Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Η κυβέρνηση προωθεί τη γενίκευση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών – Πέρασε η τροπολογία με ψήφους ΝΔ – ΚΙΝΑΛ


Η κυβέρνηση προωθεί τη γενίκευση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών – Πέρασε η τροπολογία με ψήφους ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Επικυρώθηκε η σύμπλευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσον αφορά την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων σε δομές υγείας, ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία. Αντίθετα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «κατά».

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν έντονη, ιδίως από τη στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι μετά από «βελτιώσεις» δίνεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας για να εξειδικεύσει μέτρα αλλά και να επεκτείνει τις κατηγορίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλους κλάδους των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης: Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων προανήγγειλε η κυβέρνηση

«Χωρίς προηγούμενο διάλογο, εντελώς αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά με «νομοτεχνική βελτίωση» προέβλεψε με κοινή υπουργική απόφαση τη δυνατότητα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε προνοιακές δομές», επεσήμαναν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας επίσης πως: «αποκαλύπτεται, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε αντίθεση με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και χωρίς την εμπλοκή του Κοινοβουλίου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέστησε σαφές μέσω των τοποθετήσεων των βουλευτών της ότι στηρίζει την ιδέα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ωστόσο διαφωνεί καθέτως με την τροπολογία που κατατέθηκε από τη ΝΔ. «Εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού, εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος, ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν μπορεί ο εμβολιασμός να προωθηθεί με τιμωρητικές λογικές. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης ενός κομματιού της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία, στους θεσμούς της και στην κυβερνητική διαχείριση και η κρίση εμπιστοσύνης απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και για το γεγονός πως η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει ένα θέμα τέτοιου βεληνεκούς με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. «Ένα μείζον θέμα, αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έρχεται με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Τα μείζονα θέματα απαιτούν όμως μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση γιατί είναι θέματα πειθούς και έχουν σχέση με την δημόσια υγεία και την αυτοδιάθεση του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος.

«Με δεδομένο ότι είναι χιλιάδες οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που ακόμη δεν έχουν δεχτεί να εμβολιαστούν, τι θα κάνετε αν αυτοί εμμείνουν στην άρνησή τους;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος προς τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, προσθέτοντας ότι: «εάν τους θέσετε σε αναστολή εργασίας, όπως η τροπολογία σας προβλέπει, είναι προφανές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας θα καταρρεύσει. Και τότε θα έχετε διαπράξει ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι «η εξασφάλιση ενός έγκαιρου γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους», χαρακτηρίζοντας την τροπολογία ως «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων αυταρχικών προβλέψεων, δώρων στους επιχειρηματίες και ψεμάτων για να κουκουλώσει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, όπως η απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα Υγείας, της ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και οι αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό».

«Η κυβερνητική τροπολογία έχει στόχο την εκμετάλλευση της πανδημίας ώστε να διχάσει τον λαό, να εισάγει νέες μόνιμες μορφές εξουσίας επί των εργαζόμενων και, εν τέλει, να κάνει άλμα προς την Κοινωνία του Μεγάλου Ψηφιακού Αδελφού», επεσήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Με μια τροπολογία που υποτίθεται ότι αφορούσε την πραγματική ανάγκη εμβολιασμού των εργαζόμενων στον ευαίσθητο κλάδο των δημόσιων νοσοκομείων και γηροκομείων, η πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε το αδύνατο: Επιβάλλοντας στους εργοδότες ΟΛΩΝ των κλάδων να ελέγχουν την εμβολιαστική ταυτότητα των εργαζόμενων, και υπονόμευσε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, ενισχύοντας ηθικά και πολιτικά τους αντιεμβολιαστές και έδωσε στους εργοδότες δικαιώματα αποκλεισμού και ελέγχου πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων και προσωπικών ιατρικών δεδομένων που κανείς ιδιώτης δεν επιτρέπεται να έχει σε κοινωνίες δικαίου», σημείωσε στη συνέχεια.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, έκανε λόγο για έναν «απόλυτα συνταγματικό νόμο», σημειώνοντας ότι η τροπολογία «παραβιάζει κάθε δικαίωμα ανθρώπινου δικαιώματος και επιβάλει όπως είχαμε προαναγγείλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου