Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έριξαν την «βόμβα» των τελευταίων ημερών σχετικά με την προμήθεια 80 προηγμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς Rafale, γεγονός που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά αναφορικά με την συμφωνία που είχαν κάνει με τις ΗΠΑ για την αγορά δεκάδων stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων.
Αυτό οφείλεται στο ότι σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα Rafale που αναμένεται να αποκτήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι στην έκδοση F4, ενώ τα ΗΑΕ θα γίνει η μοναδική χώρα, εκτός της Γαλλίας, που θα διαθέτει τις πιο προηγμένες και εκσυγχρονισμένες «ριπές ανέμου» στον κόσμο και όπως είπε χαρακτηριστικά η Dassault Aviation: «Είναι τα πρώτα Rafale F4 που βγαίνουν εκτός Γαλλίας».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ, αυτή υπεγράφη στις 20 Ιανουαρίου 2021, την τελευταία ημέρα στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ και αφορούσε μια τεράστια πώληση, αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενός «πακέτου» στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο αποτελούνταν από 50 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35, επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B, πυραύλους και βόμβες.
Η καθυστέρηση των ΗΠΑ για την πώληση των F-35
Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Νοεμβρίου, Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι: «Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προχωρήσουν στην πώληση 50 stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο βασικό προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει σαφής κατανόηση των υποχρεώσεων των Εμιράτων».
Αναφερόμενη στην «αργή διαδικασία» επίτευξης της σχετικής συμφωνίας, η Μίρα Ρέσνικ, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνέχισε λέγοντας ότι: «Συνεχίζουμε [οι ΗΠΑ] τις διαβουλεύσεις με αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αδιαμφισβήτητη, σαφή και αμοιβαία κατανόηση, σε σχέση με τις υποχρεώσεις και τις ενέργειες των ΗΑΕ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παράδοση [των stealth μαχητικών F-35]», χωρίς ωστόσο η ίδια να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις.
Η καθυστέρηση των Αμερικανών, που οφείλεται στην στρατηγική εταιρική σχέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Κίνα, φαίνεται πως «έσπρωξε» τα ΗΑΕ στο να κινήσουν τις διαδικασίες για την απόκτηση των Rafale F4 αντί των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, κάτι που αναπόφευκτα «προκαλεί» τους αμυντικούς αναλυτές και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να συγκρίνουν τα δύο μαχητικά.
Τα χαρακτηριστικά του Rafale F4
Ωστόσο, αυτό μόνο στη θεωρία μπορεί να γίνει, διότι το F-35 είναι επιχειρησιακά λειτουργικό και χρησιμοποιείται ήδη τα τελευταία χρόνια, ενώ το Rafale F4 βρίσκεται ακόμα στο στάδιο ανάπτυξης, οπότε για την περίπτωση των γαλλικών μαχητικών μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες υποθέσεις, πάντα όμως με επιφυλάξεις και με γνώμονα πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές από επίσημες πηγές.
Έτισ, λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, μπορούμε να πούμε ότι τα αεροσκάφη Rafale F4 θα μπορούν να εξοπλιστούν με τους γαλλικούς υποηχητικούς πυραύλους cruise SCALP-EG, τον πύραυλο ASMP-A με δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής, τους πυραύλους αέρος – αέρος MICA IR, EM και NG, καθώς επίσης και την κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας AASM ενός τόνου.
Επίσης, είναι πιθανό να διαθέτει το περίφημο πολυβόλο τύπου GIAT των 30 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει εχθρικούς κατευθυνόμενους, με λέιζερ, πυραύλους αέρος – αέρος και επιφανείας – αέρος, αναβαθμισμένους αισθητήρες ραντάρ, προηγμένα οπτικό -ηλεκτρικά συστήματα και βελτιωμένες δυνατότητες στο HUD του πιλότου, για μια πλήρης εικόνα του επιχειρησιακού πεδίου.
Τα Big Data, η τεχνητή νοημοσύνη και η…Παρλύ
Το Rafale F4 θα είναι ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά σε ένα δικτυοκεντρικό σύστημα για την συλλογή, την λήψη, την μετάδοση και τον διαμοιρασμό πληροφοριών και δεδομένων που αφορούν το πεδίο επιχειρήσεων και θα επιτρέπει στον πιλότο και στις φίλιες δυνάμεις να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με ενισχυμένα μέσα για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών που θα έχουν τεθεί, όπως είχε δηλώσει η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλύ.
Επιπρόσθετα, το Rafale F4 θα περιλαμβάνει μια νέα μονάδα ελέγχου κινητήρα αλλά και ένα νέο Σύστημα Πρόγνωσης και Διαγνωστικής Βοήθειας που θα παρέχει στους τεχνικούς υποστήριξης τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εγκαίρως τις εργασίες συντήρησης που απαιτούνται, χάρη στην αξιοποίηση λύσεων που βασίζονται στα Big Data και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τέλος, όπως αναφέραμε πρόσφατα, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία αναμένει ότι η εταιρεία Dassault θα αναπτύξει τα μαχητικά αεροσκάφη στην έκδοση F4 σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί το 2023 και θα περιλαμβάνει 28 Rafale στην έκδοση F4.1, ενώ η δεύτερη θα ολοκληρωθεί το 2025 και να περιλαμβάνει 30 Rafale στην έκδοση F4.2.
Rafale F4 εναντίον…F-35 ;
Αυτό που έχει αδιαμφισβήτητα το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 αλλά «λείπει» από το Rafale είναι οι stealth ιδιότητες. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι η θεωρητική σύγκριση των δύο αυτών μαχητικών δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, καθώς σημαντικές μεταβλητές είναι, μεταξύ άλλων, τόσο η ικανότητα και εμπειρία του πιλότου, όσο και το «σενάριο» ή οι συνθήκες που επικρατούν.
Για παράδειγμα, το Rafale F4 θα έχει πλεονέκτημα σε περίπτωση αερομαχίας, λόγω μεγαλύτερης ευελιξίας και ικανότητας ελιγμών σε μικρές αποστάσεις, όπως έδειξε και η ιστορική εικονική αερομαχία ενός Rafale με το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-22. Όμως, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το F-35 έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε beyond visual range εμπλοκές, αξιοποιώντας παράλληλα τα stealth χαρακτηριστικά του, που θα του επιτρέψουν να εντοπίσει το Rafale εγκαίρως, προτού συμβεί το αντίστροφο.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να στραφούν στο Παρίσι, σηματοδοτεί μια ακόμα «νίκη» για την Γαλλία, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, όσο ακόμα είναι «θολό» το μέλλον της συμφωνίας που είχαν κάνει τον Ιανουάριο του 2021 με την αμερικανική κυβέρνηση.
Με πληροφορίες από: Defense World
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου