Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Τσίπρας σε κυβέρνηση: Εκθέτετε τη χώρα σε κινδύνους πολύ πέρα από τη γειτονιά μας

 

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ



O Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κίβδηλο πατριωτισμό και για λάθος στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, που φορτώνει τη χώρα με υπέρογκες δαπάνες αντί για μια λελογισμένη ενίσχυση της επιχειρησιακής της δύναμης

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής εξηγώντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία, ενώ κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για κίβδηλο πατριωτισμό και μικροκομματικό εμπόριο.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πώς το κόμμα του δεν συναινεί σε μια λάθος στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και στην αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, η οποία θυμίζει εποχές που συνέβαλαν στην χρεοκοπία της Ελλάδας.

 Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ανέδειξε ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική, που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις χρόνων και συγκεκριμένα από τη λογική του πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, εκθέτοντας τη χώρα σε κινδύνους και διενέξεις πολύ πέρα από τη γειτονιά της.

«Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες»

Χαρακτήρισε επίσης κακή τη συμφωνία γιατί δεν καλύπτει τα εθνικά συμφέροντα και δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες μιας υπερχρεωμένης χώρας με χρέος 210% του ΑΕΠ, χωρίς καμία εγγύηση από τη Γαλλία. «Η Ιστορία έχει καταγράψει ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι την έβγαλαν από την χρεοκοπία» είπε.

«Πώς να υπάρξει σε αυτό συναίνεση, και σε αλόγιστες δαπάνες που διακινδυνεύουν την δημοσιονομική σταθερότητα και σε διατυπώσεις που μας θέτουν σε κινδύνους και λάθος κατεύθυνση» αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα κατά 41% άμυνα και να μειώσει αυτές για την Υγεία κατά 12% εν μέσω πανδημίας. 

Επέμεινε πως η κυβέρνηση φουσκώνει τον προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς σχεδιασμό, εισηγήσεις των επιτελείων και καμία διαδικασία προτεραιοποίησης. «Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειας του και ψωνίζει ραφάλ και φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» ανέφερε και αντέτεινε μία λελογισμένη ενίσχυση επιχειρησιακής δύναμης, σε μια λογική επαρκούς άμυνας.

«Για ποιόν θα πολεμήσουν οι Έλληνες στο Σαχέλ;»

Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία σχετικά με τα άρθρα 2 και 18, που αφήνουν εκτός αμυντικής συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο αλλά και αφήνουν ανοιχτό παραθυράκι για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες ζώνες εκθέτοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας. 

Και κάλεσε την κυβέρνηση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψουν Έλληνες στρατιώτες στην υποσαχάρια Αφρική, επειδή η Γαλλία μειώνει κατά το μισό την παρουσία της εκεί και ψάχνει να βρει πρόθυμα κράτη. «Για ποιόν θα πολεμήσουν στις χώρες του Σαχέλ, όπου έχουν πεθάνει δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες;»

Αναφέρθηκε επίσης στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας στο EURACTIV από την οποία προκύπτει ότι το Παρίσι εστιάζει μόνο στην επικράτεια, δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα, και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

Ακόμα, σημείωσε την φράση  «κατά το δυνατόν» στο άρθρο 25 για να σημειώσει πως η Γαλλία δεν δίνει καμία εγγύηση αλλά και πως η Ελλάδα μέχρι σήμερα, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας παραμέλησε και οδηγεί σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία με αποτέλεσμα να χάνει συμβόλαια και να μην παίρνει ούτε ψίχουλο.

«Υπό τον φόβο Μπογδάνου στερείτε επιχειρησιακό χώρο στις ένοπλες δυνάμεις»

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε γιατί να στηρίξει η αντιπολίτευση μια συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόταν η κυβέρνηση και τί άλλαξε από το 2020 όταν η Ν.Δ. έκρινε ότι είναι εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων ακυρώνοντας τελευταία στιγμή την αγορά φρεγατών από τη Γαλλία παίρνοντας Ραφάλ θυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε πως υπάρχει ήδη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και πως θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος των αναδρομικών λόγω της τότε απόφασης του ΣτΕ.

«Γιατί όταν το Oruc Reis όργωνε το Αιγαίο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα λέγατε ότι το πήραν να κύματα;» είπε και υπενθύμισε την αποπομπή του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλου.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο η κυβέρνηση, παρά την πλήρη μεταστροφή της, αρνείται να φέρει για κύρωση τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία τονίζοντας πως υπό τον φόβο Μπογδάνου και άλλων στερεί εναέριο επιχειρησιακό χώρο από τις δυνάμεις της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου