ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με την κυβέρνηση να αποφεύγει στα ανώτατα κλιμάκιά της κάθε ανοιχτή τοποθέτηση, τη μετοχή της ΔΕΗ να μπαίνει σε ακόμη βαθύτερο κατήφορο και την αντιπολίτευση να μιλά ήδη για αναζήτηση ευθυνών -όχι μόνο πολιτικών- εξελίσσεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα μέσα σε ένα τοπίο που αναδίδει οσμή πλιάτσικου σε περιουσιακά στοιχεία κρίσιμα για το μέλλον της χώρας.
Αφού πέρασαν αρκετές ώρες στις οποίες η μοναδική πληροφόρηση για το εγχείρημα ερχόταν από τη διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, χρειάστηκε να βγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και να μιλήσει για «ενεργητική αντίσταση σε ληστρικές πολιτικές» και «αναζήτηση όλων των ευθυνών» για να σπάσει τη σιωπή της χθες το απόγευμα η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου:
«Το κρίσιμο ερώτημα, αναφορικά με το σχέδιο της ΔΕΗ, είναι το αν θέλουμε τη ΔΕΗ του κ. Φωτόπουλου και της εποχής του ή μια σύγχρονη επιχείρηση, που θα αντλεί κεφάλαια για να εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα πληρώνουν φτηνότερο ρεύμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλούμενος το όνομα του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Ο κ. Οικονόμου απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα των ευθυνών της κυβέρνησης και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα που είχε λίγη ώρα αργότερα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Τον χαρακτήρισε «δέσμιο ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα» που «αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάρρευση της ΔΕΗ «όταν κυβερνούσε ο Τσίπρας» επιμένοντας ότι το σχέδιο «δεν αποτελεί ούτε εκχώρηση ούτε ξεπούλημα ούτε καν πώληση της εταιρείας» διότι «αν κάποιος ήθελε να “ξεπουλήσει”, δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, που είναι υψηλή».
Την ίδια στιγμή που έλεγε τα παραπάνω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρωθυπουργός παρέμεναν σιωπηλοί και η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο σημείωνε σωρευτική πτώση 20% σε βάθος εβδομάδας.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης προανήγγειλε κινητοποιήσεις στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ενώ προέβλεπε και ξέφρενες αυξήσεις στα τιμολόγια. Τύμπανα πολέμου ήχησαν και από την πλευρά της προσκείμενης στη Νέα Δημοκρατία συνδικαλιστικής παράταξη ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Εχει νόημα να αγωνιστούμε για να σώσουμε για ακόμα μια φορά τον χαρακτήρα της Επιχείρησης του ελληνικού λαού, που χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα από τις προηγούμενες γενιές» ανέφερε προσθέτοντας: «Εχουμε χρέος να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ατόφια και δυνατή, να προστατεύσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της. Διότι μόνο ως δημόσια θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Να συνεχίσει να είναι βιομηχανία. Να συνεχίσει να απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Να συνεχίσει να επιτελεί το κοινωνικό της έργο, παράλληλα με την επιχειρηματική της δραστηριότητα».
Είχε προηγηθεί τοποθέτηση από τον Νίκο Φωτόπουλο, εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ: «Δεν εκπλαγήκαμε και δεν αιφνιδιαστήκαμε γιατί ξέρουμε πολύ καλά τους σκοπούς, τις επιδιώξεις, τους στόχους και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί το κόμμα της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά» ανέφερε θυμίζοντας δηλώσεις του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη από τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν έλεγε ότι επιδίωξη ήταν να καταστεί η ΔΕΗ «ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές».
Ο κ. Φωτόπουλος προανήγγειλε αποκαλύψεις για όσα ακούστηκαν στο Δ.Σ. της ΔΕΗ προχθές και κάλεσε «στον μεγάλο και ωραίο αγώνα» όχι μόνο τους συναδέλφους αλλά και τους καταναλωτές: «Να καταφέρουμε η υπόθεση “σωτηρία της ΔΕΗ” να γίνει υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας», επισήμανε καταλήγοντας: «Ο χρόνος που έχουμε δεν είναι άπειρος, γι’ αυτό αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε και δημιουργώντας σκληρά γεγονότα (όπως σκληρές είναι οι αποφάσεις τους, τις οποίες για μια φορά ακόμα θα τις πληρώσει ο καταναλωτής) δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μέρα».
Για «πολιτικό τσαμπουκά» νεοφιλελεύθερης αντίληψης, «που θεωρεί πρόοδο ό,τι είναι αντίθετο με το λαϊκό αίσθημα», μιλά ο μηχανικός Μανώλης Παναγιωτάκης, επί 45 χρόνια στέλεχος της ΔΕΗ και πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης μεταξύ Απριλίου 2015 και Αυγούστου 2019.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και το πώς η κυβέρνηση μεθόδευσε τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, ο κ. Παναγιωτάκης μιλά για «καθαρά πολιτική και όχι επιχειρηματική επιλογή»: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάστηκε απλά κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο με ταυτόχρονη εισήγηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους, που συμπτωματικά(;) σε συνδυασμό με την υφιστάμενη κεφαλαιοποίηση συνεπάγεται τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στο 34% περίπου. Από την άποψη της διαδικασίας θα έλεγα ότι πρόκειται για παρωδία εταιρικής διακυβέρνησης» τονίζει ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ.
Πρόκειται λοιπόν για πολιτική απόφαση μείωσης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου που «λαμβάνεται μεσούσης της πανδημίας και της συνεπαγόμενης οικονομικής κρίσης», στην οποία «προστέθηκε η αλματώδης αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργώντας ένα μίγμα εκρηκτικό».
Ο ρόλος του κράτους, συνεχίζει ο Μ. Παναγιωτάκης, «καθίσταται όλο και κρισιμότερος σε τέτοιες συνθήκες». «Η απώλεια από το Δημόσιο της πλειοψηφίας της ΔΕΗ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Η πολιτεία στερείται έστω μερικώς από ένα σημαντικό, αναντικατάστατο μέσο παρέμβασης. Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε καθαρή κερδοσκοπική επιχείρηση απεμπολώντας τον κοινωνικό της ρόλο. Προβλέπω ότι σταδιακά θα αλλάξει και η σύνθεση των μετόχων της. Αντί κεφάλαια (funds) με μακροπρόθεσμο oρίζοντα, θα επενδύουν εκείνα που αναζητούν το εύκολο και γρήγορο κέρδος, επηρεάζοντας και τις αποφάσεις».
«Το τοπίο στην ενέργεια διαμορφώνεται παρόμοιο με εκείνο στις τράπεζες, όπου δεν διακρίνεται καμία για τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της. Ωστόσο η ηλεκτρική ενέργεια είναι τεράστιας σημασίας κοινωνικό αγαθό για να αφεθεί εξ ολοκλήρου στην κερδοσκοπία» επισημαίνει κλείνοντας το σχόλιό του με τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα εθνικών διαστάσεων: «Χωρίς κανένα διάλογο, καμία διαβούλευση, ανάλογα με την αντίστοιχη ανακοίνωση του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ για τον τερματισμό της λιγνιτικής παραγωγής και ενώ είχαν προηγηθεί οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης χωρίς να αναφέρει τίποτε. Πρόκειται, ας μου επιτραπεί η έκφραση, για πολιτικό τσαμπουκά ο οποίος αρέσει σε κάποιους παράγοντες νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που θεωρούν πρόοδο ό,τι είναι αντίθετο με το λαϊκό αίσθημα. Ωστόσο αυτό θέτει ευθέως ζήτημα δημοκρατίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου