Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ εξαπολύουν τον πόλεμο πληροφοριών εναντίον του Πούτιν

 


(CNN)Μακριά από το να ανταποκρίνονται στους ισχυρισμούς ότι η αναμέτρηση στην Ουκρανία χαλαρώνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν την αδυσώπητη εκστρατεία ενημερωτικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας, κρατώντας τον κόσμο σε εγρήγορση για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν -- που επιδιώκει να διατηρήσει την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να κρατήσει ενωμένους τους συμμάχους της -- απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό που θεωρεί παραπληροφόρηση της Μόσχας και προειδοποιεί ότι η απειλή γίνεται πιο επείγουσα. Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι η Ρωσία συγκέντρωσε άλλους 7.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι ορισμένες δυνάμεις επέστρεψαν στη βάση τους σε δηλώσεις που θεωρήθηκαν ως άνοιγμα για διπλωματία.
"Κάθε ένδειξη που έχουμε τώρα είναι ότι σκοπεύουν μόνο να προσφέρουν δημόσια να μιλήσουν και να ισχυριστούν για αποκλιμάκωση, ενώ ιδιωτικά κινητοποιούνται για πόλεμο", είπε ο αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσποιηθεί ένα περιστατικό ως πρόσχημα για να επιτεθεί χρησιμοποιώντας αυτό που ο Πρόεδρος Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι την Τρίτη ήταν περίπου 150.000 στρατιώτες.
    Οι νέοι ισχυρισμοί των ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το πιο πρόσφατο παιχνίδι σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων χρησιμοποιώντας αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες με σκοπό να αφαιρέσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού από τον Πούτιν και να στερήσει τη Μόσχα από το συνηθισμένο πλεονέκτημα που εξασφαλίζει με την κυριαρχία της στις τακτικές παραπληροφόρησης.
      Μέσα στην Ουάσιγκτον, λίγοι είναι αυτοί που αμφιβάλλουν για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης που ο Πούτιν είναι έτοιμος να εισβάλει ανά πάσα στιγμή. Αλλά η ένταση των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για μια περίοδο εβδομάδων μπορεί σύντομα να εγείρει το ερώτημα για πόσο καιρό ο Μπάιντεν μπορεί να διατηρήσει την κατάσταση συναγερμού και εάν η συνεχιζόμενη έλλειψη εισβολής παρά τις ολοένα και πιο ανησυχητικές προειδοποιήσεις θα μπορούσε να ανοίξει κενά μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ -- και μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Τέτοιες πιέσεις θα έπαιζαν άμεσα τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους του Πούτιν.
      Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, δηλώνουν έτοιμες να διαπραγματευτούν. Ωστόσο, παραμένουν πολύ μακριά στις απαιτήσεις του Πούτιν να καταρρίψει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη με την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τα πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
      Το παιχνίδι των ΗΠΑ δεν είναι χωρίς ρίσκο, καθώς μπορεί να ωθήσει τον Πούτιν στα άκρα -- ειδικά εάν, όπως υποψιάζονται ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι ολοένα και πιο επιρρεπής σε μια νοοτροπία αποθήκης και λαμβάνει ελάχιστες εξωτερικές συμβουλές και προοπτική από αξιωματούχους που είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν τις απόψεις του.

      Εν αναμονή της επόμενης κίνησης του Πούτιν

      Εξ ορισμού, σε μάχες που διεξάγονται με πληροφορίες προπαγάνδας και μονομαχίας, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει.
      Σε αυτό το σημείο είναι αδύνατο να κρίνουμε εάν οι ΗΠΑ ξεπλένουν πραγματικά τις προετοιμασίες για μια εισβολή ή αν παίρνουν το δόλωμα του Πούτιν εκθέτοντας τις κινήσεις στρατευμάτων που διατάσσει, γνωρίζοντας ότι θα επισημανθούν από την Ουάσιγκτον, και ως εκ τούτου θα αυξήσουν την αίσθηση του ανασφάλεια στην Ευρώπη και άγχος για το τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια.
      Η αναμέτρηση για την Ουκρανία έχει γίνει η πιο σοβαρή γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.
      Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν απευθείας τους Ρώσους. Αλλά ο Μπάιντεν έχει σπεύσει δυνάμεις για να ενισχύσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Πούτιν ουσιαστικά κρατά όμηρο την Ουκρανία, ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό έθνος για να απαιτήσει από τη δυτική συμμαχία να αποσυρθεί από τα πρώην σοβιετικά δορυφορικά κράτη όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Και αν η Ρωσία προχωρήσει στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να υπάρξουν οδυνηρές συνέπειες για τους Αμερικανούς στην πατρίδα τους, με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και τις τιμές της ενέργειας να προσθέτουν στην υπάρχουσα πληθωριστική δυστυχία.
      Η νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ για μυστικούς ρωσικούς ελιγμούς ήρθε εν μέσω επιταχυνόμενων προσπαθειών να συνεχιστεί η πίεση της Δύσης στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Αντιπρόεδρος Kamala Harris θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο. Το φόρουμ, στο οποίο θα παρευρεθούν επίσης κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αμερικανοί νομοθέτες, μετατρέπεται σε σημείο συγκέντρωσης για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους καθώς η συμμαχία του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη δοκιμασία της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
      «Βρισκόμαστε σε μια πολύ αποφασιστική στιγμή», είπε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, κάνοντας προεπισκόπηση της πιο υψηλού προφίλ αποστολής εξωτερικής πολιτικής για τον αντιπρόεδρο μέχρι στιγμής.
      Αυτή την εβδομάδα υπάρχει κάποια ελπίδα ότι η κρίση θα μπορούσε να εκτονωθεί αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα στρατεύματά της απομακρύνονται από τα σύνορα. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αντ' αυτού, την Τετάρτη είπε στο ABC News ότι δεν υπήρξε καμία «ουσιαστική οπισθοδρόμηση» και ότι ο Πούτιν μπορούσε «να πατήσει τη σκανδάλη» ανά πάσα στιγμή.
      "Θα μπορούσε να το τραβήξει σήμερα. Θα μπορούσε να το τραβήξει αύριο. Θα μπορούσε να το τραβήξει την επόμενη εβδομάδα", είπε ο Blinken.

      Ο Πούτιν παίζει το μακρύ παιχνίδι

      Αλλά σε μια νέα ένδειξη διαφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ίδιας της Ουκρανίας, μια έκθεση πληροφοριών στο Κίεβο που παρουσιάστηκε στο CNN επέμενε ότι η τρέχουσα συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων δεν αρκεί για μια «επιτυχή μεγάλης κλίμακας ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας».
      Οι διαφορετικές εκτιμήσεις συνέβαλαν στην αβεβαιότητα και τη σύγχυση που χαρακτηρίζουν τις μακιαβελικές μεθόδους του Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης έχει διχασμένους παρατηρητές μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι απλώς επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσει τη ρωσική ισχύ και να επιτεθεί στη δυτική συμμαχία και εκείνων που είναι πεπεισμένοι ότι μια εισβολή που θα μπορούσε να σημάνει μια επικίνδυνη νέα εποχή στην Ευρώπη είναι επικείμενη.
      Ο βουλευτής Michael McCaul από το Τέξας, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε στον Wolf Blitzer του CNN την Τετάρτη ότι οι προθέσεις του Ρώσου ηγέτη ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ήταν κακόβουλες.
      "Νομίζω ότι διεξάγουν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης", είπε ο McCaul.
      Η τρομακτική αλήθεια είναι ότι ενώ θα υπάρχουν ζητήματα ετοιμότητας των στρατευμάτων, ο Πούτιν μπορεί να διατηρήσει την εκστρατεία πίεσης σχεδόν επ' αόριστον. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να δείξει στην Ουκρανία ότι δεν θα της επιτρέψει ποτέ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ, να σκάψει διχασμούς μεταξύ των δυτικών συμμάχων και να υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί ξανά όταν πρόκειται για ρυθμίσεις ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
      Η κρίση εκπλήρωσε επίσης έναν άλλο στόχο -- καθώς ένα ρεύμα ηγετών και διπλωματών ταξίδεψε στη Μόσχα και ο Πούτιν μίλησε συχνά με τον Μπάιντεν, αποκαθιστώντας την εικόνα της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης, μετά από χρόνια κατά τα οποία οι ΗΠΑ ελαχιστοποίησαν την απειλή τους και έχτισαν την εξωτερική τους πολιτική γύρω από την αντιμετώπιση της Κίνας.
      Ακόμα κι αν δεν εισβάλει, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη ζέστη κάθε φορά που νιώθει ότι η Ρωσία δεν γίνεται σεβαστή. Και μέρες και εβδομάδες παράτασης της αναμέτρησης θα μπορούσαν να δυσφημήσουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η εισβολή είναι επικείμενη, να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Δύσης και να επαναφέρει στη Ρωσία το στοιχείο του αιφνιδιασμού της. Σε μια μακροπρόθεσμη αναμέτρηση, η Ρωσία θα είχε το πλεονέκτημα γιατί νοιάζεται πολύ περισσότερο για την τύχη της Ουκρανίας, ενός πρώην σοβιετικού ομοσπονδιακού κράτους, από ό,τι η Δύση.
      Ενώ αυτή η αντιπαράθεση δεν έχει το εύρος και την ένταση του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ευρώπη χωρίστηκε από ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα σε ελεύθερα έθνη που προστατεύονταν από τις ΗΠΑ και τα κομμουνιστικά κράτη που κυριαρχούνταν από τη Μόσχα, μια γεωπολιτική αλλαγή φαίνεται να διαμορφώνεται με την πιθανότητα για μια άλλη αποστεωμένη αντιμετώπιση.
      Ο Πούτιν είναι στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια, ξεπέρασε πολλούς προέδρους των ΗΠΑ και δεν παίζει με το ρολόι των τεσσάρων ετών μεταξύ των εκλογών που κυριαρχεί στην αμερικανική πολιτική. Είναι επίσης πρόθυμος να υποβάλει τον ρωσικό λαό -- ο οποίος έχει υπομείνει μια εξαντλητική ιστορία -- σε μεγαλύτερο πόνο από ό,τι ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ που ανησυχεί για την επανεκλογή του. Είναι ένας λόγος για τον οποίο ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τις μαράζουσες κυρώσεις που θα προκληθούν από μια εισβολή.

      «Το νέο κανονικό»

      Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον Χάρις στο Μόναχο, τροφοδότησε τις αντιλήψεις για μια πιο αμφιλεγόμενη εποχή που ξημερώνει στην Ανατολική Ευρώπη που αντικατοπτρίζει τις παλιές διαφορές του Ψυχρού Πολέμου.
      «Λυπάμαι που λέω ότι αυτή είναι η νέα κανονικότητα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.
      "Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Ουκρανία. Αλλά η κατάσταση έχει ήδη δείξει ότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να αμφισβητήσει τις θεμελιώδεις αρχές που στήριξαν την ασφάλειά μας εδώ και δεκαετίες και να το κάνει με χρησιμοποιώντας βία», πρόσθεσε.
      Το γεγονός ότι η Δύση θα συγκεντρωθεί στο Μόναχο για να προετοιμαστεί για νέες αντιπαραθέσεις είναι ειρωνικό, καθώς στη διάσκεψη πριν από 15 χρόνια ο Πούτιν εξαπέλυσε μια άγρια ​​επίθεση στις ΗΠΑ και στη μεταψυχροπολεμική τάξη που εκ των υστέρων ήταν βιβλίο παιχνιδιού για τον τακτικές με αποκορύφωμα την κρίση της Ουκρανίας.
      Ο Ρώσος ηγέτης θρήνησε μια εποχή «μονοπολικής» αμερικανικής ισχύος σε μια εποχή που οι ΗΠΑ έδιναν πολέμους επιλογής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Κατέκρινε επίσης την επέκταση του ΝΑΤΟ ώστε να συμπεριλάβει και πρώην σοβιετικά δορυφορικά έθνη -- η βασική αιτία της πεποίθησής του ότι η Δύση απειλεί τη Ρωσία και ότι πρέπει να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση της Ουκρανίας υπό την επιρροή της.
      «Έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε: Σε ποιον απευθύνεται αυτή η επέκταση; είπε, ενώ άφησε να εννοηθεί μια εκστρατεία «πολλών ετών και δεκαετιών, καθώς και πολλών γενεών πολιτικών» που θα επανορθώσει την ισορροπία.
      Για εκείνους που θυμούνται την ταραχή του στο Μόναχο, καμία από τις σκληρές, εχθρικές στροφές του Πούτιν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, η εισβολή του στη Γεωργία, η προσάρτηση της Κριμαίας, οι παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και η τρέχουσα επιθετικότητα προς την Ουκρανία δεν αποτελούν έκπληξη.
        Η Ουάσιγκτον μπορεί να πιστεύει ότι κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο, οι τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης εξακολουθεί να κάνει κάτι παρόμοιο, επειδή είναι ένας τρόπος να απαιτήσει σεβασμό για τη δύναμη, το καθεστώς και τους στόχους της χώρας του.
        Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί.

        Δεν υπάρχουν σχόλια:

        Δημοσίευση σχολίου