© Φωτογραφία : SOOC/Konstantinos Tsakalidis
Το τέταρτο κύμα κορονοϊού έχει ξεκινήσει ήδη στην Ελλάδα. Η επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας ανησυχεί περισσότερο και οι ειδικοί «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου.
Η Ελλάδα εισέρχεται, για άλλη μια χρονιά, σε μία δύσκολη περίοδο που όπως όλα δείχνουν ξεκινά με το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Δυστυχώς, η χώρα «υποδέχεται» αυτό το τέταρτο κύμα με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αυξημένα κρούσματα, εμφάνιση της μετάλλαξης Δ+ και με ανερχόμενους εορτασμούς -όπως αυτός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και η 28η Οκτωβρίου- όπου ίσως σημειωθεί συνωστισμός.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει καθημερινά πάνω από 3.000 μολύνσεις από κορονοϊό.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Πέμπτης, τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 3.407.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 707.587 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων το 50,8% αφορά άνδρες.
Το τέταρτο κύμα και η ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα
Για το τέταρτο κύμα κορονοϊού μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Επίσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, μίλησε για μία δύσκολη περίοδο «γιατί έχουμε χειμώνα μπροστά και υπάρχουν ήδη αυξημένα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο».
Στη Βόρεια Ελλάδα, τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός πως τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σήμερα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στη Βόρεια Ελλάδα δεν παρατηρείται καμία αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
«Δεν έχουν πειστεί να εμβολιασθούν παρότι ζουν στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές» είπε.
Με τα δεδομένα αυτά, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και ξεκαθάρισε ότι όπου και αν γίνουν αυτές, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη.
Η μετάλλαξη Δ+
Συναγερμός έχει σημάνει και για τη μετάλλαξη Δ+, η οποία «χτυπά» την πόρτα της χώρας μας με 11 νέα κρούσματα την Πέμπτη, έπειτα από επανέλεγχο δειγμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα της Δ+ είναι διάσπαρτα στην επικράτεια και όχι σε μία περιοχή της χώρας.
Όσον αφορά στο «ποια είναι η Δ+», πρόκειται για το υποστέλεχος AY.4.2 που διερευνάται, εν μέσω ανησυχιών πως θα μπορούσε να κάνει τον ιό ακόμη πιο μεταδοτικό είτε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Ωστόσο, οι ειδικοί εντός και εκτός Ελλάδας συγκλίνουν μέχρι στιγμής στο ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα ώστε να αξιολογηθεί η επικινδυνότητά της.
«Εορτασμοί και παρέλαση θα φέρουν την έκρηξη του περασμένου Νοεμβρίου»
Η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης πηγάζει και από το γεγονός πως η 28η Οκτωβρίου και ο εορτασμός του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, πλησιάζουν.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του διευθυντή της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων και τους φόβους του ότι οι εορτασμοί και οι παρελάσεις θα προκαλέσουν «έκρηξη των κρουσμάτων».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έξαρση της νόσου όμως οι συγκεντρώσεις και η υπερμετάδοση θα προκαλέσουν έκρηξη. Έξαρση σημαίνει μια αύξηση που δεν αντέχει το σύστημα αλλά φοβόμαστε έκρηξη αντίστοιχη με του περσινού Νοεμβρίου» είπε ο κ. Καπραβέλος και συμπλήρωσε ότι αυτή την εποχή «δεν έχουμε κλίνη στη ΜΕΘ είμαστε στο 100%.Έρχονται για παράδειγμα 10 άρρωστοι στο Παπανικολάου που θέλουν διασωλήνωση. Τι θα κάνουμε;».
Την ίδια ώρα, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι εκτός από τη Θεσσαλονίκη «βράζει» από τον κορονοϊό όλη η Βόρεια Ελλάδα, εξηγώντας πως «η γιορτή του Πολιούχου και η παρέλαση είναι γιορτή για όλη τη Βόρεια Ελλάδα» και πολλοί πολίτες άλλων νομών παραδοσιακά έρχονταν στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς.
«Δηλαδή θα κάνουμε συγκέντρωση τέτοια εποχή; Θα ήταν τρέλα» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου