© Φωτογραφία : Menelaos Michalatos / SOOC
Το άρθρο ανανεώνεται
"Κοκκινίζουν" Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε μίνι lockdown εισέρχονται Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, εν μέσω των προειδοποιήσεων των ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.
Παράλληλα, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιοχές είχαν εισέλθει σε μίνι lockdown την προηγούμενη εβδομάδα.
Ακόμα, να σημειωθεί ότι στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές, υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τα εξής:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει τους ειδικούς έντονα το τελευταίο διάστημα.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε σήμερα τον «κώδωνα του κινδύνου», κάνοντας ειδική μνεία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, όπου την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως είπε η ίδια, την τελευταία εβδομάδα έχει σημειωθεί μέχρι και διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ξάνθη, τη στιγμή που στην Κοζάνη καταγράφεται αύξηση 60% στα κρούσματα και 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία.
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρατηρείται μία ηπιότερη, αλλά σαφής σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων.
Ειδικότερα, τόνισε ότι καταγράφεται υπερδιπλάσιος μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε σχέση με την Αθήνα.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι η αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί «καμπανάκι» κινδύνου καθώς «έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου