Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Αντικρουόμενες αντιδράσεις από τα κόμματα για την προγραμματισμένη ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

 Αντικρουόμενες αντιδράσεις από τα κόμματα για την προγραμματισμένη ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. τάσσονται υπέρ, ΚΚΕ κατά, ενώ το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση ανακοίνωσαν πως θα παραβρεθούν, εκτοξεύοντας, ωστόσο, πυρά κατά της κυβέρνησης

Άλλοι δηλώνουν «υπέρ», άλλοι «κατά» και άλλοι ακολουθούν τη γραμμή «ναι μεν, αλλά», όσον αφορά στην πολυαναμενόμενη ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, μέσω τηλεδιάσκεψης, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον κάλεσε να μιλήσει για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, η ομιλία του Ουκρανού προέδρου θα ξεκινήσει γύρω στις 12:00 και θα έχει συνολική διάρκεια περίπου 15-20 λεπτών. Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό, θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ θα απευθυνθεί πρόσκληση για να είναι παρόντες και οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Την ομιλία του Ουκρανού πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής και την πρόσκληση Μητσοτάκη έχει σχολιάσει, από την πρώτη στιγμή που αυτή ανακοινώθηκε, σύσσωμη η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. να έχουν ταχθεί υπέρ, το ΚΚΕ να ξεκαθαρίζει πως δεν θα παραβρεθεί στην ομιλία, το ΜέΡΑ25 να σημειώνει ότι «θα εκπροσωπηθεί», παρότι επιτίθεται στον πρωθυπουργό για την ως τώρα στάση του και την Ελληνική Λύση να κάνει λόγο για «μονομερή ενέργεια».

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡIΖΑ μίλησε για «θετική κίνηση», με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, να αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Θετική κίνηση αλληλεγγύης η πρόσκληση στον Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή. Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης κ ήπιας ισχύος».

Θετική διάθεση από ΚΙΝΑΛ, άρνηση από ΚΚΕ  Το ΚΚΕ έλαβε την απόφαση να μην παραστεί στην ήδη πολυσυζητημένη ομιλία, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου «αντιδραστική». Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από τον Περισσό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού

Με θετική διάθεση βλέπουν την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Από την πρώτη στιγμή το ΚΙΝΑΛ έχει σταθεί υπέρ της αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό, ενώ από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία το κόμμα συγκέντρωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό, το οποίο απεστάλη στην εμπόλεμη ζώνη.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή είναι στα πρότυπα ομιλιών του σε άλλα κοινοβούλια ανά τον κόσμο και τονίζουν για ακόμα μία φορά την συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Αντιθέτως, το ΚΚΕ έλαβε την απόφαση να μην παραστεί στην ήδη πολυσυζητημένη ομιλίαχαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου «αντιδραστική». Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από τον Περισσό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού.

«Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωμάτωση ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές. Έχει θέσει εκτός νόμου το κομμουνιστικό κόμμα Ουκρανίας», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι είναι προφανής η στάση τους. Το ίδιο, δε, επισημαίνουν θα έκαναν εάν στη Βουλή ερχόταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν.

Για «πολεμοχαρή υποκρισία» καταγγέλλει τον Μητσοτάκη το ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της τηλε-ομιλίας του Προέδρου Ζελένσκι, καθώς τον χαρακτηρίζει «εκπρόσωπο λαού που δέχεται στρατιωτική εισβολή». Παράλληλα, στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκηχαρακτηρίζοντάς τον πρωθυπουργό «φανατικό χειροκροτητή των ΝΑΤΟϊκών προσπαθειών υπονόμευσης της μόνης ελπίδας για τερματισμό του πολέμου, στο πλαίσιο μιας Ανεξάρτητης – Ουδέτερης Ουκρανίας».

Όσον αφορά στην τηλεομιλία Ζελένσκι, το ΜέΡΑ25 θα αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας του να προστατεύσει τον κοινοβουλευτισμό από την κυβερνητική προσπάθεια να στηθεί μια απρεπής για το κοινοβούλιο φιέστα.

Την αντίδρασή της, τέλος, στην πρόσκληση του πρωθυπουργού εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Λύση, η οποία μιλά για μονομερή ενέργεια και ζητεί και την κλήση του πρωθυπουργού της Αρμενίας, με αφορμή την επανέναρξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι άλλη μια μονομερής ενέργεια της ΝΔ», σημειώνει χαρακτηριστικά η παράταξη του Κυριάκου Βελόπουλου και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «το ουκρανικό καθεστώς αποδέχεται τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας… που ενισχύει στρατιωτικά και τις εγκληματικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας».

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου