Στο αφήγημα περί «αποναζικοποίησης» της Ουκρανίας επέμεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενόσω κλιμακώνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας» αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων κατόπιν της επικοινωνίας, ενώ σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου τονίζεται πως ο Πούτιν μετέφερε στον Μακρόν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ό,τι και να συμβεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος στάθηκε αμετακίνητος δηλώνοντας αποφασισμένος να «επιτύχει» την αποστρατιωτικοποίηση και τον αφοπλισμό της Ουκρανίας είτε μέσω διπλωματίας, είτε διά των όπλων, δήλωσε αναφορικά με την επικοινωνία πηγή της γαλλικής προεδρίας στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπήρξε τίποτα σε αυτά που είπε ο Πούτιν που να μας καθησυχάζει», ανέφερε ο σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας, λέγοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στο αφήγημα περί «απο-ναζικοποίησης» της Ουκρανίας.«Αυταπατάστε» φέρεται να είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Πούτιν: «Θα σας κοστίσει ακριβά, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό καθεστώς κυρώσεων για πάρα πολύ καιρό», ανέφερε.

Στην ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων αναφέρεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί πλέον ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας», βάσει των όσων δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στη συνέχιση της επίθεσης, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Κατά τη συνομιλία ο Πούτιν δήλωσε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η επιχείρηση του ρωσικού στρατού εξελίσσεται «σύμφωνα με το σχέδιο» της Μόσχας και ότι «θα ενισχυθεί» εάν οι Ουκρανοί δεν αποδεχθούν τους όρους του, αναφέρει η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν διάρκειας μιάμισης ώρας και έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της ρωσικής πλευράς, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Από πλευράς του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέφερε στον Εμανουέλ Μακρόν πως θα επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία ό,τι και να συμβεί.

Επισημαίνεται ότι ο Πούτιν παρέθεσε λεπτομερώς στον Γάλλο πρόεδρο τους όρους που θέτει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο -αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς- και προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε απόπειρα» του Κιέβου να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα να προστεθούν νέοι όροι και νέα αιτήματα.

Επρόκειτο για το τέταρτο τηλεφώνημα μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, και ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη Μακρόν στη Μόσχα προ του πολέμου.

«Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής» δήλωσε ο Ζαν Καστέξ μιλώντας στο δίκτυο TF1 και εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στην βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό».

Απέναντι στην Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», γεγονός που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο», προσέθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν ανακοινώθηκε αρχικά το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν όψει του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Η Γαλλία διαθέτει αρκετά μακρά παράδοση διαμεσολάβησης σε συρράξεις», δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα ήταν «πανευτυχής» αν η Γαλλία επιτύγχανε στην αποστολή αυτή... Είχε προηγηθεί μόλις χθες ευθεία απειλή του διά στόματος του ίδιου του Λαβρόφ περί πυρηνικού ολέθρου.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ επέμεινε πως «στην Ουκρανία δρουν ναζιστικά στρατιωτικά στρατεύματα»· συνέκρινε δε τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, λέγοντας ότι «παλιά, ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν έναν στόχο να υποτάξουν την Ευρώπη και τώρα το κάνουν οι Αμερικανοί».

«Η Ευρώπη πρέπει να καταβάλλει το τίμημα για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει πλέον στα βιβλία Ιστορίας. Είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας» ήταν τα λόγια του Γάλλου προέδρου Γάλλος πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε χθες, Τετάρτη, αποτυπώνοντας την κρισιμότητα των στιγμών και το διακύβευμα για την Ευρώπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε στο διάγγελμα προς προτίθεται να παραμένει σε επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς αποφυγή του ενδεχόμενου διάχυσης του πολέμου.