ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τη «μέγιστη σκληρότητα»... υποσχέθηκε ο πρόεδρος της χώρας απέναντι στις μαζικές και εκρηκτικές διαδηλώσεις που συνταράσσουν το Καζακστάν τις τελευταίες ημέρες. Η αφορμή ήταν η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, όμως η οργή στη χώρα, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απέναντι στην αυταρχική κυβέρνηση ξεχειλίζει.
Οι διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν αρκετά δημόσια κτίρια, ενώ έχουν καταλάβει και το αεροδρόμιο της μεγαλύτερης πόλης Αλμάτι. Πληροφορίες του Associated Press, μάλιστα, αναφέρουν ότι τόσο το προεδρικό παλάτι όσο και η κατοικία του δημάρχου τυλίχτηκαν στις φλόγες.
Το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα δε λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι κάποιοι μοίραζαν βότκα και συζητούσαν αν θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την αγορά ή προς τα εύπορα προάστια για να λεηλατήσουν την περιοχή. «Επικρατεί αναρχία στον δρόμο. Η αστυνομία δεν φαίνεται πουθενά», είπε ο κάτοικος.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κάτω από ένα γιγαντιαίο άγαλμα του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, το οποίο έχουν δέσει με σχοινιά, προσπαθώντας να το κατεδαφίσουν. Η γυναίκα που ανάρτησε το βίντεο στο Twitter ανέφερε ότι το τράβηξε στην πόλη Ταλντικόργκαν, στο ανατολικό Καζακστάν.
Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ έχει υποσχεθεί να επαναφέρει το πλαφόν στην τιμή του υγραερίου, όμως οι κινητοποιήσεις και τα επεισόδια συνεχίζονται, καθώς η κοινωνία βρίσκεται σε συνθήκες εξέγερσης.
Όλες οι πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα έχουν ακυρωθεί σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επισημαίνει ότι οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, όμως στη συνέχεια φαίνεται να εγκατέλειψαν τις μάχες στους δρόμους.
Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, καθώς, ήδη υπάρχουν αναφορές για οκτώ νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, παρά τις εκκλήσεις από ΗΠΑ και Ρωσία για να επικρατήσει ψυχραιμία.
Οι διαδηλωτές στρέφουν την οργή τους προς τον 81 ετών Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει από την προεδρία το 2019 θεωρείται ως εκείνος που ελέγχει απόλυτα τις τύχες της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες. Η οικογένειά του, άλλωστε, εκτιμάται ότι ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της γεμάτης σε ορυκτό πλούτο χώρας.
Από την πλευρά του ο νυν πρόεδρος Κασίμ Τοκάγιεφ, τον οποίο διάλεξε ο ίδιος ο Ναζαρμπάγεφ, σε μήνυμά προς τους πολίτες ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει επικεφαλής και του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, ενώ εκδίωξε τον ανιψιό του Ναζαρμπάγεφ από τη θέση του ως νούμερο δύο του Συμβουλίου Ασφαλείας, της υπηρεσίας, δηλαδή που διαδέχτηκε την σοβιετική KGB.
Η κρίση του υγραερίου
Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν. Κατόπιν επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι.
Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επιτυχία, ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του υγραερίου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) το λίτρο, αντί για 120.
Η αύξηση της τιμής θεωρείται άδικη από τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Σήμερα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθη ο διευθυντής μιας μονάδας υγραερίου και ένας άλλος αξιωματούχος στην περιφέρει Μανγκιστάου, όπου βρίσκεται η Ζαναοζέν. Κατηγορούνται ότι «αύξησαν την τιμή του αερίου χωρίς λόγο» γεγονός που «υποκίνησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα».
Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, που στο παρελθόν έβλεπε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, είδε το τένγκε να υποτιμάται και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία. Η περιοχή Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγραέριο, το οποίο είναι βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα και κάθε αύξηση της τιμής του συμπαρασύρει και τις τιμές των τροφίμων που ήδη έχουν αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας της Covid-19
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου