Το σοκ από οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα «ηχούσε σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπόρις Τζόνσον στους παγκόσμιους ηγέτες.
Είπε ότι πρέπει να είμαστε «ακλόνητα ειλικρινείς» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν πρέπει να «υποτιμούμε τη βαρύτητα αυτής της στιγμής».
Σε ομιλία του σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, ο κ. Τζόνσον είπε ότι δεν γνωρίζει τι σκοπεύει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά «οι οιωνοί είναι θλιβεροί».
«Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να σταθούμε δυνατοί μαζί», είπε.
Τα δυτικά έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία άμεσα, με περισσότερα από 130.000 στρατεύματά της κοντά στα σύνορα.
Κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να οργανώσει μια ψεύτικη κρίση σε μια αποσχισθείσα ανατολική περιοχή της Ουκρανίας για να της δώσει λόγο να εισβάλει.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει σχέδια εισβολής, λέγοντας ότι στρατεύματα διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, κατηγορώντας τη Δύση για «υστερία».
Ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ελπίζει ότι η διπλωματία και ο διάλογος θα εξακολουθήσουν να επιτύχουν στην επίλυση της κρίσης.
Προτρέποντας την ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε: «Κάθε φορά που δυτικοί υπουργοί επισκέπτονται το Κίεβο, έχουμε διαβεβαιώσει τον λαό της Ουκρανίας και τους ηγέτες του ότι στεκόμαστε τετράγωνοι πίσω από την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους.
«Πόσο κούφια, πόσο ανούσια, πόσο προσβλητικά θα φαίνονταν αυτά τα λόγια, αν τη στιγμή που η κυριαρχία και η ανεξαρτησία τους τίθεται σε κίνδυνο, απλώς κοιτάξουμε αλλού».
Εάν η Ουκρανία δεχόταν εισβολή, ο κ. Τζόνσον είπε «θα είμαστε μάρτυρες της καταστροφής ενός δημοκρατικού κράτους, μιας χώρας που ήταν ελεύθερη για μια γενιά, με περήφανη ιστορία εκλογών».
Η Ουκρανία είναι μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μοιράζεται σύνορα τόσο με την ΕΕ όσο και με τη Ρωσία.
Η Ρωσία αντιστέκεται εδώ και καιρό στην κίνηση της Ουκρανίας προς τους δυτικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, βλέποντας την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας προς τα ανατολικά ως απειλή για την ασφάλειά της.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε εισβολή θα αντιμετωπιστεί επίσης με κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες της Ρωσίας.
Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «ανοίξει τις κούκλες Matryoshka» ορισμένων εταιρειών που ανήκουν στη Ρωσία και θα καταστήσει αδύνατο για αυτές να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση στο Λονδίνο.
Τα σχόλιά του ακολουθούν την ανακοίνωση νέας νομοθεσίας που επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να διευρύνει τις κυρώσεις του κατά της χώρας.
«Εάν η Ουκρανία δεχθεί εισβολή, το σοκ θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο και αυτοί οι απόηχοι θα ακουστούν στην Ανατολική Ασία και θα ακουστούν στην Ταϊβάν», είπε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Νωρίτερα, ο κ. Τζόνσον συνάντησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αργότερα είπε ότι συμφώνησαν «κοινά επόμενα βήματα» και παρέμειναν ενωμένοι στην επιδίωξη της αποκλιμάκωσης και της διπλωματίας.
Μιλώντας επίσης στο συνέδριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είπε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «γρήγορες, σοβαρές και ενιαίες» οικονομικές συνέπειες εάν επρόκειτο να εισβάλει.
Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στενεύει τους δρόμους για διπλωματία, λέγοντας ότι «απλώς δεν ταιριάζουν με τα λόγια τους».
Τα σχόλιά της έρχονται αφότου η Μόσχα είπε ότι ορισμένα από τα στρατεύματά της είχαν απομακρυνθεί από τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες - αλλά οι δυτικές δυνάμεις είπαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αποχώρησης.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει και ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί τις «επόμενες ημέρες».
Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η αξιολόγηση βασίζεται στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες πρότειναν ότι η πρωτεύουσα Κίεβο θα στοχοποιηθεί.
Άλλοι δυτικοί πολιτικοί που συμμετέχουν στην τριήμερη διάσκεψη για την ασφάλεια είναι ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν θα εκπροσωπηθεί επίσημα στη σύνοδο κορυφής για πρώτη φορά από το 1999 εν μέσω της αυξανόμενης έντασης για την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας.
Εκτιμήσεις στρατευμάτων
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταργήσει ένα σύστημα βίζας που προσφέρει στους πλούσιους ξένους επενδυτές γρήγορη παραμονή, εν μέσω πίεσης στους υπουργούς για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία.
Το Εργατικό Κόμμα απαίτησε την άμεση δημοσίευση μιας συνεχιζόμενης επανεξέτασης των θεωρήσεων που χορηγήθηκαν μεταξύ του 2008 -όταν θεσπίστηκε το σύστημα- και του 2015 όταν οι έλεγχοι στους αιτούντες έγιναν αυστηρότεροι.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζήτησαν επίσης ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» για την ανάκληση βίζας που χορηγούνται σε οποιονδήποτε Ρώσο «που έχει επισημανθεί ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια».
Η διάσκεψη για την ασφάλεια στη Γερμανία πραγματοποιείται καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες στα ανατολικά της χώρας συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς και άλλες παραβιάσεις της εκεχειρίας την Παρασκευή.
Τέτοιες διακοπές της πολυετούς εκεχειρίας στην περιοχή δεν είναι ασυνήθιστες και κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για τη βία την Πέμπτη.
Την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον αύξησε την εκτίμησή της για τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύσσονται γύρω από την Ουκρανία μεταξύ 169.000 και 190.000.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας πρότεινε έναν αριθμό 149.000.
- ΚΟΛΠΑ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΟΝΤΑΙ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ: Ο Τζέιμς Γουντς παρουσιάζε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου