ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».
Πρόκειται πρακτικά για σύμπτυξη δύο σχεδίων νόμου σε ένα, αφού το αρχικό νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις δεν περιελάμβανε τις διατάξεις για τους τεχνοβλαστούς.
«Τα λιγουρεύεστε; Δικά σας» ήταν το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», στις 30 Αυγούστου, όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το αρχικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ειδικές παρεκκλίσεις της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, για όποιον κρίνεται «στρατηγικός επενδυτής».
«Μπαζώστε, επενδύστε, νομιμοποιηθήκατε! Είναι το μήνυμα που στέλνει στους στρατηγικούς επενδυτές η κυβέρνηση» τόνιζε ο συντάκτης της «Εφ.Συν.» Αρης Χατζηγεωργίου, εστιάζοντας στα επίμαχα άρθρα 4 και 5 του νομοσχεδίου, που επιτρέπουν στους επενδυτές να χτίζουν ακόμα και στον αιγιαλό, χάρη σε μια αριστοτεχνική νομική ακροβασία: το Δημόσιο θα αναγνωρίζει ως δικά του τα κτίσματα του επενδυτή, ακόμα και αν είναι πολύ κοντά ή μέσα στη θάλασσα, και μετά θα του τα παραχωρεί με αντάλλαγμα χρήσης και μίσθωμα που «καθορίζονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής». Μετά την κατακραυγή οι συγκεκριμένες διατυπώσεις παραλείφθηκαν, σε μια μερική αναδίπλωση, ωστόσο το πνεύμα των «διευκολύνσεων» στους επενδυτές παραμένει.
Οπως αναφέρεται στην παρουσίαση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης «διευκολύνεται ο χαρακτηρισμός μιας επένδυσης ως στρατηγικής καθώς μειώνονται τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη. Εισάγονται νέα κεφαλαιακά κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων. Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων με την ανάθεση της παρακολούθησης σε ιδιωτικούς φορείς. Εισάγεται νέα κατηγορία Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον τίτλο “Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας” που συνδέονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, εφαρμόζονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις επενδύσεις που υλοποιούνται σε περιοχές που εντάσσονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με σκοπό τη μέγιστη επενδυτική ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών».
Πλέον μια επένδυση θα χαρακτηρίζεται στρατηγική εφόσον έχει προϋπολογισμό πάνω από 75 εκατ. ευρώ (από 100 εκατ.) ή αν έχει προϋπολογισμό άνω των 40 εκατ. ευρώ και εξασφαλίζει 75 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (από 120 ΕΜΕ).
Συγκεντρωτική είναι η λογική του πώς χαρακτηρίζεται ένα επενδυτικό σχέδιο «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», μέσα από τριμελή επιτροπή, που ορίζεται με ΚΥΑ των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών. Οι χαρακτηρισμένες ως «εμβληματικές» επενδύσεις θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού κρίνεται ότι προωθούν «την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος», αλλά και «επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου