Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και πολύ καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ ζύγιζαν τις εξελίξεις, αναζητώντας την κατάλληλη στιγμή που θα προχωρούσαν σε αυτή τη βαρύνουσας σημασίας πολιτική κίνηση.
Η πρόταση δυσπιστίας είναι σημαντικό πολιτικό όπλο. Δε ρίχνει κυβερνήσεις, μολονότι τυπικά γι’ αυτό γίνεται. Κατά κανόνα, προκαλεί συσπείρωση -γύρω από την κυβέρνηση- των βουλευτών και του κομματικού μηχανισμού της. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να αποκαλύψει στον μέγιστο βαθμό μια συγκεκριμένη κατάσταση και να σηματοδοτήσει από την πλευρά αυτού που την κάνει, τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
Με αυτή την έννοια, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε το κόμμα του να μπει μπροστά από τις εξελίξεις, αντί να τις ακολουθεί. Αυτό συνιστά συνέχεια του αιτήματος που έθεσε πριν από λίγο καιρό για παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες.
Η πρόταση δυσπιστίας ήρθε σε μια στιγμή που έχουν συσσωρευτεί πολλές αρνητικές καταστάσεις για την κυβέρνηση: οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, όταν κάηκε η μισή Ελλάδα, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να παραδεχτεί το ελάχιστο των ευθυνών της, δείχνοντας ότι ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων.
Μετά το Βατερλό στη διαχείριση της πανδημίας, με τα συνεχή κηρύγματα του πρωθυπουργού για το τέλος της, ενώ ακολουθούν οι εκρήξεις των κρουσμάτων, οι εκατόμβες των νεκρών και η ασταμάτητη δοκιμασία του ΕΣΥ.
Τώρα ήρθε και η χιονόπτωση της «Ελπίδας», που εκτόξευσε τη λαϊκή αγανάκτηση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναζητεί πού θα φορτώσει τις ευθύνες, αλλά και να ζητάει για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα πεντάμηνο, μια δειλή συγγνώμη, ενώ λίγες ημέρες πριν, δείχνοντας τις προθέσεις του να πάει -δοθείσης ευκαιρίας- σε εκλογές, δε δίστασε να κομματικοποιήσει τις αμυντικές δαπάνες με την απόκτηση των Ραφάλ.
Στη συγκυρία που διαμορφώθηκε, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε πολιτικά ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να εκφράσει τη συσσωρευμένη λαϊκή οργή και να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση. Η χρονιά ούτως ή άλλως είναι προεκλογική, είτε οι εκλογές γίνουν την άνοιξη είτε το φθινόπωρο είτε κανονικά το 2023. Και αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου