Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Τα απόνερα της αποστολής των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

 

Τα ρώσικα κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα BMP1

© Maestrokarych | Dreamstime.com



Τα νέα που έφτασαν από τις Βρυξέλλες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου προκάλεσαν αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και αιτήματα για άμεση ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Η ελληνογερμανική συμφωνία για την αποστολή βαρύ οπλισμού από τη χώρα μας στην Ουκρανία προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις.

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό, από τις Βρυξέλλες, να ενημερώνει τον ελληνικό λαό πως στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, λίγη ώρα αργότερα, η δήλωση του Όλαφ Σολτς για τη συμφωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου η χώρα μας να εφοδιάσει με τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικού τύπου την Ουκρανία.

Ο Σολτς, παρά την ένταση με την οποία έθεσε τα ελληνοτουρκικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε μόνο στη συμφωνία για την αποστολή των τεθωρακισμένων και έτσι έγινε ο δεύτερος αξιωματούχος, μετά τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, που «καρφώνει» την ελληνική για αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία.

Τα ΒΜΡ-1 ρωσικής κατασκευής

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Μετά την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνονται οι πιέσεις που ασκούσαν ΗΠΑ και Γερμανία στην ελληνική κυβέρνηση για την παροχή επιπλέον οπλισμού στην Ουκρανία. Στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει η παραχώρηση οχημάτων ΒΜΡ-1 ρωσικής κατασκευής, που θα αντικατασταθούν από Marder 1A5. 

Όπως έγραφε και η «Εφ.Συν.» (βλέπε: Θρίλερ με τα όπλα στην Ουκρανία) η μερομηνία-σταθμός που ξεκίνησε η αύξηση της έντασης στις πιέσεις οριζόταν από τους στρατιωτικούς η 26η Απριλίου οπότε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας σαράντα χωρών στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, όπου εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία συζητήθηκε και η ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Εκεί φέρεται να ασκήθηκαν έντονες πιέσεις σε χώρες που έχουν πολεμικό υλικό ρωσικής προέλευσης ώστε να το παραχωρήσουν στους εξοικειωμένους με αυτό Ουκρανούς.

► Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1 βρίσκονται σε Έβρο και νησιά. Θεωρούνται μικρότερης επιχειρησιακής αξίας για τον ελληνικό Στρατό λόγω της παλαιότητάς τους. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη» ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει «επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα» την «άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας (...) την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας».

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Τέλος, ζητά την άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, «όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

EUROKINISSI

Άμεση υπήρξε και η αντίδραση του ΚΚΕ. Το κόμμα του Περισσού σχολιάζει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι 'απογειώνει' την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων» επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης καθώς το ζήτημα έγινε γνωστό από τον Γερμανό καγκελάριο ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που - πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών - σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο 'Αμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

Το κακό προηγούμενο 

Η Ελλάδα, όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, προοδευτικά, αυξάνει τις αποστολές επιθετικών όπλων μεγαλώνοντας την ανησυχία για περαιτέρω εμπλοκή της στις πολεμικές επιχειρήσεις των δυτικών συμμάχων της. 

Αντιαρματικά ρουκετοβόλα RPG, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, τυφέκια Καλάσνικοφ, αντιαεροπορικά βλήματα 155 χιλιοστών, περίπου 7 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών (συμπεριλαμβανομένων για τυφέκια Καλάσνικοφ), ρουκέτες τύπου RM70 φέρονται να αποτελούν τον βασικό όγκο του πολεμικού υλικού που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία το χρονικό διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Απριλίου.

Πρόκειται για υλικό που είχε κατασχεθεί στο παρελθόν, αλλά κυρίως για αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κι αφού προηγουμένως η αποκάλυψη της είδησης είχε έρθει από τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό ομόλογό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου