Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Με παγίδες και ασάφειες η ρύθμιση για γονικές παροχές και επιδότηση αερίου

 

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ



Χωρίς φόρο από σήμερα οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ ανά γονέα, από 150.000 ευρώ που είναι μέχρι τώρα, καθώς χθες το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 και θα είναι αφορολόγητες έως και 800.000 ευρώ, αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:

  1. Σύζυγο του κληρονομούμενου.
  2. Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.
  3. Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
  4. Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).
  5. Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Παραδείγματα για το όφελος που θα έχουν οι δικαιούχοι φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία

  • Για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ, ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.
  • Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος είναι 16.500 ευρώ και πλέον μηδενίζεται
  • Για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός.

Από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε, δηλαδή φόρος 10%.

Στη σχετική ρύθμιση πάντως υπάρχουν και «παγίδες», για τους γονείς κυρίως στις δωρεές χρημάτων και για τα παιδιά όταν αποκτούν ακίνητα από δωρεά, καθώς γονείς και συγγενείς πρώτου βαθμού που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για τη δωρεά χρημάτων και τα παιδιά το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετου φόρου με συντελεστές που φτάνουν ακόμη και το 44%.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ότι οι φοροαπαλλαγές ευνοούν τη «μεσαία τάξη».

Στον μηδενισμό του φόρου γονικής παροχής, που εξήγγειλε από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ισχύει από σήμερα, αναφέρεται, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «από σήμερα μηδενίζεται για τη μεσαία τάξη ο φόρος γονικής παροχής. Οι γονείς δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσουν για να μεταβιβάσουν όσα δημιούργησαν στα παιδιά τους. Για ακίνητα, αλλά και χρήματα ο φόρος που θα πλήρωναν προστίθεται στη στήριξη, που δίνουν στη νεότερη γενιά. Και τα παιδιά τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία, που με κόπο έφτιαξαν οι γονείς τους».

► Διαβάστε περισσότερα στη σημερινή «ΕΦ.ΣΥΝ.» 

«Θολό τοπίο» στο επίδομα για φυσικό αέριο

Στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες, για τη δημιουργία του «Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», υπάρχει διάταξη και για τη χορήγηση επιδότησης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, με στόχο μια μικρή άμβλυνση των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλεί σε 600.000 νοικοκυριά το ξέφρενο ράλι της τιμής του συγκεκριμένου καυσίμου.

Ωστόσο, όπως γράφει σήμερα η «ΕΦ.ΣΥΝ.», ειδικά στο θέμα της επιδότησης όσων καταναλώνουν φυσικό αέριο, το τοπίο είναι ακόμα θολό. Στην τροπολογία αναφέρεται η πρόθεση για επιδότηση της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, χωρίς όμως να διευκρινίζονται το ποσό της και τα όρια που θα καλύπτονται με τη μορφή έκπτωσης στους οικιακούς λογαριασμούς.

Το μόνο που αναφέρει η διάταξη, η οποία παραπέμπει στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, είναι ότι προβλέπεται επιδότηση κατανάλωσης φυσικού αερίου μέσα από το ειδικό Ταμείο που δημιουργείται για την αναχαίτιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου η κιλοβατώρα θα επιδοτείται με 3 λεπτά του ευρώ με πλαφόν τις 300 (9 ευρώ επιδότηση) ξεκινά με προίκα 200 εκατ. ευρώ, που θεωρείται πολύ μικρή και το πιο πιθανό σενάριο είναι να αυξηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου