Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Δημοσκόπηση Palmos Analysis για «Α» / Πείθει όλο και λιγότερο η κυβέρνηση

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί στο υπουργικό συμβούλιο
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Τα σημαντικότερα προβλήματα για τα νοικοκυριά καθώς μπαίνει ο χειμώνας είναι ο εκρηκτικός συνδυασμός ακρίβειας, χαμηλών μισθών και κακών συνθηκών εργασίας, με την ανεργία αμέσως μετά και την πανδημία να έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση. Η Υγεία και η Παιδεία ακολουθούν χαρτογραφώντας μια χώρα με το κοινωνικό κράτος σε εσκεμμένη υποχώρηση και μια κοινωνία παραδομένη στις ορέξεις της αγοράς ή των αγορών. Οι προβλέψεις για περαιτέρω -και για αόριστο χρονικό διάστημα- αύξηση σχεδόν όλων των τιμών προσθέτουν και το στοιχείο της αβεβαιότητας.


Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα βρίσκεται η κυβέρνηση, πάνω που καταλάγιασε η εντύπωση από τις καλοκαιρινές καταστροφικές πυρκαγιές χωρίς να έχει υποστεί βαριά ήττα. Αυτό εξηγεί και την ελαφρά βελτίωση στον δείκτη κατεύθυνσης της χώρας, μετά από τον εξαιρετικά αρνητικό Σεπτέμβριο. Βέβαια, η σχεδόν κωμική και μονότονη επίκληση της κλιματικής κρίσης ως βασικής αιτίας για τις πυρκαγιές δεν έχει πείσει παρά μόνον έναν στους τέσσερις. Σχεδόν ένας στους δύο επιλέγει την πιο γενική απάντηση για κακές και ανεπαρκείς υποδομές, ενώ ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη και υπήρχε ελλιπής συντονισμός του κρατικού μηχανισμού.

Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος για την πανδημία καταγράφεται και στις ερωτήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων (6 στους 10 θετικοί στο να διεξαχθούν κανονικά), παρότι μόλις ένας στους τρεις βρίσκει αρκετά ικανοποιητική την πορεία των εμβολιασμών. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η κοινή γνώμη είναι σχεδόν απολύτως διχασμένη απέναντι στην κατάργηση των περιορισμών για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Στα καθαρά πολιτικά θέματα, οι ερωτώμενοι έχουν πλήρη συναίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την ακροδεξιά βία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Μόλις ένας στους πέντε θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Επτά στους δέκα κρίνουν τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανεπαρκείς, με τους περισσότερους μάλιστα να το αποδίδουν στην ύπαρξη της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. Η υπόθεση της διαγραφής Μπογδάνου και κυρίως η σπουδή του Μαξίμου να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει τον διαγραφέντα είναι ενδεικτικές της κατάστασης.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα την έρευνας είναι η ευρύτατη αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες Πέτσα, αφού με την πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής συμφωνεί το 71% των ερωτηθέντων, ενώ διαφωνεί μόλις το 17%. Η ευρεία δυσπιστία των πολιτών στα κανάλια και γενικά στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είχε καταγραφεί και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει ειδικό σποτάκι, το οποίο κυριάρχησε στα σόσιαλ μίντια παρότι βρήκε μαχητικά απέναντι το σύνολο του μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου. Με δεδομένο ότι την πρόταση έχουν δεχθεί και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση πλήρους πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης, η οποία αντανακλάται και στην έρευνα, καθώς τη «φιλοκυβερνητική» θέση ασπάζονται πιθανόν λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου