ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα ακόμη φαραωνικό έργο, που αφορά την κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται στη Χερσόνησο του Μαλέα στις Δημοτικές Ενότητας Μονεμβασίας και Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας, αναμένεται να επιφέρει καταλυτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομία της περιοχής.
Πρόκειται για τους αιολικούς σταθμούς στη θέση «Κούνος» με 22 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) συνολικής ισχύος 105,6 MW, στη θέση Ράχες – Χουνάρια με 6 Α/Γ συνολικής ισχύος 28,8 MW και στη θέση «Καψολακούσες» με 5 Α/Γ συνολικής ισχύος 24 MW. Συνολικά, δηλαδή, 33 θηριώδεις Α/Γ, με ύψος πυλώνα 110 μέτρα και συνολικού ύψους πάνω από 150 μέτρα, μήκος ρότορα 133 μέτρα και επιφάνεια σάρωσης αέρα 14 στρεμμάτων.
Για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα απαιτούμενα «γήπεδα» και τη διαμόρφωση των πλατειών ανέγερσής τους θα απαιτηθούν εκτάσεις 5.399,4 στρεμμάτων. Για την πρόσβαση στον χώρο εγκατάστασής τους και τη διασύνδεση μεταξύ των Α/Γ θα απαιτηθεί η διάνοιξη δρόμων μήκους 32,273 χιλιομέτρων.
Για την εσωτερική διασύνδεση των Α/Γ, τη διασύνδεσή τους με τον Υποσταθμό Ανύψωσης Μέσης Τάσης στη θέση «Κούνος» και τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος στον Υποσταθμό των Μολάων προβλέπεται η κατασκευή υπογείων δικτύων μέσης τάσης συνολικού μήκους 66,730 χιλιομέτρων.
Σε οικονομικό επίπεδο η υλοποίηση αυτών των έργων και των συνοδών τους στη Χερσόνησο του Μαλέα θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του Δήμου Μονεμβασίας και ειδικότερα τον χαρακτήρα μίας από της τουριστικότερες περιοχές της χώρας, της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας, ενώ θα υποβαθμίσει σοβαρά τις προοπτικές της ραγδαία αναπτυσσόμενης τουριστικώς Δημοτικής Ενότητας Βοιών.
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των τριών αιολικών σταθμών θα έχει ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Χερσόνησο του Μαλέα, καθώς θα δημιουργήσει ένα «τείχος» ανεμογεννητριών μήκους δεκάδων χιλιομέτρων σε μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα και σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο πτηνών, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση 15 κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων.
Σε αυτήν προειδοποιούσαν ότι «η εγκατάσταση αιολικών σταθμών και η διάνοιξη νέας οδοποιίας που συνοδεύει την κατασκευή αυτών των έργων θα αλλάξει δραματικά το τοπίο του Καβομαλιά, αφαιρώντας με βίαιο τρόπο την αχλή του μύθου που τον τυλίγει».
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει από τα Γιάννινα ότι «υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι.
Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι ούτε για ανανεώσιμες ούτε για ορεινή κτηνοτροφία». Κι όμως, να που το συγκεκριμένο συγκρότημα των τριών εξεταζόμενων αιολικών προβλέπει τη διάνοιξη δρόμων συνολικού μήκους 32 και πλέον χιλιομέτρων ακριβώς επάνω σε απάτητους ορεινούς όγκους και παρθένες, οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της Χερσονήσου του Μαλέα, του «Μικρού Αγίου Oρους» όπως αποκαλείται, εξαιτίας της ύπαρξης 44 βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και ναϋδρίων και πλήθος ασκηταριών.
Πρόκειται για περιοχή για την οποία, μέσω του υπό έγκριση αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, προτείνεται ο χαρακτηρισμός της ως «Φυσικού Περιφερειακού Πάρκου» και «Τοπίου Διεθνούς Αξίας». Αλλά και με σπάνιο σπηλαιολογικό πλούτο, όπως καταδεικνύει η πρόταση για δημιουργία Σπηλαιολογικού Πάρκου, που περιγράφεται στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων Μονεμβασίας και στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βοιών.
Την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης τόσο των συγκεκριμένων όσο και του πλήθους των υπολοίπων αιολικών σταθμών οι οποίοι έχουν λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άδεια παραγωγής στον Δήμο Μονεμβασίας (συνολικά 19 αιολικοί σταθμοί με περισσότερες από 170 ανεμογεννήτριες) κατέθεσε εκ νέου με επιστολή της προς το ΥΠΕΝ η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής.
Μαζί και ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ», ο Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», η Ενωση Ξενοδόχων Λακωνίας, το Σωματείο Καταλυμάτων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», η ΕTERNAL GREECE - Τour Operator, ο Σύλλογος Καφεζαχαροπλαστών και Εστιατόρων Νεάπολης Λακωνίας, ο Ναυτικός Ομιλος Βοιών, ο Σύλλογος Αξιοποίησης Παραδεισιού και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων - Νοτιοανατολικής Λακωνίας.
«Θεωρούμε ότι θα ήταν άκρως προβληματική η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τέτοιων έργων και ειδικότερα του συγκεκριμένου, ειδικά ενόψει και του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο, με βάση και πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα είναι σαφώς αυστηρότερο στη χωροθέτηση των αιολικών».
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα οι τρεις σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί υπάγονται σε ένα μεγαλύτερο έργο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενός ενιαίου αιολικού σταθμού ισχύος 193,2 ΜW (κατηγορίας Α1) στον Δήμο Μονεμβασίας.
Ωστόσο η εταιρεία κατάτμησε το έργο σε 7 μικρότερους σταθμούς μέσω 4 θυγατρικών της στις οποίες συμμετέχει σε πλειοψηφικό ποσοστό, από περίπου 57% έως 100%. Αυτό το έκανε προκειμένου κάποιοι από αυτούς, ως έργα κατηγορίας Α2 πλέον (και, άρα, το σύνολο του ενιαίου έργου), να λάβουν ευκολότερα περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Κι αυτό διότι στις περιπτώσεις των αιολικών σταθμών κατηγορίας Α2, η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί αρμοδιότητα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και θεωρείται διαδικασία ταχύτερη και ευνοϊκότερη από τη διαδικασία που ακολουθείται για τα έργα της κατηγορίας Α1 (αιολικά μεγαλύτερα των 60 MW), τα οποία αδειοδοτούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος με αυστηρότερα κριτήρια αναφορικά με τις σωρευτικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής μαζί με φορείς, συλλόγους και πολίτες της περιοχής κατέθεσαν ένσταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κατάταξη δυο εκ των 7 υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών σταθμών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και επί της επιδιωκόμενης κατάτμησης του ενιαίου έργου κατηγορίας Α1 αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ. Και απαιτούν την ορθή εφαρμογή του νόμου για τις αδειοδοτήσεις των αιολικών σταθμών, όπως συνέβη πρόσφατα σε παρόμοια περίπτωση στην περιοχή Ασπροποτάμου του Δήμου Μετεώρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου