Οι δημοσιογράφοι  Ελίζα Τριανταφύλλου και Τάσος Τέλλογλου αποκαλύπτουν  στο insidestory.gr  ότι για τουλάχιστον δύο μήνες το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση!

Ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε για την παραβίαση στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που το δημοσιοποιήθηκαν η τηλεφωνική συσκευή του από τις 12 Ιουλίου μέχρι τις  24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator (αρπακτικό).

Το Citizen Lab, πριν από την παραβίαση του κινητού του Κουκάκη, είχε ανιχνεύσει τις παραβιάσεις -με το ίδιο ή με άλλα λογισμικά- δεκάδων κινητών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ άλλων από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ή την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που εν τέλει είχε παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό παραβίασης του τηλεφώνου, όπως άλλωστε και η γερμανική κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ο δημοσιογράφος είχε απευθυνθεί στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κάνοντας καταγγελία στις 12 Αυγούστου 2020.

Τον Μάρτιο του 2021 τροποποιήθηκε ο νόμος που έδινε τη δυνατότητα σε όσους παρακολουθούνται έστω και για λόγους εθνικής ασφαλείας να λαμβάνουν γνώση έστω και εκ των υστέρων

Τέσσερις μήνες μετά την αλλαγή του νόμου, η αρχή απαντάει στην πρώτη καταγγελία του Κουκάκη ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας». Η απάντηση της ΑΔΑΕ ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις 29 Ιουλίου 2021, αφού είχε προηγηθεί η τροποποίηση του νόμου και 17 ημέρες αφού είχε επιβεβαιώσει την παρακολούθηση το Citizen Lab.