Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Ο πόλεμος «τελείωσε» λένε οι Ταλιμπάν προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη ημέρα

Οι Ταλιμπάν έχουν πάρει ήδη τον έλεγχο του προεδρικού παλατιού. 

AP Photo/Zabi Karimi


Κατάρρευση της κυβέρνησης και σκηνές χάους στα αεροδρόμιο της Καμπούλ με πληροφορίες για πέντε νεκρούς • Οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα • Προ των πυλών το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» • Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η προέλαση των εξτρεμιστών ισλαμιστών μέχρι την αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, οδήγησε σε κατάρρευση της κυβέρνησης και σκηνές χάους.

Έχοντας πάρει ήδη τον έλεγχο του προεδρικού παλατιού οι Ταλιμπάν τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «μεταβατική κυβέρνηση» ενώ εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των ισλαμιστών φονταμενταλιστών δήλωσε ότι ο πόλεμος «τέλειωσε» και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

Οι ισλαμιστές βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.


Οι τελευταίες εξελίξεις

  • Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ.
  • Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με αμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν στον αέρα για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
  • Μαρτυρίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν . Ένας μάρτυρας είπε (Reuters) ότι είχε δει τα πτώματα πέντε ατόμων να μεταφέρονται σε ένα όχημα. Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα θύματα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ή κατά τη διάρκεια των στιγμών πανικού που εξελίχθηκαν.

  • Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει.
  • Ματαιώθηκαν οι εμπορικές πτήσεις ανακοίνωσε η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας. «Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε σε μηνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης

  • Η διαδικασία εκκένωσης των μελών του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού και των γερμανών πολιτών που βρίσκονταν στην Καμπούλ βρίσκεται σε εξέλιξη.
  •  70 υπάλληλοι της Ιταλικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Καμπούλ αναχώρησαν, μετέδωσε το AP. 
  • Η κινεζική πρεσβεία στην Καμπούλ δεν αναμένεται να εκκενωθεί. 
  • Η αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναδρομολόγηση των πτήσεών της ώστε τα αεροσκάφη της να μη διέρχονται από τον αφγανικό εναέριο χώρο.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ασφάλεια του προσωπικού και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άμεση προτεραιότητα της Ένωσης.

Το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν»

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιωματούχο των Ταλιμπάν, τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί πως έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας και ότι η χώρα είναι πλέον το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν».

Ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ είναι ο επικρατέστερος για να γίνει ο νέος ηγέτης της χώρας, ενώ αναμένεται να δοθεί γενική αμνηστία για όλες τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του «φυγά» πρώην προέδρου Γάνι. Ήδη οι Ταλιμπάν έχουν ανοίξει τις φυλακές για να βγούν έξω οι κρατούμενοι.

Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Leading Hand Ben Shread/Ministry of Defence via AP

«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε (Reuters) το στέλεχος αυτό, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισλαμιστές μαχητές στην πρωτεύουσα έχουν διαταχθεί να μην τρομοκρατούν τους αμάχους, να τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τα λάθη των ΗΠΑ

Οι καταιγιστικές εξελίξεις φανερώνουν πόσο γρήγορα έπεσαν έξω οι προβλέψεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την εξέλιξη των πραγμάτων, με την πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον να προσπαθεί πλέον απεγνωσμένα να ανασυγκροτηθεί. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μπάιντεν πίστευαν ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να φθάσουν οι Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα. Τώρα, παραδέχονται ότι δεν υπολόγισαν καλά.

Ήδη ορισμένοι στο Κογκρέσο ζητούν εξηγήσεις για το πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών έπεσαν τόσο έξω για την κατάσταση στο έδαφος και γιατί δεν είχαν καταστρωθεί λεπτομερή σχέδια για την απομάκρυνση Αμερικανών και συμμάχων από τη χώρα. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Μάρκ Μίλεϊ, ενημερώνοντας μέλη του Κογκρέσου, εκτίμησε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα μπορούν να ανασυνταχθούν σε λιγότερο από δυο χρόνια. Παραδέχθηκε πως η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη απειλή για την αντιτρομοκρατία.

Η κατάρρευση της αμερικανικής πολιτικής στην εμπόλεμη χώρα

New York Times

«20 χρόνια Άμυνας, διαγράφηκαν από τους Ταλιμπάν μέσα σε λίγους μήνες» είναι το τίτλος ανάλυσης της εφημερίδας New York Times, που παρουσιάζει μέσα από χάρτες την κατάρρευση της αμερικανικής πολιτικής στην εμπόλεμη χώρα.

Μόλις πριν από ένα μήνα- γράφει η εφημερίδα ο πρόεδρος Μπάιντεν υπερασπιζόταν την απόφασή του να τερματιστεί η αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν δηλώνοντας ότι ναι μεν «δεν εμπιστεύεται τους Ταλιμπάν», αλλά εμπιστεύεται «την ικανότητα του Αφγανικού στρατού, που είναι καλύτερα εκπαιδευμένος, καλύτερα εξοπλισμένος και πιο επαρκής στη διεξαγωγή πολέμου».

Τις τελευταίες επτά ημέρες όμως, αυτός ο καλά εξοπλισμένος και καλά εκπαιδευμένος στρατός κατέρρευσε, μαζί και η θεωρία της Ουάσιγκτον. Η αιματηρή εκστρατεία των Ταλιμπάν για την ανακατάληψη της χώρας έδειξε πόσο αποτελεσματική είναι, όταν στις αρχές του χρόνου οι Αφγανοί στρατιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις άμυνάς τους. Ενώ η προέλαση επιταχύνθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της σταδιακής αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών- την 1η Μαίου- με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται προ των πυλών της Καμπούλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ομολόγησε πως «είναι γεγονός ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τη χώρα»  και πως «αυτό συνέβη πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε». Υποστήριξε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν είχε πολλές επιλογές από το να ξεκινήσει την αποχώρηση των στρατευμάτων την 1η Μαΐου, αποτέλεσμα της συμφωνίας που έκανε ο προηγούμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, το Πεντάγωνο ήταν προετοιμασμένο για μια σειρά σενάρια, αλλά φαίνεται όχι για την απόλυτη κατάρρευση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. «Είχαν όλα τα πλεονεκτήματα», είπε. «Είχαν 20 χρόνια εκπαίδευσης από τις συμμαχικές δυνάμεις, μια σύγχρονη αεροπορική δύναμη, καλό εξοπλισμό και όπλα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να αγοράσει ηγεσία. Και αυτά ήταν που έλειπαν σε αυτή την περίπτωση».

Οι γερουσιαστές ενημερώθηκαν επίσης ότι είναι τουλάχιστον 60.000 άτομα στο Αφγανιστάν που πιθανώς δικαιούνται ειδική μεταναστευτική βίζα, αναφέρει το CNN, συμπληρώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν ισχύει αυτός ο αριθμός.  

AP PHOTO

Ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε χθες ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί.

«Είναι καιρός ο Τζο Μπάιντεν να παρατηθεί ατιμασμένος διότι επέτρεψε να γίνει αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, της καταστροφής στα σύνορα, της καταστολής της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας και της παράλυσης της οικονομίας μας», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η στάση της Μόσχας

Έτοιμη να συνεργαστεί με την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν είναι η Ρωσία, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η προσωρινή διοίκηση αναμένεται να ηγηθεί από τους ηγέτες των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος της πρεσβείας, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη εκκένωσης της αφγανικής πρωτεύουσας, είπε επίσης ότι η Ρωσία συμμετέχει σε πολιτικές επαφές στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει ακόμη τους Ταλιμπάν ως νόμιμη αρχή του Αφγανιστάν.

Αμερικανικό Σινούκ πάνω από την πόλη της Καμπούλ. 

AP Photo/Rahmat Gul

Το Πακιστάν κλείνει τα σύνορα

Αναμένοντας κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει το συνοριακό πέρασμα Torkhan με τη γειτονική χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Αχμάντ, τα σύνορα στην ουσία έκλεισαν όταν οι Αφγανοί αστυνομικοί παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν, συμπληρώνοντας ότι εν όψει της κρίσης που έχει ξεσπάσει, το Πακιστάν δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν προετοιμάζει στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων σε τρεις επαρχίες κοντά στα σύνορα. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ωστόσο ότι η Τεχεράνη αναμένει ότι ο κόσμος που θα φθάσει θα επιστρέψει στην πατρίδα του, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν.


Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Ξένες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου