Νέα μέτρα για τον περιορισμό του τέταρτου κύματος της πανδημίας που καλπάζει στη χώρα μας, εισηγούνται οι ειδικοί, τα οποία αφορούν τους πολίτες που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.
Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που αποφάσισαν οι ειδικοί να εισηγηθούν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν: Δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας ανεξάρτητα από το αντικείμενο απασχόλησης. Υποχρεωτικά με rapid test η είσοδος σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τα εμπορικά καταστήματα αλλά και στους ανοικτούς χώρους εστίασης. Εντατικοποίηση των ελέγχων. Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί μέχρι πόσες ημέρες θα γίνεται αποδεκτό το rapid test.
Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν, μέτρο το οποίο θα ισχύει τόσο για εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους.Επίσης, φαίνεται ότι δεν προκρίνεται το μέτρο να κλείσουν τα νυχτερινά μαγαζιά 1 με 6 πμ, κάτι το οποίο αρχικά είχε ακουστεί για τις κόκκινες περιοχές.
Όλα αυτά, την ώρα που σήμερα αναμένεται νέα εκτίναξη των κρουσμάτων, με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη να κάνει λόγο για 6.700 κρούσματα.
Ο κυβερνητικός μηχανισμός βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των επιδημιολόγων.
Παράλληλα, το απόγευμα στις 18:00 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστή σήμερα την απόφαση το επόμενο δεκαήμερο να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της τρίτης δόσης για όλους ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα lockdown.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Οι πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές κατατείνουν στο ότι τα στοχευμένα αντίμετρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού έχουν δομηθεί από τους ειδικούς πάνω σε μια κλίμακα διαβαθμισμένης αυστηρότητας επί της οποίας ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του.
Προτάσεις που είναι υπό επεξεργασία προβλέπουν επίσης το τέλος των περίκλειστων υπαίθριων χώρων που έως και σήμερα λειτουργούν τύποις με την ειδική σήμανση ως εξωτερικοί - μικτοί, ωστόσο με τις υπερκατασκευές που έχουν γίνει από τους επαγγελματίες, έχουν μετατραπεί σε κλειστούς.
Για την υγειονομική στεγανοποίηση των συγκεκριμένων χώρων φαίνεται πως θα επιτραπεί μόνο το στέγαστρο και όχι τα πλαϊνά προστατευτικά. Η εναλλακτική θέλει την διατήρησή τους αλλά με μέγιστο ύψος στα 130 cm. Ακόμη αλλαγές στη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων με την απόσταση του 1,5 μέτρου να αυξάνεται στα 2 μέτρα, όπως επίσης και μείωση του πλαφόν του επιτρεπόμενου αριθμού των ατόμων από τα 10 στα 6.
Το σενάριο προκρίνει και το κλείσιμο της μουσικής που θεωρείται ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες.
Τα εφιαλτικά σενάρια για 10.000 κρούσματα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε την Τρίτη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.
«Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1.200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Και στο βάθος...επιστράτευση;
Ο κυβερνητκός εκπρόσωπιος πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποφασίσει επιστράτευση των ιδιωτικών γιατρών εάν δεν πειστούν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας.
«Το δεύτερο που κάνουμε είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Παραλάβαμε 526 κρεβάτια ΜΕΘ και τώρα έχουμε 1.100 κλίνες ΜΕΘ. Ψηφίζεται τροπολογία για να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το σύστημα.Αν αυτό δεν αποδώσει και η πίεση είναι μεγάλη θα αξιοποιήσουμε νέους τρόπους» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ στην ερώτηση αν εξετάζεται και το μέτρο της επιστράτευσης είπε ότι «ενδεχομένως μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος να πάμε και σε αυτό αν τα κίνητρα δεν αποδώσουν και οι κινήσεις που κάνουμε δεν αποδίδουν», είπε χαρακηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου