Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Μεταλλάξεις, «μείωση της αποτελεσματικότητας» και ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη

 


Μεταλλάξεις, «μείωση της αποτελεσματικότητας» και ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη

Η εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνδυασμένα μέτρα αντιμετώπισης

Copyright 2021 The Associated

Μια «ματιά» στον υπόλοιπο κόσμο δείχνει πόσο κινδυνεύουν οι λαοί όταν ένα σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το εμβόλιο, φτάνει να χρησιμοποιείται σαν «άλλοθι» από τις κυβερνήσεις για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης.

Η καθυστέρηση και η ανισομετρία στους εμβολιασμούς, τα ανύπαρκτα προληπτικά μέτρα, οι διαχρονικές περικοπές και η υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που δεν ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγούν στην εξάπλωση του SARS-CoV-2 και στην εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων, όπως η παραλλαγή «Δέλτα».

Είναι ενδεικτικό ότι η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται αντί να επιβραδύνεται, παρά την παρασκευή και τη διάθεση του εμβολίου, αυτής της σημαντικής επιστημονικής κατάκτησης, ακριβώς επειδή γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος μέχρι τα κρούσματα της Covid-19 να φθάσουν στα 100 εκατ., τα επόμενα 100 εκατ. καταγράφηκαν σε περίπου έξι μήνες. Μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 201,1 εκατ. και επίσημα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότεροι από 4,2 εκατ. θάνατοι.

Νέες εστίες έξαρσης καταγράφονται σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή «Δέλτα» «είναι μια προειδοποίηση ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές», σημείωσε την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας ότι απαιτούνται η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και άλλα μέτρα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι κατά μέσο όρο, στις πέντε από τις έξι περιοχές του κόσμου που παρακολουθεί ο Οργανισμός, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 80% τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες, ενώ στην Αφρική οι νεκροί αυξήθηκαν επίσης κατά 80%. Κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι που σχετίζονται με το στέλεχος «Δέλτα» αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, χώρες που οι εμβολιασμοί είναι σε σχετικά καλύτερα επίπεδα.

Τάση αύξησης των κρουσμάτων σημειώνεται και στην Κίνα, που εδώ και μήνες καταγράφονταν μηδενικά κρούσματα, ενώ οι ρυθμοί των εμβολιασμών προχωρούν συγκριτικά γρήγορα.

«Τρίτη δόση» και «στοχευμένα εμβόλια»

Στο φόντο των παραπάνω άλλωστε οι κυβερνήσεις στα περισσότερα καπιταλιστικά κράτη σπεύδουν να ανακοινώσουν η μια μετά την άλλη επαναληπτικές δόσεις του εμβολιασμού από Σεπτέμβρη, ανοίγοντας πάλι τη συζήτηση για την «προτεραιοποίηση» του πληθυσμού, για τις προμήθειες των σκευασμάτων κ.ο.κ.

Μετά το Ισραήλ αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, ενώ η συζήτηση εξελίσσεται στις ΗΠΑ.

Η «Pfizer» έχει ανακοινώσει ότι περίπου 4 - 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πέφτει στο 84% και θα υποβάλει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για ενισχυτικές δόσεις ακόμη και τον Αύγουστο. Η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί πως είναι απαραίτητη η αναμνηστική δόση για την επίτευξη «τείχους ανοσίας», ενώ οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές διατηρούν αμφιβολίες.

Στο μεταξύ, η «Moderna» ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% 4 - 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη στην Αγγλία (React-1), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην ανακοπή της μόλυνσης (24 Ιούνη - 12 Ιούλη) μειώθηκε στο 49%, από 64% έναν μήνα νωρίτεραΗ προστασία των εμβολίων στην εκδήλωση συμπτωμάτων ήταν 59%, από 83%.

Στο φόντο τέτοιων συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία «Novavax» για την προμήθεια μέχρι και 200 εκατ. εμβολίων από τα τέλη του έτους έως το 2023, εφόσον το σκεύασμα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Καθώς νέες παραλλαγές του κορονοϊού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και στον κόσμο, αυτό το νέο συμβόλαιο με μία εταιρεία που ήδη δοκιμάζει επιτυχώς το εμβόλιό της κατά των παραλλαγών αποτελεί επιπλέον διασφάλιση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νέα κέρδη από τις μεταλλάξεις

Και μπορεί για τους λαούς η διαχείριση της πανδημίας με βάση τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου να πολλαπλασιάζει τους κινδύνους, όμως οι φαρμακευτικοί κολοσσοί «αρπάζουν» την ευκαιρία για περισσότερα κέρδη μέσα από τις «επαναληπτικές δόσεις».

Ετσι, οι φαρμακευτικές εταιρείες «Pfizer» και «Moderna» θα αυξήσουν την τιμή των εμβολίων που θα παραδώσουν στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που επικαλείται τα σχετικά συμβόλαια. Το εμβόλιο της «Pfizer» θα αυξηθεί από τα 15,5 ευρώ/δόση στα 19,5 ευρώ και το εμβόλιο της «Moderna» από τα 19 ευρώ στα 21,5 ευρώ.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, ισχυρίστηκε πως αυτό είναι σε ένα βαθμό «λογικό» και «ρεαλιστικό». Τα συμβόλαια θα περιλαμβάνουν αξιώσεις για εμβόλια προσαρμοσμένα στις παραλλαγές και το κύριο μέρος της παραγωγής περίπου 300 συστατικών να γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενισχύοντας τη θέση της ΕΕ στον παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου