Ανανεώθηκε:
Προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα η Μόσχα στο ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.
Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως οδηγούνται σε ιστορική μεταστροφή που τις οδηγεί υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ ως απόρροια του γεωπολιτικού «σεισμού» που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή, και ενόσω η ίδια η Συμμαχία επιταχύνει την προσαρμογή της σε περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου.Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα Πέμπτης, πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.
Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική - όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.
«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
«Αν μας υποχρεώσουν, τότε... σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.
Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις Μεντέβεντφ ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.
Χρονικό ορόσημο για την ένταξη των δύο χωρών θεωρείται η ΝΑΤΟϊκή Σύνοδος Κορυφής της 29ης-30ής Ιουνίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανώς θα «δει» τις δύο αμυντικά αδέσμευτες σκανδιναβικές χώρες να υποβάλλουν επισήμως αίτημα ένταξης στη Συμμαχία μέσω fast-track διαδικασίας που αδιαμφισβήτητα θα συνοδευτεί από ρωσικούς «βρυχηθμούς».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο εκτοξεύει απειλές για την πιθανότητα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Έχει κάνει κατ' επανάληψη λόγο για «πολιτικές-στρατιωτικές συνέπειες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου