© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos Tsakalidis
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανησυχεί όλο και περισσότερο. Τις τελευταίες μέρες, τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα, με σήμερα, Δευτέρα, να σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ.
Τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα 1/11 είναι 5.449, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με 18 να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανέρχονται σε 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (60% άνδρες) και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 80,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.316 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 249 (ημερήσια μεταβολή -22.91%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 277 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Εν μέσω των καθημερινών, πλέον, ανησυχητικών επιδημιολογικών δεδομένων, η ανησυχία όλο και αυξάνει, με την κυβέρνηση να θέτει στο «τραπέζι» νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Το παραπάνω «επιβεβαιώνουν» και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος άνοιξε «παράθυρο» για νέα μέτρα που θα αφορούν σε ανεμβολίαστους, λέγοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που ενδεχομένως θα χρειαστεί να υπάρξουν.
Οι αποφάσεις, πάντως, αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα μέτρα που έχει στο «μικροσκόπιο» η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει και ο ΣΚΑΪ, αλλά και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, εξετάζονται τα εξής:
Αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση και στη διασκέδαση για να διαπιστώνεται ότι τηρούνται οι κανονισμοί σε σχέση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε εσωτερικούς χώρους.
«Σαφάρι» ελέγχων στους μεικτούς ανοιχτούς χώρους.
Αύξηση των rapid test από ένα σε δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με οικονομική επιβάρυνση των ιδίων.
Τα βλέμματα στραμμένα στη Βόρεια Ελλάδα
Τα βλέμματα επιστημόνων και κυβέρνησης είναι στραμμένα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σχεδόν ολόκληρη είναι στο «κόκκινο».
Μάλιστα, σήμερα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα κυρίως για την Βόρεια Ελλάδα αποφασίστηκε εντατικοποίηση ελέγχων για τα μέτρα στην εστίαση, κίνητρα για ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, αλλά και αύξηση της προσπάθειας πειθούς στους ανεμβολίαστους.
Επίσης, συζητήθηκε και η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνδράμει πιο αποφασιστικά στην προσπάθεια πειθούς των πολιτών να εμβολιαστούν, με ενημέρωση σε προσωπικό επίπεδο αλλά και με εξατομικευμένες καμπάνιες.
Τέλος, έμφαση δόθηκε και στη σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά στην είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου