Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Μετάλλαξη του Καμερούν: Οι διαφορές από την Όμικρον και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

 


Συναγερμός στη Μεγάλη Βρετανία για νέα μετάλλαξη του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.01.2022
Βρείτε μας
Ειδικοί απαντούν τι μπορεί να σημαίνει το ότι η νέα παραλλαγή του Καμερούν έχει 9 περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον στην πρωτεΐνη της ακίδας.
Η παραλλαγή Όμικρον ενσωματώνει 37 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα S, δηλαδή τρεις έως πέντε φορές περισσότερες μεταλλάξεις από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του κορονοϊού έχει εκδηλωθεί. Να όμως που προέκυψε μετάλλαξη στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, με 46 συνολικά μεταλλάξεις στην ίδια πρωτεΐνη η οποία πήρε την ονομασία από την πιθανή χώρα προέλευσής της, το Καμερούν.
Η νέα παραλλαγή ανακαλύφθηκε την 9η Δεκεμβρίου από το Ινστιτούτο IHU Méditerranée Infection της Γαλλίας, εξού και καταγράφεται ως ΙHU, και κατατέθηκε στη βάση δεδομένων GISAID για την COVID-19, υπό την ονομασία B.1.640.2.

Τα ερωτήματα για τη νέα μετάλλαξη του Καμερούν

Το γεγονός ότι έχει περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον την καθιστά πιο ήπια ή περισσότερο επικίνδυνη και άπιαστη από τα εμβόλια, είναι τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα την ώρα που την ερευνά εργαστηριακάΑκόμα δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Καθώς δεν ξέρουμε πόσο αλλάζει η στερεοχημική διαμόρφωση της ακίδας για να την πιάνουν τα αντισώματα. Αυτό ερευνάται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν βεβαίως και μεταλλάξεις που δεν αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή της πρωτεΐνης. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι καλό που μεταλλάσσεται ο ιός στην ακίδα γιατί τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά» εξηγεί ο ιολόγος Νίκος Σιαφάκας, που διενεργεί εργαστηριακό έλεγχο του κορονοϊού και των μεταλλάξεών του.
Μικρόβιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2022
Ελλάδα
Μετάλλαξη του Καμερούν: Τα συμπτώματα και οι φόβοι των ειδικών – «Ίσως διαφεύγει από τα εμβόλια»

«Πολλές μεταλλάξεις εξαφανίστηκαν»

«Διαφέρει από την Όμικρον η μετάλλαξη του Καμερούν, αλλά δεν είμαστε σε θέση ακόμη να ξέρουμε σε ποιο βαθμό και προς ποια κατεύθυνση» επιβεβαιώνει και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.«Το μόνο που είναι γνωστό ήδη είναι ότι διαφέρει από την Όμικρον», προσθέτει, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μας ανησυχούν οι παραλλαγές γενικώς, καθώς «πολλές ήρθαν κι εξαφανίστηκαν».
«Θυμάστε τη Νιγηριανή ή των Αθηνών;» ρωτά ρητορικά ο ειδικός, υπογραμμίζοντας ότι «η μετάλλαξη του Καμερούν για την ώρα συνιστά ακόμα μία μετάλλαξη».
«Προς το παρόν δεν ανησυχούμε με τη νέα μετάλλαξη» είναι η οδηγία και της καθηγήτριας Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Λοιμωξιολόγου και μέλους της Επιτροπής των Ειδικών Ελένης Γιαμαρέλλου. «Έχουμε για την ώρα ένα περιστατικό και 12 που κόλλησαν κατόπιν σε συγκεκριμένη περιοχή στη Νότιο Γαλλία. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέχουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες για την παραλλαγή μετά από γονιδιακό έλεγχο» συνοψίζει.Νέα μετάλλαξη από το Καμερούν: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα - Τα πρώτα συμπτώματα

«Ίσως ακυρώνεται το εμβόλιο»

«Όσο περισσότερες μεταλλάξεις έχει στην ακίδα ο ιός τόσο μεγαλύτερος να είναι ο κίνδυνος να διαφεύγει και της φυσικής ανοσίας αλλά και της εμβολιαστικής» τονίζει ο ερευνητής ιατρός Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Τα πορίσματα θα είναι ασφαλή, προσθέτει, «όταν μετρήσουνε και δούμε πόσοι εμβολιασμένοι νοσούν και σε τι διάστημα. Χρειάζεται ικανός χρόνος για αυτό».
Ήδη για την Όμικρον έχει διαπιστωθεί ότι «από 55% που είναι η προστασία από μόλυνση μετά το εμβόλιο στον πρώτο μήνα, στον τρίτο μήνα πέφτει στο 10%. Ίσως με τη μετάλλαξη του Καμερούν να ακυρώνεται τελικά το εμβόλιο» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου