Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Δοκιμές πυραύλων Βόρειας Κορέας: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από το διάστημα

 


Δημοσίευσε
Άποψη της γης, σύμφωνα με πληροφορίες από βορειοκορεατικό πύραυλοΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα λένε ότι ο πύραυλος έφτασε σε μέγιστο ύψος 2.000 χλμ

Η Βόρεια Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, όπως είπε, τραβήχτηκαν από την πιο ισχυρή εκτόξευση πυραύλων της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ασυνήθιστες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το διάστημα δείχνουν τμήματα της κορεατικής χερσονήσου και τις γύρω περιοχές.

Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι είχε δοκιμάσει έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς Hwasong-12 (IRBM).

Με την πλήρη ισχύ του μπορεί να διανύσει χιλιάδες μίλια, θέτοντας περιοχές όπως το αμερικανικό έδαφος Γκουάμ σε κοντινή απόσταση.

Το τελευταίο τεστ έχει προκαλέσει ξανά τον συναγερμό στη διεθνή κοινότητα.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε έναν αριθμό ρεκόρ επτά εκτοξεύσεις πυραύλων μόνο τον περασμένο μήνα - μια έντονη αναταραχή δραστηριότητας που έχει καταδικαστεί έντονα από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και άλλα έθνη.

Ο ΟΗΕ απαγορεύει στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων και έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις. Αλλά το κράτος της Ανατολικής Ασίας αψηφά τακτικά την απαγόρευση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πρόσφατη αύξηση της δραστηριότητας δικαιολογούσε ανανεωμένες συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ.

Τι συνέβη στην εκτόξευση του Hwasong-12;

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ήταν και οι δύο πρώτες που ανέφεραν την εκτόξευση την Κυριακή, αφού την εντόπισαν στα αντιπυραυλικά τους συστήματα.

Εκτίμησαν ότι είχε πετάξει μια μέτρια απόσταση για ένα IRBM, καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων (497 μίλια) και έφθασε σε υψόμετρο 2.000 χιλιομέτρων πριν προσγειωθεί σε νερά ανοιχτά της Ιαπωνίας. Σε πλήρη ισχύ και σε τυπική τροχιά, ο πύραυλος μπορεί να ταξιδέψει έως και 4.000 χλμ.

Δύο φωτογραφίες από την εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας και δύο από τη Γη που λαμβάνονται από τον πύραυλο στο διάστημαΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων δείχνουν την εκτόξευση του πυραύλου και φωτογραφίες που λαμβάνονται από τον πύραυλο στο διάστημα

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την εκτόξευση πυραύλου τη Δευτέρα μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης της. Τα αδίστακτα τεστ της χώρας συνήθως αποκαλύπτονται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μια ημέρα μετά την εμφάνισή τους.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι η δοκιμή πυραύλων είχε ξεκινήσει για να «επαληθεύσει την ακρίβειά της». Είχε σκόπιμα κλίση για να απομακρυνθεί «λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των γειτονικών χωρών».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τύπωσαν επίσης σπάνιες εικόνες, μερικές από τις οποίες είπαν ότι ήταν πλάνα που τραβήχτηκαν από κάμερα τοποθετημένη στην κεφαλή του πυραύλου.

Μια από τις εικόνες δείχνει τη στιγμή της εκτόξευσης και μια άλλη προφανώς δείχνει τον πύραυλο εν τω πτέρυγα, τραβηγμένη από ψηλά.

Ο ηγέτης Kim Jong-un δεν ήταν παρών για να παρακολουθήσει την εκτόξευση της Κυριακής, σε σύγκριση με πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι φωτογραφίες έδειχναν τη συμμετοχή του στην εκτόξευση μιας δοκιμής πυραύλων υπερηχητικής ολίσθησης - ενός πιο προηγμένου τύπου τεχνολογίας πυραύλων που έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει τα συστήματα ανίχνευσης πυραύλων. Αυτοί οι πύραυλοι έχουν δοκιμαστεί από τη Βόρεια Κορέα μόνο τρεις φορές συνολικά.

Γιατί η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον πύραυλο;

Η Βορειοκορεάτη αναλυτής Ankit Panda είπε ότι η απουσία του κ. Kim και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης για να περιγράψουν την εκτόξευση, υποδηλώνουν ότι αυτή η δοκιμή είχε σκοπό να επαληθεύσει ότι το σύστημα πυραύλων λειτούργησε όπως θα έπρεπε, αντί να επιδείξει τη νέα τεχνολογία.

Το BBC δεν είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο εξωτερικών ιστοσελίδων.Δείτε το αρχικό tweet στο Twitter
1px διαφανής γραμμή

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο Hwasong-12, ένας πυρηνικά ικανός πύραυλος σημαντικού μεγέθους, εκτοξεύεται από τότε που η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε συνομιλίες με τις ΗΠΑ υπό την πρώην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - κάτι που οδήγησε σε επιβράδυνση πυραυλική δραστηριότητα.

Η τελευταία φορά που δοκιμάστηκε το Hwasong-12 ήταν το 2017, όταν η Πιονγκγιάνγκ το εκτόξευσε έξι φορές, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του δύο φορές πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, το οποίο προκάλεσε συναγερμό στους κατοίκους εκεί.

Το 2018, μετά τη συνάντηση του κ. Κιμ με τον Τραμπ, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς (ICBM). Αλλά τον επόμενο χρόνο, καθώς οι σχέσεις επιδεινώθηκαν, ο κ. Κιμ είπε ότι δεν δεσμεύονταν πλέον από τη δήλωση.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είπε ότι με την τελευταία εκτόξευση, η Βόρεια Κορέα "έχει πλησιάσει στην καταστροφή της δήλωσης μορατόριουμ".

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την άνοδο της πυραυλικής δραστηριότητας της Βόρειας Κορέας φέτος, η οποία επισημάνθηκε για πρώτη φορά από τον Κιμ στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του.

Οι αναλυτές λένε ότι οι δοκιμές αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του Κιμ να πιέσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, να παρουσιάσουν επίδειξη δύναμης στις περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις και θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από την πρακτική ανάγκη να δοκιμαστούν νέα συστήματα μηχανικής και στρατιωτικής διοίκησης.

Λεζάντα πολυμέσων,
Γιατί η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους;

Το χρονοδιάγραμμα είναι επίσης σημαντικό με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου να ξεκινούν αργότερα αυτή την εβδομάδα και τις προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα τον Μάρτιο.

«Αυτό είναι σύμφωνο με την προηγούμενη συμπεριφορά τους να προσπαθήσουν να εκφοβίσουν τη Νότια Κορέα και τον επερχόμενο πρόεδρο», δήλωσε ο Δρ Daniel Pinkston, καθηγητής διεθνών σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Troy που ζει στη Νότια Κορέα.

Υπήρξε επίσης μια αύξηση των δοκιμών, καθώς η οικονομία της Βόρειας Κορέας αγωνίζεται κάτω από κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δυσκολίες πανδημίας και κακοδιαχείριση δεκαετιών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου