ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με μισά χαμόγελα υποδέχτηκαν οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης την επιστροφή της μουσικής και την απελευθέρωση του ωραρίου, που τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, διστάζοντας ωστόσο να μιλήσουν για «επιστροφή στην κανονικότητα».
Με ένα σκεπτικό «ίδωμεν» χαιρέτισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων τη μερική χαλάρωση των μέτρων, τονίζοντας πως «οι επαγγελματίες του κλάδου θέλουν να πιστεύουν ότι η ελπίδα δεν θα εξελιχθεί σε χιονοθύελλα, αν και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τη μείωση του κύκλου εργασιών το τελευταίο τρίμηνο λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γ. Καββαθάς, «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, με τις μικρομεσαίες να απειλούνται περισσότερο». Ο ίδιος επιμένει ότι ο κίνδυνος των λουκέτων είναι μπροστά μας, μολονότι αποφεύχθηκε τους κρίσιμους μήνες του λοκντάουν χάρη και στα μέτρα στήριξης όπως οι αναστολές και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Κάνει λόγο για ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ, συσσωρευμένων υποχρεώσεων, μειωμένου τζίρου τουλάχιστον κατά 50% και νέων αυξήσεων εντός του 2022, τόσο σε ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά και στα τρόφιμα, που απειλεί τη βιωσιμότητα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων».
Υπενθυμίζει ότι το διάστημα της πανδημίας ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης μειώθηκε περίπου κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης καλύπτουν απώλειες περίπου 2,3 δισ. ευρώ. «Παραμένει 1,7 δισ. χαμένου τζίρου, που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί, ενώ οι συνολικές απώλειες για την οικονομία, μαζί με τα επαγγέλματα που συνδέονται με την εστίαση, πιθανόν να ξεπερνάνε τα 3,5 δισ, αφού ο πολλαπλασιαστής της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου είναι 2,3». Στα αιτήματα της ΠΟΕΣΕ περιλαμβάνεται η αύξηση της επιδότησης για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, η συνέχιση της επιδότησης ενοικίου και των αναστολών σύμβασης εργασίας και η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
Mια άλλη σημαντική διαφοροποίηση που έχει επέλθει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τείνει να λάβει χαρακτηριστικά μονιμότητας, είναι η άνοδος της διανομής φαγητού σε πακέτο, από την οποία έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό οι ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Wolt και efood. Ο Γ. Καββαθάς υπολογίζει εμπειρικά την αύξηση των διανομών ντελίβερι, σε σύγκριση με το σέρβις στο κατάστημα, σε 25%.
Ωστόσο από τη δυνατότητα αυτή αποκλείονται περίπου το 70% των επιχειρήσεων που είναι αποκλειστικά για καθήμενους, με τα παραδοσιακά στέκια, τα ταβερνάκια-μεζεδοπωλεία της γειτονιάς, να κινδυνεύουν με μαρασμό. «Το βλέπουμε κάθε μέρα. Η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη ώς και 60%. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι φοβούνται να έρθουν όσο τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη. Εμείς από την πλευρά μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε στο έπακρο τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Η μόνη μας ελπίδα είναι το καλοκαίρι, αν έρθουν αρκετοί τουρίστες» λέει ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου