Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Αεροπορική υπεροχή για Ελλάδα- Αίγυπτο έναντι της Τουρκίας για 10 χρόνια-Λεπτομέρειες για την συμφωνία Άγκυρας-Κατάρ για τα Rafale

 

Ελληνοτουρκικά 

Γάλλος σύμβουλος: 

Δεν το λέει κάποιος τυχαίος για το μεγάλο και σοβαρότατο πρόβλημα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έναντι της ελληνικής, που θα ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες με 6 ακόμα γαλλικά μαχητικά Rafale, αλλά ένας Γάλλος ειδικός σύμβουλος του ΥΠΑΜ σε θέματα άμυνας, με εξειδίκευση στον τομέα αυτόν, και αυτό μας λέει πολλά.

Ο Γάλλος ειδικός Xavier Tytelman, ο οποίος είναι σύμβουλος στην γαλλική πολεμική αεροπορία, αναφέρει ότι “ για αρκετά χρόνια, η τουρκική πολεμική αεροπορία βρίσκεται σε σοβαρή φθορά με πλείστα σοβαρότατα προβλήματα.

Εκτός από την αναγκαστική αποστρατεία 680 από τους 1.350 Τούρκους έμπειρους πιλότους τελικά, μετά τις εκτενείς εκκαθαρίσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η τουρκική πολεμική αεροπορία υφίσταται εδώ και μήνες ένα “σκληρό” αμερικανικό εμπάργκο ( ανταλλακτικά, εφοδιασμό, ενημέρωση κά), λόγω των S-400, την εμπλοκή στις συγκρούσεις σε Λιβύη, Συρία και Αρμενίας.

Εκτός από την πολυδιαφημισμένη απαγόρευση απόκτησης των 100 σχεδιαζόμενων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, η Τουρκία δεν είναι σε θέση να τηρεί επιχειρησιακό, τον ήδη γερασμένο στόλο των F-16 που διαθέτει, ή να διασφαλίσει την συντήρηση του, και παράλληλα να κατασκευάσει το εγχώριο μαχητικό που διαφημίζει το τουρκικό καθεστώς.

Το τουρκικό αεροσκάφος TF-X, έχει τρομερά προβλήματα που  επιβραδύνουν τον σχεδιασμό και την κατασκευή του λόγω των αμερικανικών περιορισμών.

Ενώ το αεροσκάφος αρχικά υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε δοκιμές το 2023, το όλο σχέδιο αναβλήθηκε για δύο ακόμη χρόνια και δεν αναμένονται “ειδήσεις” για αυτό έως το 2025 ή το 2026.

Η δεν επιχειρησιακή ένταξη του στην τουρκική πολεμική αεροπορία πριν από το 2032 φαίνεται πλέον περισσότερο από ουτοπική.

Τα σχέδια της Άγκυρας να αγοράσει νέα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αρκετές δεκάδες από αυτά, που ζήτησε από τις ΗΠΑ με χρήματα που προκαταβλήθηκαν για την αγορά του F-35, διολισθαίνουν προς το παρόν.

Αντίθετα, οι κύριοι ανταγωνιστές της Τουρκίας στην περιοχή, Ελλάδα, Αίγυπτος, αλλά και τα Εμιράτα, εκσυγχρονίζουν τα F-16 τους, ενώ όλες αυτές οι χώρες απέκτησαν αεροσκάφη Rafale, αποκτώντας αεροπορική υπεροχή για τουλάχιστον μια δεκαετία, έναντι της Τουρκίας.

Η επιλογή μιας βιομηχανικής συνεργασίας με τη Ρωσία, την οποία πολλοί παρατηρητές θεωρούν ως πιθανή διέξοδο, καθίσταται δύσκολη λόγω της εγγύτητας της Τουρκίας με την Ουκρανία (προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2, ανάπτυξη κοινού εξοπλισμού κ.λπ.) ή μετωπική εμπλοκή της εναντίον της καθεστώς του ΑΛ Άσαντ, συμμάχου της Μόσχας στην περιοχή.

Η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία θα σήμαινε επίσης την εγκατάλειψη κάθε ικανότητας για τη διασφάλιση της συντήρησης όλου του αμερικανικού και γενικά δυτικού εξοπλισμού που κατέχει η Τουρκία, από πολεμικά πλοία μέχρι άρματα μάχης και ελικόπτερα.

Τονίζω επίσης, την πιθανή κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας σε αυτή την υπόθεση, καθώς το εθνικό νόμισμα έχει ήδη χάσει το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2021”, αναφέρει ο ίδιος καταδεικνύοντας ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να “περάσει” τα σχέδια της στο Αιγαίο ( που αφορούν την επέκταση στα 12 μίλια), μετά την παραλαβή των γαλλικών μαχητικών, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Ακάρ, για αυτό και ο ίδιος “ γαβγίζει” με κάθε ευκαιρία κατά της χώρα μας.

Οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί γνωρίζουν ότι γενικά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τρομερό πρόβλημα, επιχειρησιακής ετοιμότητας, κάθε ημέρα που περνά, για αυτό αν δούμε κάτι κατά του Ερντογάν, θα εκπορεύεται πιθανότατα από τους ίδιους, που είχαν στηρίξει το 2016, αλλιώς θα τον είχαν “καθαρίσει” οι Γκιουλενιστές.  

Το Κατάρ και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων

Σύμφωνα με τα έγγραφα τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το Nordicmonitor, η παρουσία του Rafale στον στόλο του Κατάρ είναι στην πραγματικότητα το κύριο κίνητρο αυτής της συμφωνίας, και αφορά την απόκτηση του ίδιου αεροσκάφους από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Σύμφωνα με τον Ahmet Ünal Çeviköz, πρώην πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βρετανία και εκλεγμένο με Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα, είναι προφανές ότι αυτή η επιχείρηση θα παρέχει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία γνώσεις που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει καλύτερα τα ελληνικά Rafale, σε περίπτωση σύγκρουσης, και προσθέσει: «δεν πρόκειται να φέρουμε αεροσκάφη γαλλικής προέλευσης από το Κατάρ στο έδαφός μας για να εκπαιδεύσουμε τους πιλότους τους, μάλλον θα είμαστε εμείς που θα πάμε εκεί για να λάβουμε εκπαίδευση».

Οι όροι όμως για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, του Κατάρ με την Γαλλία, περιλαμβάνουν πολυάριθμες περιοριστικές ρήτρες σχετικά με την ανάπτυξή του και την προστασία του βιομηχανικού και επιχειρησιακού απορρήτου.

Οι ανησυχίες των Γάλλων βουλευτών, επί του θέματος αυτού, δεν βρήκαν σαφή απάντηση την 1η Δεκεμβρίου από τους εισηγητές του σχεδίου συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Κατάρ σχετικά με το υπάρχων καθεστώς.

«Υπάρχει λοιπόν μια πραγματική ασάφεια, αλλά δεν έχουμε όλα τα στοιχεία για να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε. Πρόκειται για την τήρηση των κανόνων για την προστασία των γαλλικών αμυντικών πληροφοριών», αναφέρει ο Γάλλος ειδικός Xavier Tytelman.

Η ουσία είναι ότι οι Γάλλοι φέρονται να ετοιμάζουν πιθανές διαμαρτυρίες και άλλες κινήσεις προς τους Καταριανούς, για διαρροή στρατιωτικής τεχνολογίας, ενώ οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν λόγω του πολιτικού σκηνικού στην Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου