Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Σε πύρινο κλοιό Εύβοια και Πελοπόννησος • Αναζωπυρώσεις στην Αττική

Σε πύρινο κλοιό Εύβοια και Πελοπόννησος • Αναζωπυρώσεις στην Αττική


Με καθηλωμένα τα εναέρια μέσα, μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και πολίτες. Εκκενώσεις οικισμών, ανησυχία για την Ιστιαία. Συνεχής ενημέρωση
  • Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Ιστιαίας. Πύρινος εφιάλτης καίει ανεξέλεγκτα την Εύβοια
  • Νέες αναζωπυρώσεις σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Ιπποκράτειο πολιτεία. Κακουργηματική δίωξη για εμπρησμό στο Κρυονέρι
  • Πολίτες και τοπικοί άρχοντες καταγγέλλουν ότι, παρά τις εκκλήσεις, δεν είδαν ποτέ εναέρια μέσα • Κάτοικοι παλεύουν με όσα μέσα έχουν και σώζουν τις περιουσίες τους
  • Απειλούνται χωριά στην Αρκαδία
  • Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών
  • Εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια, καλλιέργειες και δάση 
  • Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Νέα έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

 

Η φωτιά στα Βασιλικά

Εικόνες της καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια

 

 

 

Κανονικά η κίνηση των οχημάτων στην Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον νέο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη-Καλαμάτα.

Η κυκλοφορία είχε διακοπή από το μεσημέρι της Παρασκευής σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου λόγω φωτιάς στην περιοχή της Αρκαδίας.

Δήμαρχος Γορτυνίας: «Αδύνατο να διαχειριστούμε την κατάσταση»

Έκκληση για βοήθεια με όποιο τρόπο είναι εφικτό έκανε μέσα από την ΕΡΤ ο δήμαρχος της Γορτυνίας, Στάθης Κούλης, ο οποίος ενημέρωσε για το μέτωπο της πυρκαγιάς που πέρασε από την Ηλεία στον νομό Αρκαδίας.

Ο κ. Στάθης Κούλης εξήγησε ότι έχει κάνει μάταια εκκλήσεις προς τους αρμοδίους για την παροχή εναέριων μέσων, αλλά όπως του κατέστησαν σαφές «δεν έχουμε εναέρια, δεν είναι εφικτό, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, δεν υπάρχει δυνατότητα».

Εξήγησε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι τεράστιο, έχει πολλές εστίες και καίει δύσβατα βουνά, τα οποία δεν είναι προσεγγίσιμα από ανθρώπους και επίγεια μέσα.

EUROKINISSI

Το μέτωπο που πέρασε προς τη κοινότητα Τροπέων και κινείται προς τον Λάδωνα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι από τον δήμο έχουν αναπτυχθεί κοντά στους οικισμούς επίγεια μέσα και δυνάμεις με στόχο να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών και τα χωριά, ενώ έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, εξηγώντας ότι δεν επιθυμούν να απομακρύνουν όλους τους κατοίκους.

Σημείωσε ότι η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα, τα οποία για την ώρα δεν μπορούν να υπολογιστούν ακριβώς, ενώ ο άνεμος μπορεί να μην έχει μεγάλη ένταση, αλλά βοηθάει τη φωτιά, την γυρίζει και δυσκολεύει την κατάσβεση, γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν οι δυνάμεις προς τα πού θα κινηθεί.

ΔΕΔΔΗΕ: Ποιες περιοχές επανηλεκτροδοτήθηκαν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, στην περιοχή της Εύβοιας, μέχρι αυτή την ώρα, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές:

  • Μαντούδι, Προκόπι, Δαφνούσα, Παραλία Μαντουδίου, Πηλί, Βλαχιά και Σαρακήνικο.

Στην περιοχή της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές:

  • Δαφνοχώρι και Ελαία της Π.Ε Φωκίδας 
  • Λάλα της Π.Ε Ηλείας 
  • Χράνοι της Π.Ε Αρκαδίας
  • Γύθειο της Π.Ε Λακωνίας
EUROKINISSI

Στην περιοχή της Αττικής, μέχρι αυτή την ώρα έχουν επανηλεκτροδοτηθεί αρκετοί καταναλωτές σε:

  • Βαρύμπομπη, Αγ. Στέφανο, Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Κρυονέρι και Ροδόπολη.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες και τα έργα για να ηλεκτροδοτηθούν και οι υπόλοιπες πληγείσες περιοχές όπου δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα της φωτιάς.

Αντλιοστάσια

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων στις τρεις πληγείσες περιφέρειες, ώστε να αποκατασταθεί και η υδροδότηση, αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επανηλεκτροδοτηθούν, ακόμη και με τη σύνδεσή τους με γεννήτριες.
 

 

Φέρι στο Πευκί για να απομακρύνουν κατοίκους

 

Δήμαρχος Μαντουδίου: Η φωτιά μπορεί να φτάσει στη Χαλκίδα

«Αν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα» ήταν δραματική φράση του δημάρχου Μαντουδίου, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμόReal fm.

Περιγράφοντας την κατάσταση στη βόρεια Εύβοια και όσα συμβαίνουν στον Δήμο Μαντουδίου, πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει καεί στον δήμο μας. Πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Φωνάζω εδώ και πέντε μέρες, απευθύνω συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και τα επίγεια μέσα που έχουν έρθει για βοήθεια δεν επαρκούν, ούτε φυσικά τα εναέρια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

«Η κυβέρνηση δεν απαντά στα αγωνιώδη ερωτήματά μας»

Ανάρτηση στο Twitter έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, καταγγέλλοντας την αφωνία της κυβέρνησης στις σοβαρές καταγγελίες για την ανεπάρκεια εναέριων μέσων πυρόσβεσης και σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης.

«Η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματά μας σε σχέση με τα πτητικά μέσα και το σχέδιό της για τις πυρκαγιές», αναφέρει.

«Είναι προκλητικό. Από κάθε μέτωπο μας έρχεται από πολίτες εικόνα εγκατάλειψης. Μόνο εκκενώσεις και μετά καταστροφή», προσθέτει.

 

Αναζωπυρώσεις στην Αχλαδινή Αρχαίας Ολυμπίας

Αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αχλαδινής, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο. Όπως είπε, τις αντιμετωπίζουν «οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι φλόγες πλησιάζουν την κοινότητα της Αχλαδινής και παράλληλα το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές».

EUROKINISSI

Η περιοχή του Λάλα είχε κατακαεί πριν από δύο ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες των κατοίκων, η φωτιά απειλεί και το δρυόδασος της Φολόης.

Eνίσχυση στο έργο κατάσβεσης από Ισπανία και Αίγυπτο

Συνεχίζεται η ενίσχυση στο έργο κατάσβεσης από δυνάμεις ξένων χωρών μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. 

Αεροσκάφος Canadair επί το έργον - φωτ. αρχείου

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

H Ισπανία στέλνει 1 καναντέρ και η Αίγυπτος 2 ελικόπτερα, ενώ η Ελβετία στέλνει με τη σειρά της 3 SP με ειδικό κάδο. 

Από τη Γερμανία, η Πυροσβεστική της Βόνης θα διαθέσει 52 στελέχη και 17 οχήματα και η Πυροσβεστική της Έσσης 164 στελέχη και 27 οχήματα. Επιπλέον, έφτασε στην Ελλάδα ομάδα ειδικών προκειμένου να αποκτήσει εικόνα της κατάστασης στα περίχωρα της Αθήνας.

Eκτός από Τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αίγυπτο και την Ελβετία, στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν οι εξής χώρες:

  • Γαλλία  με 82 πυροσβέστες καθώς και 2 αεροσκάφη Canadair 
  • Κύπρος με 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
  • Κροατία με 1 αεροσκάφος Canadair 
  • Ουκρανία με 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα
  • Ισραήλ με 16 πυροσβέστες
  • Σουηδία με 2 αεροσκάφη
  • Ρουμανία με 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα

Επανεκκινούν τα δρομολόγια των τρένων

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι καθώς η εθνική οδός είναι πλέον προσπελάσιμη, από Κυριακή 8 Αυγούστου, επανέρχονται τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Τα δρομολόγια θα εκτελούνται με λεωφορείο από τον Σταθμό Λαρίσης προς Οινόη και το αντίστροφο, ενώ το τμήμα Οινόη – Θεσσαλονίκη – Οινόη θα γίνεται με αμαξοστοιχία.

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Νέο μέτωπο κοντά στην Ιστιαία

Ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα και κινείται γύρω από το χωριό Μηλιά.

 

 

Κανονικά η κυκλοφορία οχημάτων από Εύβοια και Θεσσαλονίκη για Αττική

Άρθηκαν όλες οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που είχαν επιβληθεί λόγω της πυρκαγιάς στην Αττική.

Κινούνται κανονικά τα οχήματα, από την Εύβοια προς Αττική, καθώς άνοιξαν η γέφυρα της Χαλκίδας, ο κόμβος Σχηματαρίου και η διασταύρωση Δροσιάς και παλιάς εθνικής οδού Χαλκίδας-Θηβών.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Επίσης, περνούν κανονικά πλέον και τα φορτηγά σε όλο το μήκος της εθνικής οδού, που είχαν ακινητοποιηθεί από τα όρια της Μαγνησίας για το ρεύμα προς Αθήνα.

Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία - οι φλόγες απειλούν χωριά

Η φωτιά που πέρασε από την Ηλεία στη Γορτυνία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνονται τα χωριά Ελαία, Τουμπίτσι, Δωδεκάμετρο, Τουμπάς ωστόσο σύμφωνα με καταγγελία στο χωριό Ελαία υπάρχουν 30 εγκλωβισμένοι κάτοικοι, γιατί το χωριό το έχουν περικυκλώσει οι φλόγες.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Δημοτικού Rαδιοφώνου Τρίπολης,.o Δημήτρης Καζάς, αρμόδιο Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι η φωτιά έχει περάσει στην Ελαία Γορτυνίας και έχει ζητηθεί η εκκένωση του χωριού Χώρα.

Στο σημείο επιχειρούν Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία του Δήμου Γορτυνίας και εναέριο μέσο.

Ανακοίνωση του Δήμου Γορτυνίας

«Μετά λύπης, ο Δήμος Γορτυνίας ανακοινώνει ότι, ύστερα από την χθεσινοβραδινή επιτυχή κατάσβεση του πύρινου μετώπου στα όρια των χωριών Νεοχώρι και Λιβαδάκι, προέκυψε αναζωπύρωση.

Αυτή την στιγμή πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στις Τοπικές Κοινότητες Χώρα, Νεοχώρι και Ελαία οι οποίες έχουν εκκενωθεί.

Εκτός από την πυροσβεστική και τα εναέρια μέσα, στα σημεία επιχειρεί το προσωπικό του Δήμου με υδροφόρες και 4×4 πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, την προσπάθεια κατάσβεσης επικουρούν μέλη της Δημοτικής Αρχής και εθελοντές κάτοικοι.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, βρίσκεται στην περιοχή από εχθές το μεσημέρι και συντονίζει τις επιμέρους δράσεις. Η σκέψη μας είναι μαζί σας.».

 

Εκκένωση και στη Νεράιδα Ηλείας

Βορειοδυτικά του χωριού Λάλας δόθηκε εντολή εκκένωση του χωριού Νεράιδα.

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διευθύνσεις για τη φροντίδα πυρόπληκτων ζώων

 

Καίγεται ο Βουτάς Ευβοίας

Το χωριό Βουτάς έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οργή και κλάματα από τους κατοίκους οι οποίοι το υπερασπίζονταν μέχρι τώρα. Ο Βουτάς απέχει 7,5 χλμ από Ιστιαία, ένα ορεινό χωριό πνιγμένο στα πεύκα και τα πλατάνια. 

Την ίδια ώρα εκκενώνονται τα χωριά Βασιλικά στα ανατολικά του Βουτά, στην παραλία που βρίσκεται στις ακτές του Αιγαίου. Πρόκειται για το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που απειλεί και την Ιστιαία.

Στις δομές φιλοξενίας Σκαραμαγκά, Θήβας, Ριτσώνας ο Ν. Μηταράκης

Τις δομές φιλοξενίας σε Σκαραμαγκά, Θήβα και Ριτσώνα όπου έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες και μετανάστες μετά την εκκένωση της δομής Μαλακάσας και του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης της Αμυγδαλέζας επισκέφθηκε ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. 

Eurokinissi

Η δομή της Θήβας παραμένει σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, βάσει του σχεδίου «Αγνοδίκη», προκειμένου να ανταποκριθεί σε πιθανό σενάριο προληπτικής εκκένωσης ή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο από άλλες δομές φιλοξενίας.

Τέλος, στη δομή της Ριτσώνας έχει μεταφερθεί το σύνολο των διαμενόντων από την δομή της Μαλακάσας, οι οποίοι στεγάζονται σε οικίσκους. Το προσωπικό της δομής έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση πιθανών αιτιών πυρκαγιάς, αποψιλώνοντας τη βλάστηση εντός της δομής, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο.

Καίγονται σπίτια στη Νεμούτα

Κάτοικοι της περιοχής στη Νεμούτα Ηλείας δήλωσαν στα τηλεοπτικά δίκτυα ότι ήδη καίγονται σπίτια στο χωριό.

Την εκκένωση στην περιοχή Μηλιές και Δούκα ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς το μέτωπο της φωτιάς από τη Νεμούτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι κάτοικοι του χωριού Αχλαδινή κάνουν έκκληση για βοήθεια μέσω του ilialive.gr.

Οι φλόγες καίνε ήδη τα πρώτα σπίτια, ενώ οι κάτοικοι αν και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης αρνούνται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, καθώς το χωριό ζει αποκλειστικά από την κτηνοτροφία και αδυνατούν να μεταφέρουν τα ζώα τους σε κάποιο ασφαλές σημείο.

EUROKINISSI

Το νερό στην περιοχή είναι λιγοστό και οι κάτοικοι ζουν εφιαλτικές στιγμές βλέποντας την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει ότι βρίσκει στο διάβα τους.

Οι ίδιοι ανήμποροι να σώσουν τα σπίτια τους, αλλά και τις ζωές τους που απειλούνται άμεσα, ζητούν μεγαλύτερη συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των εναέριων μέσων.

Ράντσα στο κλειστό γήπεδο Χαλκίδας για τους πληγέντες

Στο κλειστό γήπεδο Χαλκίδας έχουν τοποθετηθεί ράντσα και έχουν ήδη αρχίσει να υποδέχονται τους πρώτους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

AP Photo/Thodoris Nikolaou
AP Photo/Thodoris Nikolaou

Εκκενώνονται κι άλλα χωριά προς Ιστιαία

Μηνύματα εκκένωσης έλαβαν από το 112 οι κάτοικοι των χωριών Μονοκαρυά, Κάτω Μονοκαρυά, Γαλατσάδες και Καματριάδες

Ο αντιπεριφερειάρχης Έυβοιας Δημήτρης Βουρδάνος είπε ότι οι πολίτες που απομακρύνονται από τα χωριά τους τακτοποιούνται σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους στην Ιστιαία ή τη Χαλκίδα έως ότου τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά.

 

Επιδείνωση της κατάστασης στη Νεμούτα Ηλείας

Η μεγάλη πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις στη Νεμούτα Ηλείας εξελίσσεται με δραματικό τρόπο. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και φωτιά κατευθύνεται στη Γορτυνία του νομού Αρκαδίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Οι αρχές έχουν κλείσει δρόμους και υπάρχει διαταγή ακόμη και για υποχρεωτική εκκένωση των γύρω χωριών.

 

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ιστιαία το μέτωπο

Μεγαλώνει η αγωνία για την μεγαλύτερη πόλη στη Βόρεια Εύβοια, καθώς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι το μέτωπο έχει φτάσει περίπου 3 χλμ έξω από την πόλη.

Η οργή ξεχειλίζει για την καταστροφή των τελευταίων ημερών, ενώ το μέτωπο πριν δύο μέρες ήταν περισσότερο από 15 χλμ μακριά από την πόλη.

Έχει ήδη δοθεί εντολή για εκκένωση προς την Ιστιαία αρκετών οικισμών που απειλούνται από τις φλόγες όπως: Μηλιές, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μονοκαρυά, Κάτω Μονοκαρυά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί κάτοικοι, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν φεύγουν από τις φλεγόμενες περιοχές ή επιστρέφουν σε αυτές καθώς γνωρίζουν την περιοχή και έχουν εμπειρία από φωτιές, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στις αντιπυρικές ζώνες και στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

 

Μακρόν: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας

«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που υποφέρει πολύ από καταστροφικές πυρκαγιές» αναφέρει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο Γάλλος Πρόεδρος τρία καναντέρ και 80 Γάλλοι πυροσβέστες και διασώστες έχουν αναπτυχθεί στα πύρινα μέτωπα προκειμένου να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές.

Η ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν έγινα στα ελληνικά και γαλλικά και είναι οι εξής:

«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που υποφέρει πολύ από καταστροφικές πυρκαγιές. Μετά από συζήτηση με τον Πρωθυπουργό @kmitsotakis, 3 Canadairs και 80 Γάλλοι πυροσβέστες και διασώστες αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα με επείγουσες διαδικασίες. Αλληλέγγυοι, ως Ευρωπαίοι, πάντα».

«La France se tient aux côtés de la Grèce, durement touchée par de violents incendies. Après avoir échangé avec le Premier ministre @kmitsotakis, 3 Canadairs et 80 pompiers et sauveteurs français ont été déployés en urgence. Solidaires, en Européens, toujours».

 

112 για εκκένωση των Μηλιών, Γαλατσάδων, Καματριάδων προς Ιστιαία

 

Κάτοικοι: Αποκομμένη η Ιστιαία, μόνο από θαλάσσης εκκένωση

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις εκκλήσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων της Ιστιαίας, με την μεγάλη πόλη της Εύβοιας να έχει κυκλωθεί από δύο πύρινα μέτωπα.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο OPEN, ότι έκλεισε και ο δρόμος προς το Πευκί, κάτι που σημαίνει πως εάν υπάρξει ανάγκη εκκένωσης αυτό μπορεί να γίνει μόνο δια θαλάσσης με τα φέρι μποτ και όποιες άλλες δυνάμεις συνδράμουν.

 

Η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα του νησιού είναι εκτός ελέγχου και δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες. 

  • Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.
  • Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.
  • Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.
  • Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.
  • Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.
  • Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας

Αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας που είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της πυρκαγιάς, από τη γέφυρα Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα.

Ένας πυροσβέστης με κατάγματα και 7 πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας ένας πυροσβέστης με κατάγματα στην κλείδα και στα πλευρά αλλά και ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μετά από πτώση από μοτοσυκλέτα, ενώ επτά άτομα από την Πολιτική Προστασία προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας με ήπια αναπνευστικά προβλήματα. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Γιατρός από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη μετέβη σε δομή φιλοξενίας στη Σκάλα Λακωνίας, προκειμένου να εξετάσει ηλικιωμένους οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, λόγω εκκένωσης. Κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή μίας ηλικιωμένης με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων όπου και νοσηλεύεται.

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Φθιώτιδα

 

«Είμαστε μόνοι μας»

«Είμαστε μόνοι μας» τονίζει η Περιφερειακή σύμβουλος, Μαρία Αναγνώστου, γράφοντας στο Facebook το εξής: «Ποια εναέρια μέσα;;; Η πυροσβεστική μας αφήνει να καιγόμαστε! Εκτός από τους ντόπιους πυροσβέστες που (κατά παράβαση εντολών από ότι έχω καταλάβει) αγωνίζονται, οι άλλοι απλά κοιτάνε! Ανοίγουμε αντιπυρικές εδώ και μέρες τη μία μετά την άλλη με τις μπουλντόζες κι αυτοί μας λένε ότι έχουν εντολή να μην μπουν σε αντιπυρική! Να μην κουνηθούν από τη θέση τους! Δεν πλησιάζουν καν να σώσουν σπίτια που καίγονται! Τι θα κάνει η αντιπυρική αν δεν μπει μέσα το πυροσβεστικό;»

Που είναι τα δήθεν 74 εναέρια μέσα που ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος;

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ξανά εξηγήσεις καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών;» «Η αίσθηση των πολιτών στις πληγείσες περιοχές είναι ότι το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι μόνο οι εκκενώσεις των οικισμών» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνοντας τα εξής ερωτήματα: 

  • «Που είναι τα δήθεν 74 εναέρια μέσα που ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος;
  • Που ακριβώς επιχειρούν και ποια η διασπορά τους;
  • Πόσα εναέρια μέσα έχουν ζητηθεί και πόσα έχουν σταλεί από άλλες χώρες;»

Στα πρώτα σπίτια της Νεμούτας Ηλείας η φωτιά

Απεγνωσμένος ο αγώνας των πολιτών στην Νεμούτα, καθώς η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια.

«Ευτυχώς σώθηκε το σπίτι μου γιατί έχω κουραστεί πάρα πολύ στη ζωή μου. Ευχαριστώ το χωριό που με βοήθησαν να σώσω το σπίτι μου» δήλωσε από τους κατοίκους της περιοχής στο Open.

 

Επίσκεψη της ΠτΔ στους εγκαυματίες δασοπυροσβέστες

Δύο από τους τέσσερις δασοπυροσβέστες επισκέφθηκε στη Μονάδα Εγκαυμάτων το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ, αφού οι άλλοι δύο νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε από το διοικητή του νοσοκομείου, Ιωάννη Ηλιόπουλο, και τους θεράποντες ιατρούς, για την πορεία της υγείας των ασθενών.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο δήμαρχος Ιστιαίας

Μιλώντας στον σταθμό Open ο Γιάννης Κοντζιάς προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι η Ιστιαία δεν κινδυνεύει από την πυρκαγιά.

Ο κ. Κοντζιάς έκανε έκκληση για ψυχραιμία και δήλωσε ότι «εδώ και αρκετή ώρα έχει αυξηθεί ο αριθμός των εναέριων μέσων πυρόσβεσης», εκφράζοντας παράλληλα, συγκρατημένη ελπίδα για την εικόνα της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιστιαίας, είναι προφανές ότι από την πρώτη στιγμή τα εναέρια μέσα ήταν τουλάχιστον ελλιπή.

Ν. Χαρδαλιάς: Η φωτιά στην Β. Εύβοια επεκτάθηκε επειδή ήταν σε... δύσβατο σημείο

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για τις πυρκαγιές στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ισχυρίστηκε πως όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό για τα 55 ενεργά μέτωπα επαναλαμβάνοντας πως πρώτο μέλημα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή.  

Παρ' όλο που πλήθος κατοίκων εδώ και σχεδόν δύο ώρες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει σχέδιο για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην Ιστιαία, μετά τις εκκενώσεις των γύρων περιοχών, και τις καταγγελίες παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης για απουσία βοήθειας από εναέρια μέσα εδώ και πέντε μέρες, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι διαθέσιμες δυνάμεις, «ενισχυμένες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια» προς την Εύβοια και πως η φωτιά επεκτάθηκε στο ξεκίνημά της, επειδή βρισκόταν σε... δύσβατο ορεινό όγκο προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν εκκενωθεί 39 οικισμοί.

 Ο υφυπουργός τόνισε για ακόμα μία φορά ότι είναι αρκετά τα μέτωπα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και ότι στις υπόλοιπες πυρκαγιές υπάρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις.

Αναφορικά με την πυρκαγιά της Πάρνηθας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πολλές αναζωπυρώσεις δημιουργούν, σε κάποιες περιπτώσεις, μικρά μέτωπα που αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής άμεσα. «Καταφέραμε να ανακόψουμε το μέτωπο που πέρασε στην Εθνική οδό στο ύψος της Μαλακάσας ενώ βελτιώνεται διαρκώς η κατάσταση στον Άγιο Στέφανο και στο Πευκόφυτο», επισήμανε.
 
Όσον αφορά την πολύ σημαντική φωτιά στη Φωκίδα, είπε πως ξεκίνησε από τον οικισμό Ελαία μετά από χρήση τροχού ως αμέλεια συμπολίτη μας, έχει κάψει μια τεράστια έκταση που ανατολικά επεκτείνεται μέχρι τα όρια των οικισμών Μαλανδρίνο και Ιτέα. 

Έκκληση για πλωτά Ιστιαία και Πευκί - Βίντεο από το μέτωπο

 

Αναζωπυρώσεις και στην Ιπποκράτειο πολιτεία

Συνεχίζεται το καταστροφικό έργο του πύρινου μετώπου στη Βορειανατολική Αττική με διάσπαρτες εστίες, καθώς μετά τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στην Ιπποκράτειο πολιτεία. 

SOS από τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας

Τις καταγγελίες των κατοίκων για απουσία εναέριων μέσων στον δήμο την Ιστιαίας μέχρι πρότινος και για διέξοδο μόνο από την θάλασσα επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, εκφράζοντας την ελπίδα να μην χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή κι επισημαίνοντας πως εδώ και πέντε μέρες απευθύνει εκκλήσεις στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Αυτά που ακούσατε είναι αυτά που ζούμε... Κραυγές για εναέρια μέσα που δυστυχώς δεν ήρθαν. Η φωτιά στη Λίμνη συνέπεσε με αυτή στη Βαρυμπόμπη... Είναι δύο Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης... Η εκκένωση μιας πόλης σαν την Ιστιαία είναι πάρα πολύ δύσκολη γι' αυτό θα πρέπει να προστατευτεί... Τα αποτελέσματα [των προσπαθειών μας] δεν είναι καλά... οι εναέριες δυνάμεις είναι δυσανάλογες με τα μέτωπα της φωτιάς. Έχουμε τεράστιο μέτωπο και στα κεντρικά που σαρώνει τα πάντα. Η Εύβοια εκπέμπει SOS. Φοβόμαστε τι θα ακολουθήσει αυτή και τις επόμενες ημέρες».

Κρυονέρι: Δίωξη για εμπρησμό σε βάρος 43χρονου

Κακουργηματικού βαθμού ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 43χρονου, που συνελήφθη χθες για τη φωτιά στο Κρυονέρι και διώκεται για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον η δίωξη σε βάρος του περιλαμβάνει και τα τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.

Παράλληλα, δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε και σε βάρος της γυναίκας που συνελήφθη για την φωτιά στο Πεδίον του Άρεως. Η κατηγορούμενη θα δικαστεί στο Αυτόφωρο για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα.

Αναζωπύρωση στη Νεμούτα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Σύμφωνα με το patrisnews, νέα μεγάλη αναζωπύρωση στη Νεμούτα Ηλείας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν, ώστε να περιορίσουν το μέτωπο, που «αγγίζει» το φαράγγι του Άμπουλα, και να διασώσουν ότι μπορούν από το δάσος της Φολόης.

Περικύκλωσε τις Μηλιές η φωτιά, κατευθύνεται προς Πευκί και Κυπαρίσσι 

Πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας, μετά τις καταγγελίες κατοίκων πριν λίγη ώρα στον τηλεοπτικό αέρα ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες που μεταφέρθηκαν εκεί έπειτα από τις εκκενώσεις των κοντινών οικισμών.

Ωστόσο, η πυρκαγιά μοιάζει ανεξέλεγκτη με το ένα μέτωπο να κατευθύνεται προς το Πευκί και το χωριό Κυπαρίσσι έχοντας περικυκλώσει τις Μηλιές μαζί με το μέτωπο των Βασιλικών.

Κάηκαν σπίτια στους Θρακομακεδόνες, συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις

Πολλές οι αναζωπυρώσεις και εστίες στην Β. Αττική, η οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το πρωί σε σχέση με τη νύχτα, αλλά η κατάσταση θεωρείται ακόμα εξαιρετικά επικίνδυνη, ενώ αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων.

Για το λόγο αυτό η προσπάθεια όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, εστιάζονται στο να μην δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες, με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς το μέτωπο θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο.

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χθες βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων με τις φλόγες να μπαίνουν στους οικισμούς καίγοντας σπίτια.

Προς την ανατολική πλευρά το άλλο μέτωπο που δημιουργήθηκε την Τετάρτη προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες, όπως λένε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, έχει «πέσει» αρκετά, αλλά φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια, ενώ παράλληλα καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

Στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που επίσης έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις, αλλά ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος λόγω της αύξησης των ανέμων.

 

Δραματικές εκκλήσεις από Ιστιαία για εναέρια μέσα

Γυναίκα από την Αιδηψό απηύθυνε έκκληση για βοήθεια και αποστολή εναέριων μέσων στον τηλεοπτικό σταθμό Open, καθώς φέρεται να πλησιάζει το μέτωπο προς την περιοχή της Ιστιαίας, όπου έχουν μεταφερθεί κάτοικοι και τουρίστες από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν χθες. 

«Όλοι πυρόπληκτοι από Μαντούδι, Αγ. Άννα κλπ. Δεν έχουμε μάσκες. Θα καούμε. Βοηθήστε μας. καιγόμαστε και λένε ότι είμαστε εντάξει. Δεν λέμε πια για δάσος. Θα καούν άνθρωποι» είπε.

Αντίστοιχα, άλλη κάτοικος εκτίμησε μιλώντας στο ίδιο κανάλι ότι ενδέχεται να κινδυνεύσουν Ιστιαία και Πευκί, που είναι οι μόνες περιοχές οι οποίες δεν εκκενώθηκαν. «Δεν πετάει τίποτα από το πρωί. Ένα ελικόπτερο κάθε μισή ώρα. Θα καεί και το τελευταίο δέντρο. Μας έχουν ξεχασμένους. Μόνο Αθήνα και Αρχαία Ολυμπία. Κανείς δεν βοηθάει» κατήγγειλε.

Σύμφωνα με την ίδια, η πυρκαγιά βρίσκεται στις Μηλιές, που απέχει 15 χιλιόμετρα από την Ιστιαία.

Σημειώνεται ότι λόγω του μετώπου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης Αγίας Άννας, η κυκλοφορία οχημάτων έχει διακοπεί στην Εθνική οδό Χαλκίδας Αιδηψού (70 Χ/Θ διασταύρωση Αγίας Άννας προς Βόρεια Εύβοια).            

Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» με τα μέτωπα στη χώρα

Σπίτια στην Αρκαδία έκαψαν οι φωτιές που πέρασαν από Μεσσηνία και Ηλεία

Πύρινα μέτωπα που πέρασαν, από τη Μεσσηνία και την Ηλεία, στην Αρκαδία, έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «είναι καλύτερη σήμερα η εικόνα της φωτιάς στις περιοχές Χράνοι και Ίσαρης, της Μεγαλόπολης, αλλά δυστυχώς έχουν καεί δύο σπίτια, καθώς και χορτολιβαδικές εκτάσεις».

«Υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο, βορειότερα των Χράνων, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί, με δεδομένο ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι» πρόσθεσε.

«Μάχη» για να γλιτώσει το Γύθειο και άλλες κατοικημένες περιοχές

«Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η περιοχή γύρω από το Γύθειο, ώστε να μην μπει η φωτιά μέσα στην πόλη» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «άλλες εστίες που εντοπίζονται στις περιοχές Αγερανός, Βαθύ, καθώς και σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Σμύνους, όπου και εκεί επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, ο Θεόδωρος Βερούτης «θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι θα κριθεί, τόσο από τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και τα μέσα που θα διαθέσει, όσο και από τις δικές μας προσπάθειες, το κατά πόσο η φωτιά θα μπει σε ύφεση».

Σχετικά με τον αν προκλήθηκαν ζημιές στην πόλη, ο κ. Βερούτης ανέφερε ότι «η φωτιά έφθασε πολύ κοντά στο Γύθειο, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχω, δεν κάηκαν σπίτια, χωρίς όμως να αποκλείω το ενδεχόμενο, να έχουν προκληθεί κάποιες ζημιές σε αύλειους χώρους».

Όσον αφορά την φιλοξενία των κατοίκων, τόσο του Γυθείου, όσο και άλλων περιοχών, που έφυγαν από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «φρόντισαν για αυτό ο δήμος Ανατολικής Μάνης, ο στρατός, ο δήμος Ευρώτα και όλοι μας, ενώ και ο δήμος Σπάρτης ήταν έτοιμος για να συνδράμει».

ΕΥΔΑΠ: Μερική αποκατάσταση υδροδότησης στα βόρεια προάστεια

Σε μερική αποκατάσταση της υδροδότησης στη Βόρεια Αττική προχώρησε η ΕΥΔΑΠ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα βόρεια προάστια, με εξαίρεση τον Άγιο Στέφανο, το Πολυδένδρι, και περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Ωστόσο, συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση, δεδομένου ότι η υδροδότηση των παραπάνω περιοχών γίνεται έχοντας θέσει σε λειτουργία εφεδρικά συστήματα τροφοδότησης.

Επιχορηγήσεις για 17 πυρόπληκτους δήμους και 5 περιφέρειες

Πώς κατανέμονται τα ποσά στις 22 πληγείσες περιοχές

 

Αναχαιτίστηκε το μέτωπο στη Μαλακάσα, όπου όμως σημειώνονται πολλές αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με την πυροσβεστικές, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εν τη γενέσει τις μικρές εστίες που προκύπτουν, όσο οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα με το μέρος τους.

 

Αγ. Στέφανος: Ελεύθεροι οι δύο προσαχθέντες

Ελεύθερα αφέθηκαν τα δύο άτομα, που προσήχθησαν χθες στον Άγιο Στέφανο επειδή σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν να μεταφέρουν ένα μπιτόνι βενζίνης.

Αυτοψία της «Εφ.Συν.» στη Βαρυμπόμπη

Οι αντιδράσεις των κατοίκων και το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής 

 

Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. κατά την επίθεση σε συνεργείο του Open

Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοφανής επίθεση τη νύχτα σε συνεργεία του Open, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ από τα καμένα. Ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητο, κατάστρεψε τεχνικό εξοπλισμό, ενώ έκλεψε κιόλας τα μέλη του τηλεοπτικού καναλιού. 

 

«Κανένα πτητικό μέσο ως τις 8:00 ενώ έχουν καεί 400.000 στρέμματα και 1.000 σπίτια»

Οργή από τον δήμαρχο Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, που δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «ο δήμος κάηκε απ' άκρη σ' άκρη. Κοντεύουμε να φτάσουμε τα 400.000 στρέμματα καμένης γης. Πάνω από 1.000 σπίτια κατεστραμμένα και με σοβαρές ζημιές».

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να σωθεί η περιουσία του κόσμου. Καίγονται τα σπίτια, καίγονται αυτοκίνητα, καίγονται επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει βοήθεια. Έχουμε φτάσει 8 και δεν φανερωθεί κανένα πτητικό μέσο. Ούτε ένα. Έχουμε ενεργά μέτωπα. Πάει η φωτιά να κάψει ότι έχει απομείνει στον δήμο» κατήγγειλε προσθέτοντας ότι τώρα αυτή την ώρα επικρατεί άπνοια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι εκκενώσεις είχαν ολοκληρωθεί και όλοι οι πολίτες είχαν φύγει, δεν θα είχε μείνει κανένα σπίτι. «Ο κόσμος έσωσε τα σπίτια. Μόλις πέρναγε η φωτιά γυρίζαν σπίτια και γλιτώναν κάπως τα σπίτια. Δεν θα είχε μείνει ούτε ένα. Αν ο κόσμος άκουγε τις οδηγίες της πυροσβεστικής θα είχαμε πάνω από 10.000 καμένα σπίτια».

«Όλη η Βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν μιλάμε μόνο για το δάσος. Μιλάμε για μία βιβλική καταστροφή. Δεν είχαμε βοήθεια. Ζητάγαμε εναέρια μέσα, έλεγαν "έρχονταν" και ποτέ δεν ερχόντουσαν. Μιλάμε για φωτιά 10.000 χλμ. και επιχειρούσαμε με τα ψεκαστήρια και ένα ελικόπτερο. Είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε κάνοντας παράλληλα λόγο για ανικανότητα όσων βάζουν στόχο μόνο την ανθρώπινη ζωή και χαρακτηρίζοντας ως επιστημονική φαντασία τα περί αποστολής εναέριων μέσων.

Χωρίς νερό ο δήμος Διονύσου

Τουλάχιστον 15 κατοικίες έχουν καεί ολοσχερώς στον Διόνυσο και άλλες τμηματικά, ενώ η αποτίμηση βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, που σημειώνει ότι είναι τεράστια η απώλεια του φυσικού πλούτου.

Ο ίδιος μίλησε στο Mega για την διακοπή υδροδότησης εξαιτίας της φωτιάς στο Καπανδρίτι από όπου υδρεύεται ο δήμος του με αποτέλεσμα προβλήματα να αντιμετωπίζουν και οι επτά κοινότητες: Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Άνοιξη, Σταμάτα, Ροδόπολη, Κρυονέρι.

Κ. Μητσοτάκης: Αναδασωτέες θα κηρυχτούν οι καμένες εκτάσεις

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι βρέθηκε ο πρωθυπουργός. Εξερχόμενος υποστήριξε πως η αποκατάσταση των πληγέντων θα είναι η πρώτη του πολιτική προτεραιότητα.

«Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχτούν αναδασωτέες. Θα αλλάξουμε τον τρόπο που δρομολογούμε τα αντιπλημμυρικά έργα και τις αναδασώσεις» υποσχέθηκε για να προσθέσει πως «όταν περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι, θα στρέψουμε όλοι την προσοχή μας στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό περιβάλλον».

Αναστέλλονται τα δρομολόγια τρένων Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις στην πυρκαγιά, που πλήττει τη Βόρεια περιοχή της Αττικής και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα (ΣΚΑ) - Οινόη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρά στις παρακάτω αναστολές δρομολογίων, για σήμερα. Δεν κυκλοφορούν Αθήνα - Θεσσαλονίκη: 52, 54, 56, 58, Θεσσαλονίκη - Αθηνά: 53, 55, 57, 59, Αθήνα - Καλαμπάκα: 884, Καλαμπάκα - Αθήνα: 885

Με βάση την ΠΝΠ για απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αναστέλλει προσωρινά από σήμερα Σάββατο, και μέχρι νεωτέρας, τα δρομολόγια του τραίνου του Πηλίου. Τα δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα τελούν υπό αναστολή, μέχρι νεωτέρας.

Έκλεισε τμήμα της Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας λόγω της φωτιάς στην Αρκαδία

Διακόπηκε, λόγω δυσμενών συνθηκών ορατότητας, εξ’ αιτίας φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή Χράνοι της Αρκαδίας, η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Εθνικής Οδού Τρίπολης - Καλαμάτας και συγκεκριμένα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,6 (ανισόπεδος κόμβος Παραδεισίων) και 210,6 (ανισόπεδος Κόμβος Τσακώνας). Η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας και συγκεκριμένα:

  • Στο 192ο χιλιόμετρο (ημικόμβος Αλφειού) του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη- Καλαμάτα για τα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Καλαμάτα.
  • Στο 210ο χιλιόμετρο (κόμβος Κυπαρισσίας) του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα για τα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα. 

Εκκενώνονται τρεις οικισμοί στην Ηλεία

Νέα εντολή για εκ νέου εκκένωση, προληπτικά, των περιοχών του Λούβρου, Άνω Λούβρου Ολυμπίας και Άσπρα Σπίτια στην Ηλεία σήμερα το πρωί, παρά το γεγονός ότι η φωτιά δεν απειλεί άμεσα τους οικισμούς. 

Σε συναγερμό η Ρόδος - Ισχυροί άνεμοι

Αυξημένα μέτρα επιφυλακής στη Ρόδο και κυρίως στις δασικές περιοχές από χθες, αφού σήμερα υπάρχει ακραίος κίνδυνος φωτιάς -κατηγορίας 5- σύμφωνα με το χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ήδη από νωρίς το πρωί στο νησί επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται επί ποδός, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ειδικά στις επικίνδυνες περιοχές εκτελούνται και περιπολίες σε μόνιμη βάση. 

Έβρεξε για μία ώρα στην κεντρική Εύβοια

«Δώρο Θεού» χαρακτήρισε η πρόεδρος της κοινότητας Σέτας, Βαγγελιώ Αργύρη, τη βροχή που έπεσε για μία περίπου ώρα στη κεντρική Εύβοια. «Μας έκανε δώρο ο Θεός. Έβρεξε για περίπου μία ώρα. Μια σιγανή ποτιστική βροχή. Να βραχούν λίγο τα χορτάρια. Μήπως και γλιτώσουμε από την φωτιά, την κόλαση. Δυστυχώς κάηκε η Ελλάδα μας. Η Εύβοια μας η όμορφη.  Ας ελπίσουμε εμείς μήπως την γλιτώσουμε», είπε στην ΕΡΤ.

«Μας αφήσατε μόνους!»

Καθώς η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική επέλασή της χωρίς να βρίσκει αποτελεσματικά εμπόδια και η κραυγή που εκπέμπουν οι πυρόπληκτοι της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου είναι «μας αφήσατε μόνους!», για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μονόδρομος η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της νέας τραγωδίας και η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών για το φιάσκο στη διαχείριση.

 

Αύξηση επιβλαβών μικροσωματιδίων στην Αττική

Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), που καλεί τους κατοίκους «να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου