Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Κόσμος 28.09.2021 - 19:59 Ενημερώθηκε στις: 28.09.2021 - 20:02 Γιατί οι ΗΠΑ δίνουν τα κλειδιά της Μεσογείου στη Γαλλία με την συμφωνία Παρισίου-Αθήνας

 

Κόσμος 
 Ενημερώθηκε στις: 


Η εξόχως σημαντική για την ασφάλεια της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, Στρατηγική Αμυντική Στρατιωτική Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας , θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι είχε τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Ελλάδα-ΗΠΑ

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί τεράστιας σημασίας χώρα για την εξυπηρέτηση των Αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και για την διασύνδεση Ανατολικής-Κεντρικής Ευρώπης με την Μ. Ανατολή, μέσω Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-νησιών Αιγαίου-Λιμένων Αλεξανδρούπολης-Καβάλας-Θεσσαλονίκης και των οδικών-σιδηροδρομικών αξόνων που άγουν πρός την Ευρώπη.

Rafale και F-35 στα χέρια των ιπταμένων αετών μας
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
ADVERTISEMENT

Σε λίγες ημέρες άλλωστε ο ΥΠΕΞ Δένδιας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για υπογραφή χρονικής ανανέωσης χρήσης των Αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας και δημιουργία νέων, πενταετούς διάρκειας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Συνεπώς θα έπρεπε η όποια συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας να μην αντιστρατεύεται αλλά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, κάτι το οποίο βεβαίως ισχύει.

Τι δείχνει η Ελληνογαλλική στρατηγική συμμαχία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας;

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελληνογαλλική στρατηγική στρατιωτική συμμαχία με την έγκριση των ΗΠΑ, υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ανάγει το Παρίσι, ως τον κυριότερο σύμμαχό της στην περιοχή της Μεσογείου και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μελλοντικές εξελίξεις σε μια σειρά καυτών θεμάτων με προεξέχοντα τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Κουρδικό.

Η AUKUS και η αποχώρηση από το Αφγανιστάν δείχνουν ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι η Κίνα και η διατήρηση της κυριαρχίας τους στον Ειρηνικό.

Δ
25


Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι επιθυμούν η ΕΕ να αναλάβει τα του οίκου της και της αυλής της.

Η Γαλλία αποτελεί πλέον μετά το Brexit την μοναδική πυρηνική υπερδύναμη της ΕΕ, η οποία μπορεί να συσπειρώσει στρατιωτικά την Ευρώπη γύρω της δημιουργώντας τον Ευρωστρατό, με την οικονομική σύμπνοια πρωτίστως και την στρατιωτική συνδρομή της Γερμανίας, η οποία ωστόσο λόγω του αποτελέσματος των εκλογών της θα πάρει κάποιο χρόνο να σχηματίσει κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα τρικομματική.

Στα παραπάνω κατατείνει και το γεγονός ότι από το νέο έτος η Γαλλία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ και η Γερμανία θα έχει πλέον φρέσκια κυβέρνηση.

Οι λόγοι της απέχθειας των ΗΠΑ προς τους Τούρκους

Από την άλλη οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δώσουν το "δαχτυλίδι για την Μεσόγειο στην Τουρκία", λόγω σύμπραξης της με Ρωσία και Ιράν στη Συρία και αυτονόμησης της  εξωτερικής της πολιτικής γενικότερα , η οποία είναι ανταμερικανική σε μια σειρά θεμάτων , όπως το Κουρδικό, η αγορά των ρωσικών S-400 και η πρόσφατη επιβεβαίωση από τον ίδιο τον Ερντογάν ότι η χώρα του θα αγοράσει και δεύτερη συστοιχία S-400 από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αρχική αγορά των εν λόγω συστημάτων και την απειλή για νέες κυρώσεις.

Επίσης η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί προκλητικά σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο και δεν έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η Exxon Mobil θα επιχειρήσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα, στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα έχει αυτονομηθεί πλήρως στην Λιβύη, μη ακούγοντας κανέναν προκειμένου να αποχωρήσει από τη χώρα, την ώρα που διαφαίνεται μια μυστική συμφωνία με τη Ρωσία για διατήρηση των δυνάμεων και των μισθοφόρων των 2 χωρών στη Λιβύη ακόμη και μετά τις εκλογές, υποτίθεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Βέβαια ουδέν μονιμότερο του προσωρινού θα λέγαμε, ενώ η τυχόν εκλογή νέας κυβέρνησης στη Λιβύη με παρόντες τους Τούρκους και τους Ρώσους στρατιωτικά στη χώρα, θα σήμαινε ότι αυτή θα ήταν έρμαιο των διαθέσεων τους, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τους.


Όλα δείχνουν ότι η Γαλλία "παίρνει τα κλειδιά" από τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Για την Τουρκία, αυτό θα σήμαινε άσκηση πίεσης στη νέα κυβέρνηση για αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Λιβύης και η υλοποίηση της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Στο θέμα της Λιβύης οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν στρατιωτικά, ενώ η Γαλλία έχει συμφέροντα στη Βόρεια αλλά και υποσαχάρια Αφρική, καθώς και στη Μ. Ανατολή.

Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ έχουν μοιράσει θα λέγαμε τις περιοχές ενδιαφέροντος παγκοσμίως σε χώρες πραγματικά σύμμαχες  μαζί τους όπως η Γαλλία- ΕΕ στη Μεσόγειο-Αφρική, Γερμανία-Γαλλία-ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, Ισραήλ-Κούρδοι-ΗΑΕ-Αραβικές σύμμαχες χώρες για την Μ. Ανατολή και οι ίδιες ως επικεφαλής του AUKUS κατά της Κίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου