Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Πόλεμος νεύρων και διπλωματικών ελιγμών

 

AP PHOTO
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Η Αθήνα, βλέποντας τις διακυμάνσεις στη ρητορική της Αγκυρας, περιμένει από την Τουρκία να αποσαφηνίσει εάν θέλει τη συνέχιση των επαφών ή θα κάνει κι άλλο βήμα προς τη φραγή των διαύλων επαναφέροντας το κλίμα του 2020 ● Στα Σκόπια σήμερα ο Ν. Δένδιας για συνομιλίες με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μ. Οσμάνι.

Συνεχείς διακυμάνσεις στη ρητορική της Αγκυρας περιμένει η Αθήνα, στο διάστημα μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, τηρώντας όσο γίνεται χαμηλούς τόνους στις φραστικές επιθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει πολλά μέτωπα μαζί, χωρίς να πετυχαίνει έως τώρα ανταλλάγματα από πουθενά και στρέφεται πλέον, κατά τη συνήθη τακτική του τα τελευταία χρόνια, εναντίον της Ελλάδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας με την απειλή διακοπής των πολιτικών επαφών (λέγοντας στο υπουργικό του συμβούλιο ότι γι’ αυτόν «δεν υπάρχει Μητσοτάκης») δεν έφερε το αποτέλεσμα που προσδοκούσε στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δύο εφημερίδες (Milliyet και Hurriyet) έκαναν τη δήλωση κεντρικό τίτλο και μόνον ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Ν. Μπαχτσελί, τη διακίνησε, σημειώνοντας ότι είναι «προβληματικό για την Τουρκία το γεγονός ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ χειροκρότησε 37 φορές τον Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του MCP είπε επίσης πως «δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ εάν οι συμμαχικές χώρες συνεχίσουν την αρνητική στάση» που έχουν σήμερα έναντι της Αγκυρας (εξ αφορμής και του θέματος με την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας).

Ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξη στον ρ/σ «Σκάι» προσπάθησε να δώσει μια αίσθηση για το τι θα ακολουθήσει σημειώνοντας: «Δεν είναι η καλύτερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι κρίμα. Και εγώ περίμενα ότι μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία θα έμπαινε σε μια φάση, αν μη τι άλλο, μη όξυνσης και στο Αιγαίο και στη ρητορική. Δεν επαληθεύτηκε αυτή η προσδοκία της ελληνικής πλευράς».

Πρακτικά η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι ελληνικές δυνάμεις θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα (για στρατιωτικές προκλήσεις και νέες ερευνητικές τουρκικές δραστηριότητες, προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Εβρο). Διπλωματικά, η Αθήνα περιμένει από την Αγκυρα να αποσαφηνίσει εάν θέλει τη συνέχιση των επαφών (διερευνητικές, ΜΟΕ και ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας) ή θα κάνει κι άλλο βήμα προς τη φραγή των διαύλων, επαναφέροντας το κλίμα του 2020. Ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε χθες διήμερη Navtex για έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο, δίπλα σε περιοχή που έχει οριστεί με ελληνική Navtex για ναυτικές ασκήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια για συνομιλίες με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μ. Οσμάνι. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντ. Κοβατσέβσκι και τον αντιπρόεδρο Μπ. Μάριτσιτς, για την πορεία των διμερών σχέσεων σε συνάρτηση και με την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν και τα σχέδια ενεργειακής συνεργασίας της Ε.Ε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα τη συνάντηση Λαπίντ-Τσαβούσογλου στο Ισραήλ και το πώς βλέπει η Αγκυρα τα σχέδια της Ε.Ε. για ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ-Αίγυπτο-Ελλάδα και Κύπρο. Η πολιτική της Αθήνας, έτσι όπως έχει εκφραστεί σε Ευρωπαίους εταίρους και γείτονες, είναι ότι η Αγκυρα είναι ευπρόσδεκτη με την προϋπόθεση πως σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ανάλογο μήνυμα έχει μεταφερθεί από την ελληνική διπλωματία και στις συμμαχικές χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τις εξοπλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας, με τον Ν. Δένδια να επισημαίνει ότι «η απαίτησή μας είναι οι συναλλαγές τους με την Τουρκία να μην απειλούν την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου