Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Εύβοια: Με τα χέρια τους σβήνουν τις φλόγες οι πολίτες στο Πευκί, η φωτιά συνεχίζει να προχωράε

ι


Κυκλωμένοι από τις φλόγες οικισμοί στο νησί ● Οι φλόγες φτάνουν στη θάλασσα, ζημιές στο Πευκί ● Εκκενώσεις διά θαλάσσης ● Συνεχής ενημέρωση.
  • Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Εύβοια, κυκλωμένα χωριά από τις φλόγες. Μόνη διέξοδος των πολιτών η θάλασσα.
  • Ζημιές στο Πευκί, όπου οι πολίτες έδωσαν μάχη με τις φλόγες
  • Συναγερμός σε Ιστιαία και τα γύρω χωριά.
  • Δραματικές στιγμές διάσωσης από θαλάσσης.
  • Οργή λαού: Σώζονται οι άνθρωποι και καίγεται η ζωή τους.
  • Δυναμώνει η πυρκαγιά στη Γορτυνία που καίει ανεξέλεγκτη.
  • Καλύτερη εικόνα στα άλλα μέτωπα, τραυματίας πυροσβέστης στην Πάρνηθα.
     

 

Δύσκολη η κατάσταση στη Γορτυνία, καλύτερη εικόνα στη Μεγαλόπολη

Την εικόνα των πυρκαγιών στην Αρκαδία περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο στη Γορτυνία η κατάσταση παραμένει «αρκετά δύσκολη», καθώς «εκκενώθηκαν ακόμα δύο οικισμοί και η φωτιά απείλησε τον οικισμό Λιβαδάκι, αλλά η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τις φλόγες μακριά από τα σπίτια, ενώ κινδύνευσε και ο οικισμός Τουμπίτσι».

Στην περιοχή, τρεις κοινότητες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, «αλλά τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», πρόσθεσε αναφέροντας ότι «εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στο σημείο επιχειρούν οκτώ μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και του δήμου, ενώ ιδιώτες βοηθούν εθελοντικά με τα δικά τους μηχανήματα».

AP Photo/Petros Karadjias

Όσον αφορά το μέτωπο στην περιοχή του δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από τη Μεσσηνία, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε: «Εκεί η κατάσταση μπορώ να πω ότι είναι σχετικά καλύτερη και παραμένει εκκενωμένος μόνο ο οικισμός Ίσαρης, όπου εκεί δημιουργήθηκε μία νέα αντιπυρική ζώνη».

 

Ζημιές σε σπίτια στο Πευκί και άλλους οικισμούς

Ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί, όπου οι κάτοικοι και εθελοντές πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, εν αναμονή πυροσβεστικών δυνάμεων, που έφτασαν την ύστατη στιγμή. Μεγάλη η καταστροφή στο πευκοδάσος.

AP Photo/Petros Karadjias

Στις Γούβες, τη Γερακιού και τη Γαλατσώνα, η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το μέτωπο συνεχίζει την καταστροφική πορεία του προς Ασμίνι, όπου εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν την άμυνα έναντι της φωτιάς.

Κρίσιμη νύχτα για Ιστιαία και Αιδηψό

Στην Εύβοια, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακιού κατευθύνεται προς τον ΧΥΤΑ της Ιστιαίας. Αν και το μέτωπο απέχει αρκετά από την πόλη, συνεχίζεται η μάχη στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, ενώ απειλείται ξανά το χωριό Μονοκαρυά. 

Από την εξέλιξη των μετώπων αυτών θα κριθεί αν η φωτιά θα κινηθεί προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

AP PHOTO

Στο χωριό Ταξιάρχες, κοντά στην Ιστιαία, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα, οι κάτοικοι για να αποφύγουν την καταστροφή δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη τη γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, ενώ καθάρισαν τα περιβόλια τους.

Στ. Κολοκούρης: Δεν έμεινε η Εύβοια χωρίς εναέρια, φταίει το ανάγλυφο για την καταστροφή

Στο γεωγραφικό ανάγλυφο της Εύβοιας απέδωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, την τεράστια καταστροφή, ενώ διέψευσε τους πολίτες ότι δεν υπήρχαν εναέρια μέσα, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα διατέθηκαν πολλά στην Εύβοια. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε πολλά μέτωπα».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε επίσης ότι το μέτωπο που κινήθηκε απειλητικά προς το Πευκί, «κατάφερε να ανακοπεί».

Στέφανος Κολοκούρης, Αρχηγός της Πυροβεστικής

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Όσον αφορά τα μέσα που επιχείρησαν από αέρος σήμερα στο μέτωπο της Βόρεια Εύβοιας ο Στέφανος Κολοκούρης είπε ότι «επιχείρησαν 4 αεροσκάφη, 3 σούπερ πούμα, το Beriev. Γύρω στα 10 εναέρια μέσα».

Υποστήριξε ότι αυτό που έκανε την κατάσταση να ξεφύγει στη Βόρεια Εύβοια είναι, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής: «η μορφολογία του εδάφους, η ξηρασία, ο άνεμος και ο καύσωνας».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα παράπονα των πυρόπληκτων κατοίκων, για την απουσία εναέριων μέσων είπε ότι «οι πολίτες πάνω σε αυτό που ζουν, με πολύ σεβασμό το λέω, δεν βλέπουν, δεν διακρίνουν… μπορεί να είναι σε άλλο σημείο. Το πυροσβεστικό σώμα σε όλες τις πυρκαγιές έστειλε πολλά εναέρια μέσα. Δούλευαν σε rotation, ποτέ δεν έμειναν χωρίς εναέρια μέσα».

400 πολίτες περιμένουν σε πλοία στο Πευκί

Σε πλοία με προορισμό την Αιδηψό έχουν επιβιβαστεί περίπου 400 άνθρωποι στην παραλία στο Πευκί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Ηλία Μπουρμά.

AP Photo/Petros Karadjias

Όπως είπε, δεν είναι σίγουρο ότι θα ταξιδέψουν για την Αιδηψό, αλλά βρίσκονται εκεί έως ότου φανεί πώς θα εξελιχθεί η πυρκαγιά που έχει ήδη κάψει σπίτια στο Πευκί. Να σημειωθεί ότι από τα τελευταία στοιχεία, χάρη και στην αυτοθυσία και την προσπάθεια των ίδιων των κατοίκων, φαίνεται ότι η φωτιά ελέγχεται στο Πευκί, αν και προχωράει προς άλλες περιοχές, απειλώντας το χωριό Ασμίνι.

Ο Ηλίας Μπουρμάς είπε ότι οι πολίτες αυτοί είναι ασφαλείς, ωστόσο αν θεωρηθεί ότι θα κινδυνέψουν, τα πλοία θα αναχωρήσουν.

Οδοιπορικό στο καμένο Αχλάδι Ευβοίας

 

Η φωτιά απειλεί το χωριό Ασμήνι

Την ώρα που γίνεται ακόμη αγώνας για να σωθεί το Πευκί, το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το χωριό Ασμίνι λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Οχήματα για την κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια στέλνει η Περ. Αττικής

Η περιφέρεια Αττικής αποστέλλει 7 μεγάλες υδροφόρες και 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Η αποστολή τους έχει ξεκινήσει και σύντονα θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αξιοποιηθούν όπου κρίνεται αναγκαίο στις φλεγόμενες περιοχές της Εύβοιας.

Πευκί, Εύβοια

AP Photo/Petros Karadjias

Ρεπορτάζ του RT στα καμένα της βόρειας Αττικής

Παρομοιάζει τις εικόνες με το βιντεοπαιχνίδι τρόμου «Silent Hill»...

 

 

Επέστρεψαν στις δομές Μαλακάσας και Αμυγδαλέζας οι πρόσφυγες

Αφότου τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Βόρεια Αττική, επέστρεψαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη δομή της Ριτσώνας και της Μαλακάσας.

Επίσης, μετήχθησαν 217 πολιτών τρίτων χωρών από τη δομή Σκαραμαγκά στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Η εθνική πόλο δίνει 100.000 για τους πυρόπληκτους

Οι Έλληνες αθλητές ακόμη μία φορά δείχνουν το ήθος τους. H εθνική ομάδα πόλο, που κέρδισε το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο, παραχωρεί 100.000 ευρώ ως βοήθεια για τους πυρόπληκτους της χώρας. 

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το πριμ 200.000 ευρώ που δίνει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης για την επιτυχία τους.

AP Photo/Mark Humphrey

Οι παίκτες της Εθνικής με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες είχαν δείξει τη στήριξή τους στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Δυο πυρκαγιές μέσα σε λίγη ώρα στη Ζάκυνθο

Δυο πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε λίγη ώρα, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα σε δασική έκταση, στα χωριά Λιθακιά και Μαχαιράδο στη Ζάκυνθο.

Στο χωριό Λιθακιά εμφανίστηκαν σε κοντινή απόσταση δύο εστίες φωτιάς, ενώ υπήρξε και μια ακόμα εστία στο χωριό Μαχαιράδο στη θέση «Καταλούπο».

AP PHOTO

Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκεται στα σημεία ενώ πολύτιμή είναι η συνεισφορά των εναέριων μέσων, με δύο καναντέρ και δυο πετζετέλ να επιχειρούν από την πρώτη στιγμή ρίψεις νερού. Ωστόσο το ένα από τα δύο πετζετέλ συνετρίβη, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί ο πιλότος.

Από τα πύρινα μέτωπα του νησιού, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

 

Κιλκίς: Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν και οι τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Κιλκίς και συγκεκριμένα στη βιομηχανική περιοχή, τις Καστανιές, το Ηλιόλουστο και το Μιχαλίτσι.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα στο Αγγελοχώρι. 

Μόνοι τους με τις φλόγες οι κάτοικοι στο Πευκί

Πολλοί κάτοικοι απομακρύνονται με φέρι-μπόουτ από την παραλία στο Πευκί, που έχει φτάσει στην είσοδο του χωριού. Καίγονται σπίτια.

Κάτοικοι έχουν παραμείνει για να σώσουν τα σπίτια με όποιο μέσο έχουν.

AP Photo/Petros Karadjias

Χάρτης: Η φωτιά έφτασε στο Πευκί

 

Αγωνία στο Πευκί, η φωτιά άλλαξε πορεία

Πευκί, στα πρώτα σπίτια έφτασε η φωτιά. Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δήλωσε: «Δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια, δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Η φωτιά άλλαξε πορεία και πλησίασε το χωριό από άλλη κατεύθυνση από αυτήν που περίμεναν.

Στη θάλασσα βρίσκονται οι πολίτες.

AP PHOTO

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα σε όλη τη χώρα

Τις περιοχές σε Εύβοια- Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 7 γραμμές Μέσης Τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 13.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, απαιτείται η αντικατάσταση 900 στύλων, 100 υποσταθμών και 40 χιλιομέτρων Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές.

Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα

Έχουν επανηλεκτροδοτηθεί: 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας οι οικισμοί: Δαφνοχώρι και Ελαία.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας οι οικισμοί: Βαρβάσαινα, Λάλας, Πουρνάρι,Καψανιά.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας όλος ο Δήμος Ανατολικής Μάνης πλην των οικισμών : Σιδηρόκαστρο , Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος. 

Δεν έχουν ρεύμα:
 
Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας στον οικισμό Καλλιθέας.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στους οικισμού: Κρυονέρι, Νεράιδα, Νεμούτα, Πεύκι, Βίλια,  Ξηρόκαμπος.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας στους οικισμούς: Σιδηρόκαστρο , Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος.
Στην Περιφεριακή Ενότητα Μεσσηνίας στους οικισμούς: Δασοχώρι, Βράχος, Άνω Μέλπεια, Άγιος Αθανάσιος, Μοναστηράκι, Φίλια.
Δήμος Μεγαλόπολης οικισμοί: Ίσαρη, Βάστα.
Δήμος Γορτυνίας οι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας και Τροπαίων.

Στην Αττική

Έχουν επανηλεκτροδοτηθεί αρκετοί καταναλωτές στις περιοχές Άγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Αφίδνες, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Δροσοπηγή και Μαλακάσα.

Αντλιοστάσια

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων στις πληγείσες περιφέρειες, έχει αποκατασταθεί στα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ και των Δήμων Διονύσου και Ωρωπού, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για να επανηλεκτροδοτηθούν στο σύνολό τους, ακόμη και με τη σύνδεσή τους με γεννήτριες.
 

Ευχαριστήριο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την οποία ευχαριστεί τις χώρες που βοηθούν την Ελλάδα στην κατάσβεση των πυρκαγιών

«Στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας δεν είμαστε μόνοι. Πολλές χώρες στέκονται έμπρακτα στο πλευρό μας προσφέροντας ανθρώπινο δυναμικό, μέσα, βοήθεια, συμπαράσταση. Ευχαριστούμε θερμά για την αλληλεγγύη!», αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα ελληνικά και αγγλικά.

 

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Δεν αντέχουμε άλλο...»

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις ανεξέλεγκτες φωτιές στην Εύβοια, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Όπως κι άλλοι τοπικοί άρχοντες αλλά και κάτοικοι, αναφέρθηκε κι αυτός στην ανεπάρκεια των εναέριων μέσων πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή. Όπως είπε, τα εναέρια εμφανίστηκαν μόλις στις 11:30 το πρωί, και πριν από λίγη ώρα είχε μείνει μόνο ένα ελικόπτερο να επιχειρεί. Τόνισε επίσης πως στο σημείο που εξελίσσεται τώρα η πυρκαγιά, μόνο τα εναέρια μπορούν να βοηθήσουν.

AP PHOTO

Προειδοποίησε πως εάν δεν αντιμετωπιστεί το μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στην Κεντρική Εύβοια.

«Δεν πάει άλλο, έχουν εξαντληθεί τα όριά μας, δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε αυτό το θέαμα...», σημείωσε επίσης ο δήμαρχος. 

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στην Εύβοια

 

Τέσσερις πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις του Κιλκίς

Τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μετά το μεσημέρι της Κυριακής σε αγροτικές εκτάσεις του Κιλκίς, στις περιοχές Καστανιές και Ηλιόλουστο. 

Η πρώτη ξεκίνησε στη μιάμιση το μεσημέρι σε υπολείμματα καλλιεργειών και οι άλλες τρεις αργότερα.

Η μία από τις τέσσερις φωτιές έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης των υπολοίπων.

Σε κάθε εστία βρίσκονται από δύο έως επτά πυροσβεστικά οχήματα μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Έκκληση ΙΣΑ στα μέλη του να προσφέρουν υπηρεσίες στους πυρόπληκτους

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θέτει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στη διάθεση κάθε πολίτη που έχει ανάγκη ιατρικές υπηρεσίες και καλεί τα μέλη του να συνδράμουν τους πυρόπληκτους πολίτες, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. 

Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ συμμετέχει με εθελοντές ιατρούς, στα ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής στις πληγείσες περιοχές.

«Στη μεγάλη αυτή εθνική τραγωδία θέτουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τον πύρινο εφιάλτη. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ανακούφιση και τη στήριξη των συμπολιτών μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Οργή και αγωνία στη Γορτυνία

Τεράστια οργή επικρατεί στην κάτω Γορτυνία, με τον κόσμο να φωνάζει για την ολιγωρία της χθεσινής ημέρας να μην σταλούν ενάρετά μέσα και πιο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να μπορέσουν να ελέγξουν τη φωτιά, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν καεί σπίτια, ελιές και μεγάλες εκτάσεις.

Οι πολίτες κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε ζητώντας βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, είτε εκφράζοντας την οργή τους για την εγκληματική αδιαφορία από τους αρμόδιους.

 

Δήμαρχος Γορτυνίας: «Είμαστε εγκαταλειμμένοι παντελώς»

Έκκληση «έστω και τούτη την ύστατη ώρα» για εναέρια μέσα κατάσβεσης απηύθυνε ο δήμαρχος Γορτυνίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν θύματα.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά που συνεχίζει να εξαπλώνεται μίλησε για «τεράστιο μέτωπο», για «συνεχείς αναζωπυρώσεις» και για «τραγική κατάσταση».

EUROKINISSI/ ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

«Έχουμε απευθύνει εκκλήσεις, έχω πάρει τηλέφωνα, η κατάσταση είναι τραγική... μόνο οι κάτοικοι κι ολίγες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπάρχουν, είμαστε εγκαταλελειμμένοι παντελώς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «παρακαλάμε για εναέρια» μέσα κατάσβεσης.

Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες, προειδοποιώντας: «Φωνάξτε όλοι, γιατί θα θρηνήσουμε θύματα και θα είναι πολύ αργά».

Στην Κρήτη έφτασε ρυπαντικό φορτίο από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια

Η Κρήτη δέχεται σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Περιφέρεια.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 7/8/2021, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων προερχομένων από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν στην χώρα μας. 

«Αυτό αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις από το σταθμό στοn Φινοκαλιά, όπου καταγράφηκαν επίπεδα αέριου μονοξειδίου του άνθρακα (CO) τετραπλάσια από τα κανονικά, σωματιδιακού μαύρου άνθρακα ή καπνιάς 10 με 12 φορές ψηλότερα από αυτά του υποβάθρου, καθώς και συγκεντρώσεις αερολυμάτων PM10 που ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 ανά πεντάλεπτο, γεγονός που σπάνια παρατηρείται απουσία ερημικής σκόνης».

ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / EUROKINSSI

Όπως επισημαίνουν, αυτά τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα με τις σημερινές μετρήσεις στην Αθήνα. «Στο Ηράκλειο (Αλικαρνασσό) παρατηρήθηκαν παροδικά ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί, που όμως γρήγορα μειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις συσχετίστηκαν με αέριες μάζες, με προέλευση καταρχάς από τη Πελοπόννησο, και κατόπιν από την Αττική και την Εύβοια, μεταφέροντας σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η αλλαγή στη κατεύθυνση του ανέμου και η μείωση της έντασης των πυρκαγιών, είχε σαν αποτέλεσμα τη διασπορά των ρύπων και τη μείωση των επιπέδων τους».

ΚΚΕ: Έστω και την ύστατη ώρα, να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης

Έκκληση από τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Ευβοίας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, συναντήθηκε στις Γούβες Ιστιαίας με τον δήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη για πρόσθετα, πολλαπλάσια και κατάλληλα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος για τις Γούβες -που αυτή τη στιγμή είναι περικυκλωμένες από δύο μέτωπα- την Ιστιαία και το Πευκί. 

»Η κυβέρνηση έχει ευθύνη. Έστω και τώρα να ακούσει τα αιτήματα των κατοίκων και να ενισχύσει τα μέσα πυρόσβεσης στη μεγάλη πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας, που καίει για 6η μέρα δάση και τις περιουσίες των κατοίκων. Διαπράττεται ένα έγκλημα και οι ευθύνες της είναι μεγάλες!».

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο χάρτης της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια τώρα

Η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στο χωριό Γούβες 

Αλλαγές στα δρομολόγια των φέρι-μπόουτ

 

Και όμως κάποιοι πληρωσαν εισιτήρια για να περάσουν απέναντι

Φωτογραφίες εισιτηρίων που πλήρωσαν πυρόπληκτοι για να περάσουν στην Αρκίτσα.

Σχόλια στο Twitter: 

 

 

Τα ιπτάμενα μέσα πάνω από την Εύβοια και την Αττική τώρα

Εικόνες μέσω του FlightRadar24 στις 14.05 με τα ελικόπτερα που πετούν πάνω από τη φλεγόμενη Βόρεια Εύβοια, αλλά και τη Βόρεια Αττική.

Ένα στη Βόρεια Εύβοια, τέσσερα στην Αττική.

Δεν φαίνονται οι πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών -άγνωστο γιατί.

Δήμαρχος Ιστιαίας: «Ζητούν εκκενώσεις, αλλά δεν υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης»

Την απουσία σχεδίου και μέσων πυρόσβεσης επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοτζιάς, που μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δήλωσε:

«Δεν ουρλιάζω τόσες μέρες τυχαία ότι θέλουμε εναέρια μέσα. Επιμένω ότι υπάρχουν κι άλλα μέτωπα, μικρότερα μέτωπα στην Ιστιαία, που εάν αντιμετωπιστούν τώρα θα είναι καλύτερη η κατάσταση».

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Και συμπλήρωσε: «Λαμβάνουμε εντολές εκκένωσης χωριών και όταν φεύγουν οι άνθρωποι βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα» 

Όπως είπε, απόδειξη της δραματικής κατάστασης, «Η φωτιά από την αρχή καταλήγει τη θάλασσα» και τόνισε ότι «δεν είχανε κανένα μέσο, ούτε τώρα έχουμε μέσα»

Ενώ τόνισε ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να εκκενωθεί η Ιστιαία, λέγοντας «Πού θα πάνε τόσοι άνθρωποι»

 

Αναζητούν δωμάτια και κλειστά γήπεδα για να στεγάσουν τους πυρόπληκτους

Καθώς οι δυνατότητες στέγασης των πυρόπληκτων στην Εύβοια έχουν εξαντληθεί από το πρώτο βράδυ της μεγάλης πυρκαγιάς, η περιφέρεια αναζητεί ξενοδοχεία, κλειστά γήπεδα και άλλους χώρους στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλία Μπουρμά, «είναι αδύνατον να περιγραφούν αυτές οι καταστάσεις με νούμερα. Τα νούμερα αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα».

Ήδη, σύμφωνα με τον Ηλία Μπουρμά άνθρωποι φιλοξενούνται στη Χαλκίδα, στη Νέα Αρτάκη, την Ερέτρια, στο Μαντούδι, αλλά ο προγραμματισμός ξεπεράστηκε και οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται όσο εκκενώνονται χωριά.

Εντολή εκκένωσης και για το Πευκί

Στη θάλασσα έφτασε το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας, καθώς φαίνεται πως καταρρέει και η τελευταία γραμμή άμυνας για την περιοχή αυτή και οι φλόγες κατεβαίνουν στον παραλιακό οικισμό ασταμάτητες.

Σύμφωνα με το Open οι Αρχές έδωσαν ήδη εντολή να εκκενωθεί το Πευκί και να κατευθυνθούν οι κάτοικοι προς Ιστιαία.

Το Πευκί μέχρι στιγμής ήταν μέρος στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί πολλοί κάτοικο από άλλες πυρόπληκτες περιοχές.

 

Με δικαιολογίες, χωρίς κουβέντα για κατοίκους και εθελοντές και ξανά χωρίς ερωτήσεις η ενημέρωση Χαρδαλιά.

 

 

Γλίτωσαν ένα ακόμη φιάσκο με τα εισιτήρια σε Αιδηψό και Αγιόκαμπο

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας θα πραγματοποιούνται δωρεάν.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, έπρεπε να υπάρξει ρεπορτάζ από τις ουρές που σχηματίστηκαν στο λιμάνι της Αιδηψού με πολλούς πυρόπληκτους και να γίνει αναφορά πως οι πολίτες περίμεναν για να εκδώσουν εισιτήριο ώστε να αποχωρήσουν από το φλεγόμενο νησί.

Αμέσως άρχισαν διαμαρτυρίες στα social media και ο υπουργός Ναυτιλίας έσπευσε να παρέμβει.

 

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εντολές διάσωσης/εκκένωσης στην Πυροσβεστική και όχι κατάσβεσης

Τη στιγμή που η Εύβοια καίγεται ανεξέλεγκτα πληθαίνουν οι καταγγελίες κατοίκων πως η εντολή που έχουν τα πυροσβεστικά είναι για εκκένωση και όχι για πυρόσβεση.

Μια τέτοια καταγγελία έφτασε και στην «Εφ.Συν.» από αναγνώστρια από το Ψαροπούλι της Εύβοιας, η οποία αναφέρει ότι χθες το βράδυ αυτή ήταν η απάντηση που έλαβαν όταν ζητούσαν βοήθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. 

Ο υπεύθυνος αξιωματικός, σύμφωνα με την καταγγελία, ανέφερε ότι έχει εντολή διάσωσης και όχι εντολή κατάσβεσης και πως δεν θα βάλει σε κίνδυνο το προσωπικό του. Η ένταση ήταν τέτοια που η κατάσταση εκτραχύνθηκε έως ότου οι ίδιοι οι κάτοικοι πήραν μόνοι τους τις μάνικες για να σβήσουν τη φωτιά.

Κάτοικος του Αγριοβότανου ανέφερε στο Open: Κάνω έκκληση στους κυρίους με τις γραβάτες και τα κοστούμια, που δεν φοράνε παντελόνια να στείλουν άμεσα αεροπλάνα, ελικόπτερα, δεν ξέρω τι θα στείλουν, να σώσουν τον κόσμο. Δεν γίνεται να έρχονται τα πυροσβεστικά να κοιτάζουν και να μην ρίχνουν νερό...

Αντίστοιχα, μια άλλη κάτοικος υπογράμμισε ότι οι απαντήσεις που έχουν λάβει ήταν ακριβώς αυτές, ότι έχουν εντολές για διάσωση και όχι για κατάσβεση.

Παρέμβαση Τσίπρα για τη Βόρεια Εύβοια

 

Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας έτοιμο να δεχθεί για φιλοξενία πυρόπληκτους πολίτες

Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει προετοιμασθεί κατάλληλα και είναι έτοιμο να δεχθεί για φιλοξενία πυρόπληκτους πολίτες.

Ειδικότερα

-Τέσσερα επιπλέον ασθενοφόρα, επανδρωμένα με ιατρικό προσωπικό, ενισχύουν την περιοχή της Ιστιαίας στη Β. Εύβοια, τα οποία θα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στον Αγιόκαμπο, από όπου μεταφέρονται πολίτες με πλωτά μέσα προς Αιδηψό και όπου αλλού απαιτηθεί.

-Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, για την περίπτωση που θα μεταφερθούν στη Σκιάθο πολίτες από το λιμάνι του Μαντουδίου.

-Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει προετοιμασθεί κατάλληλα και είναι έτοιμο να δεχθεί άμεσα για φιλοξενία 52 πυρόπληκτους πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (με δυνατότητα αύξησης σε 90).

Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή διαμονή των πυρόπληκτων πολιτών (Κλίνες, κλιματισμός, φύλαξη, καθαριότητα κλπ).

Στο μεταξύ δώδεκα άτομα διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Οι εννέα αντιμετώπιζαν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και οι τρεις έφεραν ελαφρά εγκαύματα. Τους παρασχέθηκε η κατάλληλη φροντίδα και αποχώρησαν.

Την ίδια ώρα δεκάδες πυρόπληκτοι κάτοικοι από τα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκάφος, από το Πευκί στην απέναντι ακτή της Σκιάθου για να έχουν μία ασφαλή διαμονή για όσες ημέρες χρειαστούν.

Μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Σκιάθου το σκάφος «Καλυψώ» πήγε στο Πευκί της Εύβοιας και παρέλαβε 64 πυρόπληκτους της περιοχής και τους μετέφερε στην Χώρα της Σκιάθου στις 4:30 τα ξημερώματα, και από εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά στο ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς».

Μέσω του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκου Ευσταθίου και της Dolphin Skiathos διατέθηκαν στον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα δεκάδες δωμάτια σε μικρά ξενοδοχεία για να καταλύσει ο κόσμος, ενώ στο «Σκιάθος Παλλάς» διαμένουν 22 πυρόπληκτοι από την Εύβοια.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «πρωταρχικός στόχος ήταν να διασωθούν οι άνθρωποι και εμείς ως γείτονες προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε μία ανάσα ανακούφισης από τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουν. Ό,τι χρειαστούν και όσο θα απαιτηθεί θα σταθούμε δίπλα τους».

 

Σε πύρινο κλοιό το Πευκί, «πολιορκία» στην Ιστιαία

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Βόρεια Εύβοια με το Πευκί να απειλείται άμεσα από τις φλόγες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από θαλάσσης.

Η κατάσταση είναι αποπνικτική, ενώ ο ουρανός και η θάλασσα έχουν μαυρίσει κυριολεκτικά από τις στάχτες και τα αποκαΐδια.

Πύρινο μέτωπο και στην Κρήτη

Σε συναγερμό τέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Ηρακλείου, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγίου Θωμά.

 

Καλή εικόνα εμφανίζει η πυρκαγιά στον δήμο Δεσκέτης Γρεβενών

Καλή είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η εικόνα από την πυρκαγιά στον δήμο Δεσκάτης Γρεβενών.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Τρίτη, εμφανίζει διάσπαρτες μικρές αναζωπυρώσεις σε δασική έκταση, τις οποίες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σπεύδουν να θέσουν υπό έλεγχο.

Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 6 οχήματα, αλλά και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η πυρκαγιά στον Πεντάλοφο του δήμου Βοΐου Κοζάνης, όπου επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 6 οχήματα

Έκκληση Γεννηματά για την Εύβοια

 

Έγκλημα με ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης

Κάτοικος (γυναίκα) Καματριάδων της για το σπίτι της οποίας δίνεται μάχη να σωθεί :

Είμαι πολύ συγκινημένη... Θέλω να ευχαριστήσω τους συγχωριανούς μου, τους εθελοντές. Η Πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει. Εδώ συντελείται ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Αγωνιώδεις διασώσεις από θαλάσσης στο Πευκί [βίντεο]

Περισσότερα από 300 άτομα, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, έχουν απεγκλωβιστεί από θαλάσσης στο Πευκί της Εύβοιας, το οποίο απειλείται από την τεράστια πυρκαγιά.

Οι εικόνες που έρχονται από τις παραλίες και μέσα από τα καράβια είναι συγκλονιστικές, καθώς η μοναδική διέξοδος που έχουν οι άνθρωποι είναι από τη θάλασσα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η πυραυλάκατος «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.

Σοβαρά τραυματίας πυροσβέστης στην Πάρνθηα

Πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά πριν από λίγο στη θέση Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, όπου είχε εκδηλωθεί χθες η μεγάλη αναζωπύρωση και βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο της κατάσβεσης τής πυρκαγιάς.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες του τραυματισμού αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής είναι δύσκολο να πλησιάσει αυτοκίνητο, γι αυτό έχει κληθεί ελικόπτερο για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Μετά από έξι ημέρες ενισχύουν τις δυνάμεις στην Εύβοια

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανεξέλεγκτα μέτωπα της Εύβοιας ενισχύονται με προσωπικό από άλλες περιοχές.

Δυνάμεις από τη Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Στερεά Ελλάδα έλαβαν εντολή να μεταφερθούν άμεσα στο νησί.

«Είναι αργά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιστιαίας, αποτυπώνοντας πλήρως την ολοκληρωτική καταστροφή στην περιοχή.

Ο Γιάννης Κοτζιάς δήλωσε ότι ο τόπος έχει καταστραφεί και πως θα ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα για την Βόρεια Εύβοια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

«Όλοι όσοι αγαπάμε αυτόν τον τόπο να μείνουμε όρθιοι και να κρατήσουμε όρθιο αυτό το μέρος» είπε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων μπόρεσε να υπάρξει ένας μικρός περιορισμός της καταστροφής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως αυτή τα λόγια είναι αντίθετα στις εντολές των Αρχών ο δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά «η πρακτική των τελευταίων ημερών απέδειξε ότι οι εντολές εκκένωσης όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να επιχειρήσουν πυροσβέστες στις φωτιές είναι οι ίδιες καταστροφικές. Κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει την περιουσία του όταν βλέπει ότι το κράτος δε τον βοηθά».

Πύρινος όλεθρος στις Καματριάδες: Μπαίνουν μέσα στο χωριό οι φλόγες

Στο χωριό Καματριάδες, που απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα από το Πευκί και περίπου 7 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ιστιαίας, χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί, βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι μεγάλος για επέκταση της φωτιάς.

Σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού: «Αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει στα Πολιτικά».

Το μέτωπο της φωτιάς συνεχίζει να καταστρέφει στη Γορτυνία

Η φωτιά, που ξέφυγε από τη Νεμούτα Ηλείας χθες και καταστρέφει πλέον εκτάσεις και στην Αρκαδία, πέρασε μέσα από τα χωριά Ελαία, νεοχώρι και Χώρα, καιγοντας σπίτια. Δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Ράχες, Τουμπίτσι και Δωδεκάμετρο και μετά στα χωριά Καστράκι και Φαναράκι. Οπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Γορτυνία» (e-gortynia.gr)Με την αλλαγή των ανέμων χθες η φωτιά δεν ανέβηκε προς Σταυρί, Ζάβετη και Βούτση.

Το πρωί σήμερα, το μέτωπο κινούνταν σε μια μεγάλη έκταση μεταξύ Χώρας και Ραχών όπου καίει πευκόφυτες εκτάσεις.  Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να περάσει την Εθνική Οδό προς τα χωριά Φαναράκι, Καστράκι και Καλλιάνη και από εκεί στην Ηραία.

Οι φλόγες στις Γούβες Ευβοίας

 

 

 

 

Η κόλαση της Εύβοιας μέσα από το ρωσικό Beriev [βίντεο]

Με τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο καταγράφεται η πύρινη κόλαση της Εύβοιας μέσα από το πιλοτήριο του θηριώδους ρωσικού Beriev-200.

Το βίντεο ανέβασε η ρωσική πρεσβεία στα social media σημειώνοντας «ο εχθρός όπως τον βλέπουν οι Ρώσοι πιλότοι του Beriev-200. Ρίψεις νερού στο μέτωπο της Εύβοιας. Ο γίγαντας Beriev επιχειρεί ασταμάτητα. Όλοι ευχόμαστε ο πόλεμος με τη φωτιά να κερδηθεί το συντομότερο».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη

H Νέα Οδός, ενημερώνει πως, κατόπιν εντολής της τροχαίας και για λόγους ασφαλείας, η έξοδος από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα θα παραμείνει κλειστή, μέχρι νεωτέρας. Επιπλέον επι του Α/Κ έχει αποκλειστεί η πρόσβαση μέσω Λεωφόρου Κύμης προς Ολυμπιακό Χωριό και Θρακομακεδόνες.

«Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

 

Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί στην Εύβοια

Ενεργοποίηση του 112 για τους κατοίκους σε Πευκί, Αρτεμίσι και Γούβες. Τους καλούν να κατευθυνθούν προς Ιστιαία.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες, Γερακιού, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

 

 

Εκκλήσεις κατοίκων σε Ιστιαία και Γούβες

Καθώς το πύρινο μέτωπο μένει ανεξέλεγκτο και καίει και τα τελευταία χωριά που είχαν μείνει ανέπαφα, προτού απειλήσει την Ιστιαία οι κάτοικοι εξακολουθούν να κάνουν εκκλήσεις, εκτοξεύοντας σοβαρά πυρά προς την πολιτεία.

Κάτοικος από τις Γούβες δήλωνε χαρακτηριστικά: Η προσπάθεια γίνεται από τους ανθρώπους που δεν άκουσαν τις εντολές της αστυνομίας. Περιμένουμε τα αεροπλάνα, αλλά τα αεροπλάνα δεν υπάρχουν.

Κάτοικος της Ιστιαίας αποδόμησε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα λέγοντας: Την επόμενη ημέρα θα είμαστε 40.000 ζωντανοι – νεκροί. Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια. Αν δεν πετάξει αεροπλάνο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, θα θρηνήσουμε θύματα, ο κόσμος έχει κουραστεί.

Κάτοικος Γερακιού: Καίγονται άνθρωποι, καίγονται περιουσίες. Έχει άπνοια και εάν δεν καταφέρουν να σβήσουν σήμερα τη φωτιά θα φτάσει δεν ξέρω κι εγώ που θα φτάσει. Ένα πανέμορφο πευκοδάσος το οποίο έχει καταστραφεί. Περίπου 20.000 κάτοικοι υπάρχουν στην περιοχή. Που θα πάμε; Θα φτάσουμε απέναντι κολυμπώντας;

Σημειώνεται πως όλοι καταγγέλλουν ότι και σήμερα η συνδρομή εναέριων μέσων παραμένει εξαιρετικά ελλιπής, ενώ αυτή τη στιγμή επικρατεί άπνοια στο σημείο και θα πρέπει να γίνουν επιχειρήσεις, καθώς από το μεσημέρι υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση ανέμων.

 

Νεμούτα: Παραμένει ενεργό το μέτωπο, οι κάτοικοι έσωσαν το χωριό

Μόνοι τους οι κάτοικοι με τις ελάχιστες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη στο χωριό Νεμούτα και σε τμήματα του δάσους, πετυχαίνοντας να σώσουν τον οικισμό από τις φλόγες.

Σήμερα το μέτωπο παραμένει ενεργό και ανεξέλεγκτο, ωστόσο δεν απειλεί το χωριό. 

 

Τώρα περιπολούν στα καμένα

Μετά το απόλυτο οργανωτικό φιάσκο και την ανυπολόγιστη καταστροφή από τα πύρινα μέτωπα η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμη μια επικοινωνιακή ντρίμπλα ανακοινώνοντας αυξημένες περιπολίες της αστυνομίας και του στρατού στα καμένα. 

Οι διαρροές αναφέρουν ότι στην Αττική περιπολούν πάνω από 500 αστυνομικοί, ενώ περιπολίες θα πραγματοποιήσει και ο στρατός 

Από πλευράς αστυνομίας η επιτήρηση γίνεται με ένστολες περιπολίες αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.

Άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι στην Αττική

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πουθενά μέτωπο πλέον στην Αττική, παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η βελτίωση της κατάστασης επέτρεψε στην Τροχαία να ανοίξει από τη νύχτα τους περισσότερους δρόμους στις περιοχές της πυρκαγιάς, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα οι άνθρωποι που επλήγησαν να κινούνται προς τα σπίτια τους, παραμένουν όμως κάποιοι κλειστοί, ενώ έκλεισαν και νέοι, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι.

Οι νέες διακοπές είναι κυρίως επειδή υπάρχει έντονος καπνός κατά διαστήματα και είναι επικίνδυνη η διέλευση από τους πολίτες, αλλά και για να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι περιοχές, σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας.

 

Δήμαρχος Ιστιαίας: Περιμένουμε το ολοκαύτωμα

Σε δραματικούς τόνους ο Γιάννης Κοτζιάς περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι η πιο δύσκολη ημέρα και λέγοντας ότι «η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας».

«Το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανα χωριό» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η οργή των κατοίκων της περιοχής ξεχειλίζει και από τα πυρά τους δεν έχει ξεφύγει ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος, τον οποίο εγκαλούν για τις ενέργειές του τις τελευταίες ημέρες.
 

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Αττική - Αποκαρδιωτική εικόνα

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την Αττική χωρίς ενεργά μέτωπα, με τον συναγερμό για τυχόν αναζωπυρώσεις να παραμένει.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σύμμαχος ο καιρός, καθώς η ένταση των ανέμων είναι χαμηλή και δεν προβλέπεται αύξησή τους.

Η εικόνα, ωστόσο, είναι αποκαρδιωτική, καθώς η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και οι τελευταίοι «πνεύμονες» της πρωτεύουσας έγιναν στάχτη. 

 

Ιπποκράτειος Πολιτεία - Κατσιμίδι - Αφίδνες πριν & μετά. Το χρονικό μιας προαναγγελθήσας καταστροφής

 

Σε συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιάς τρεις περιοχές σήμερα

Την ώρα που τα πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε Αττική και Εύβοια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιοχές αυτές.

Άλλοι 85 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από το Λιμενικό στην Εύβοια

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Τραγωδία στην Εύβοια: Οριακή κατάταση σε Ελληνικά, Βασιλικά, Ψαροπούλι

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Πριν μία ώρα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Καλύτερη εικόνα στη Μεσσηνία - Μαίνεται το μέτωπο στην Αν. Μάνη

Στη Μεσσηνία το μέτωπο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, ενώ ελπίδες εκφράζονται για την συνδρομή των εναέριων μέσων, ωστόσο προβληματίζουν οι αναζωπυρώσεις.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Κρυονερίου.

Εναέρια μέσα στην Ηλεία - Κάηκαν σπίτια στα μέτωπα

Εναέρια πυροσβεστικά μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας στα μέτωπα των πυρκαγιών της Ηλείας, μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ.

Ένα σπίτι κάηκε στον οικισμό της Νεμούτας, τον οποίο έσωσαν κυριολεκτικά οι κάτοικοι με εθελοντές και πυροσβέστες μέσα στη νύχτα, καταφέρνοντας να απομακρύνουν το μέτωπο από τον οικισμό, ενώ οι φλόγες έγλειφαν τα πρώτα σπίτια. 

Ενεργά είναι τα μέτωπα και σε Αχλαδινή και Δούκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. 

Χθες το βράδυ σήμανε συναγερμός σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, καθώς τα μέτωπα από Ηλεία και Μεσσηνία μπήκαν στην Αρκαδία.

Δραματικές στιγμές έζησε το χωριό Ίσαρη, η οποία γλίτωσε την τελευταία στιγμή. Μετά από συγκλονιστικές προσπάθειες κατοίκων και πυροσβεστών, οι άνεμοι άλλαξαν φορά και απομάκρυναν το μέτωπο μακριά από το χωριό.

Στη Γορτυνία εκκενώθηκαν δέκα χωριά, ανάμεσά τους οι Ράχες και η Χώρα, ενώ σοβαρά πλήγματα υπέστη η δημοτική ενότητα Τροπαίων και ο οικισμός Ελαία. 

Οπως ανέφερε εξάλλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «διασώθηκε έγκαιρα ένας εγκλωβισμένος σε οικισμό», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, «να έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά κάποια σπίτια».

Η πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Η πρώτη εικόνα από τα μέτωπα

  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου σε περιοχές της Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου