Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για την παγκόσμια βόμβα χρέους – Τι λέει για την Ελλάδα

 


Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για την παγκόσμια βόμβα χρέους – Τι λέει για την Ελλάδα
Ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ INTIME

Στο 1,9% του ΑΕΠ τοποθετεί για το 2022 το πρωτογενές έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, παρά τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του κορωνοϊού. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει εφέτος στην περιοχή του 185,4% του ΑΕΠ, ωστόσο εκτιμά μια αθροιστική αποκλιμάκωση του χρέους κατά 24,7% έως το τέλος του 2027.

Παρουσιάζοντας σήμερα την έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ, υπογράμμισε πως τα τελευταία 15 χρόνια, ο κόσμος βιώνει τη μια κρίση μετά την άλλη, και πως μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, και την πανδημία, τώρα έχει ενσκήψει ο πόλεμος στην Ευρώπη.

«Οι κληρονομιές κρίσεων συσσωρεύονται. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν μια πολύ βαθύτερη και παρατεταμένη ύφεση και –κυρίως– τον αποπληθωρισμό. Αυτό δούλεψε. Όμως η επιτυχία αυτή προκάλεσε μεγάλά ελλείματα. Και, ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ πάνω από τον στόχο, σε πολλές χώρες. Τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους ήταν ήδη αυξημένα πριν από την πανδημία. Όμως τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, το συνολικό χρέος (συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού χρέους) αυξήθηκε κατά 28% του παγκόσμιου ΑΕΠ – η μεγαλύτερη αύξηση ενός έτους που έχει καταγραφεί. Στις προηγμένες οικονομίες, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να είναι υψηλότερο κατά 9% του ΑΕΠ το 2024 σε σχέση με το 2019. Στις αναδυόμενες αγορές, το δημόσιο χρέος θα είναι υψηλότερο κατά 18% του ΑΕΠ. Οι κίνδυνοι – για όλες τις ομάδες χωρών – από τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πλέον πολύ εμφανείς. Αποτελούν κύριο θέμα του δημοσιονομικού ελέγχου», τόνισε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου