Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΕΟΔΥ αφήνει τα κρούσματα στη μοίρα τους και φτάνουν αργά στο νοσοκομείο

 

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνει λόγο για δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία με βαριά νοσούντες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά και για έναν Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που λειτουργεί απλά καταγραφικά απέναντι στην πανδημία ● Τραγικές εικόνες σε νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου νοσηλεύονται σε ράντζα και σε κοινόχρηστους χώρους 23 ασθενείς-ύποπτα κρούσματα, μεταδίδοντας τον ιό ο ένας στον άλλον.

Εν μέσω του τέταρτου σαρωτικού κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, με περίπου 100 νεκρούς την ημέρα, η κυβέρνηση επιβάλλει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών -με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως για όσους δεν προσέλθουν- αλλά θα την αποκαλεί «αναγκαιότητα» γιατί της είναι «επί της αρχής δυσκολοχώνευτη», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρότεινε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σαν άλλος ειδικός επιστήμονας, «να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης [...] στους τέσσερις μήνες», ενώ έχει διευκρινιστεί πολλάκις από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου πως η εμβολιαστική ανοσία κρατάει 6-8 μήνες. Κι όλο αυτό την ώρα που το σύστημα Υγείας έχει κρασάρει, τουλάχιστον 100 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια και ο κορονοϊός συνεχίζει να δίνει χιλιάδες διαγνώσεις, 6.196 κρούσματα χθες, 690 διασωληνώσεις και 75 νεκρούς.

Οσον αφορά τον εμβολιαστικό εξαναγκασμό: «Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού Covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961», σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ήρθε χθες στη Βουλή.

Οι άνθρωποι αυτοί «θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και τη 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο». Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και έγκριση από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.

Οταν δεν τηρείται η υποχρέωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη 15η μέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου. Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Ομολογία αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος χαρακτηρίζει την υποχρεωτικότητα και το πρόστιμο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος κάνει λόγο για τραγικές συνθήκες στη χώρα με βαριά νοσούντες ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στην επικράτεια αλλά και έναν Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που λειτουργεί απλά καταγραφικά απέναντι στην πανδημία, εγκαταλείποντας τα κρούσματα στη μοίρα τους, με αποτέλεσμα να φτάνουν πολύ αργά στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη το βράδυ λειτουργούσαν 635 κλίνες ΜΕΘ Covid και νοσηλεύονταν 590 ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων αποσωληνωμένοι. Οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό ήταν 664, άρα περίπου 100 ασθενείς με Covid βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ.

«Χάνονται ανθρώπινες ζωές στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Παράλληλα δημοσιοποίησε εικόνες σε νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου νοσηλεύονται σε ράντζα και σε κοινόχρηστους χώρους 23 ασθενείς-ύποπτα κρούσματα, μεταδίδοντας τον ιό ο ένας στον άλλον, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. «Ο ένας κολλάει τον άλλον. Οταν βγει το μοριακό τεστ αρνητικό μεταφέρονται σε γενικές κλινικές. Εν τω μεταξύ, περιμένοντας να βγουν τα τεστ, μπορεί ο αρνητικός ασθενής να έχει μετατραπεί σε θετικό. Ετσι μεταφέρει τον ιό σε κλινικές άλλων παθήσεων. Και μετά αναρωτιούνται για τη νοσοκομειακή διασπορά. Τώρα δεν μιλάνε γιατί δεν έχουν να επικαλεστούν τα εξιλαστήρια θύματα, τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς», σημειώνει ο Μ. Γιαννάκος.


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ασθενείς για τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, ενώ δυσκολεύει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων από το νέο έτος, σύμφωνα με τροπολογίες του υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση αλλάζει επί τα χείρω τη φαρμακευτική πολιτική, κάνοντας πιο εύκολη τη μεταφορά φαρμάκων από τη θετική στην αρνητική λίστα, η οποία αφορά τα φάρμακα που πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς. Ακόμα, περιορίζει την περίθαλψη των ανασφάλιστων η οποία θα γίνεται μόνο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς (συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου