανοιγόκλειναν χθες μέσα στην ημέρα διαφορετικοί υπουργοί, δημιουργώντας πλήρη σύγχυση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το θέμα για απολύσεις άνοιξε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, την ώρα που ο μεν πολιτικός της προϊστάμενος Κωστής Χατζηδάκης έλεγε ακριβώς το αντίθετο, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης συντασσόταν με τα λεγόμενά της. Αλλά ακόμα και όταν η ίδια υποχρεώθηκε τελικά να ανασκευάσει, ήρθε ο Μάκης Βορίδης να μιλήσει και πάλι για απολύσεις.

Και ασφαλώς μέσα από αυτήν την κυβερνητική κακοφωνία ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για τις απολύσεις, το οποίο έρχεται να πλανιέται ως νέα, ακόμα μεγαλύτερη απειλή, προστιθέμενη στη γνωστή τακτική εκφοβισμού που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, αντί να προσπαθήσει να πείσει τους δύσπιστους πολίτες για το πόσο σημαντικό είναι να πάνε να εμβολιαστούν, δίνοντας έτσι τροφή στους κάθε λογής συνωμοσιολόγους.

Πώς ξεκίνησε

Ειδικότερα, μιλώντας (Open) σχετικά με την αναστολή εργασίας/άδεια άνευ αποδοχών στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από 16 Αυγούστου, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε επί λέξει ότι «αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι αυτή η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα ταβάνι -λέμε τώρα ενός μήνα- και, μετά, τώρα ο εργοδότης να μπορεί να πει: Μετά από έναν μήνα που ο εργαζόμενος στη δομή μου δεν έχει κάνει ακόμα εμβόλιο, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ικανός να προστατεύσει τους ωφελούμενούς μου. Αρα, μετά από αυτόν τον ένα μήνα -αλλά ξαναλέω δεν έχουμε καθορίσει ακόμα το χρονικό περιθώριο-, να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος», είπε ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εν τω μεταξύ, σε άλλο κανάλι (Αντ1), ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έλεγε το αντίθετο: «Δεν απολύεται κανένας, αλλά λέμε άδεια άνευ αποδοχών, διότι ακριβώς αποτελεί εκεί πέρα η παρουσία τους, έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, αντικειμενικά και με βάση τα δεδομένα της επιστήμης, κίνδυνο για τους άλλους. Δεν θες να κάνεις εμβόλιο, μην κάνεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στην άκρη για λίγο, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης -ο οποίος μην ξεχνάμε ότι ήταν και ο πρώτος που απειλούσε προ καιρού με απολύσεις- συντάχθηκε με τις δηλώσεις της κ. Μιχαηλίδου, λέγοντας (Open) ότι «ένας άνθρωπος που εργάζεται σε μια δομή φροντίδας ηλικιωμένων και που αποφασίζει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί [...], αλλά αντιλαμβάνεται προφανώς ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, άθελά του προφανώς, και άρα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αυτών που φροντίζει, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; πρέπει να παραμείνει στη δομή; Αμα αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει, έχει τα κριτήρια για να δουλεύει σε έναν τέτοιο χώρο;», είπε και συνέχισε: «Ενας υγειονομικός ή ένας εργαζόμενος σε μονάδες ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες (sic), ο οποίος αποφασίζει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο, άρα γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αυτού του οποίου φροντίζει, προφανώς είναι ακατάλληλος για αυτή τη δουλειά».

Τελικά, βέβαια, μετά τον σάλο, η ίδια η Δ. Μιχαηλίδου υποχρεώθηκε άνωθεν να ανασκευάσει και να πάρει πίσω τη δήλωσή της, λέγοντας ότι «η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος» και ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση». Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού την «άδειαζαν», λέγοντας ότι ήταν «εκτός γραμμής» και ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων.

Αλλά, παρά την ανασκευή της κ. Μιχαηλίδου, ήρθε μετά ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, να ξαναθέσει θέμα απολύσεων, λέγοντας (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι «για μένα η έννοια της αναστολής είναι απλώς μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής, αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. [...] Αρα, λοιπόν, αυτές οι υποχρεώσεις οι υγειονομικές, που συνδέουν ορισμένα επαγγέλματα, θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του». Και στη ρητή ερώτηση περί απόλυσής του, απάντησε καταφατικά.

Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει το πλαίσιο αναφορικά με τις αναστολές αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι θα συνταχθεί από το υπουργείο Εργασίας, μετά και τον σάλο από τις δηλώσεις της κ. Μιχαηλίδου, λένε ότι θα συνταχθεί από το μέγαρο Μαξίμου. Κατά τις πληροφορίες, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση πηγαίνουν για ένα σχήμα διαρκούς άδειας άνευ αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος να εμβολιαστεί. Αλλά αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει αν δεν εμβολιαστεί.

Αποκαλυπτική γκάφα

«Η γκάφα της Δόμνας Μιχαηλίδου για απολύσεις αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Οι τομεάρχες Υγείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η αναπλώτρια Τομεάρχης Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, αφού τάχθηκαν υπέρ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που θα εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό και κατά της γενίκευσης της υποχρεωτικότητας, επισήμαναν ότι «όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, το κράτος, ως εργοδότης, δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική και δεν είναι αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της» και «όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η άδεια άνευ αποδοχών στην πράξη σημαίνει απόλυση».

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, που θα τις διασφάλιζε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι να αξιοποιείται ως “εργαλείο” συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών, ενίσχυσης του “κοινωνικού αυτοματισμού” και διώξεων σε βάρος εργαζομένων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση», σχολίασε το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου