Ταΐζοντας ένα παιδί. Φωτογραφία αρχείου
Διαβάστε το ria.ru στο
«Είμαι ακριβώς στα πρόθυρα», φωνάζει μια πολύτεκνη μητέρα στο κανάλι FoxNews. «Είμαι πραγματικά στενοχωρημένη, φοβάμαι... Έχουμε δύο εβδομάδες παιδικής τροφής, αλλά τι να κάνουμε μετά; ” Η Kayla Zurenko ζει στο Μέριλαντ. Ο σύζυγός της εργάζεται στο εργοστάσιο της Tesla και είναι γονιός των τεσσάρων παιδιών τους. Τα μικρότερα δίδυμα είναι δέκα μηνών και η Kayla δεν ξέρει τι να τα ταΐσει.
Οι διακοπές στην προμήθεια βρεφικών τροφών ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, όταν η γνωστή εταιρεία Abbott Nutrition αφαίρεσε το μείγμα της από την πώληση. Στη συνέχεια, πολλά μωρά εισήχθησαν σε νοσοκομεία και δύο πέθαναν. Φαίνεται ότι για αυτό έφταιγαν τα προϊόντα Abbott Nutrition. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Μίσιγκαν παραμένει κλειστό.
Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές παιδικών τροφών στις ΗΠΑ, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν -ή δεν έχουν αρχίσει- να αυξήσουν τη χωρητικότητα. Η φόρμουλα σίτισης συνέχισε να εξαφανίζεται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σήμερα το έλλειμμα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ακόμη και ο επίσημος Τύπος αποκαλεί «πανελλαδική κρίση» αυτό που συμβαίνει.
Η Kayla Zurenko ζωγράφισε τις δοκιμασίες της. Ταξίδεψε σε όλα τα σούπερ μάρκετ της περιοχής της, αλλά παντού έβλεπε μόνο άδεια ράφια. Άφησα αιτήσεις για παιδικές τροφές σε ηλεκτρονικά καταστήματα και έλαβα άρνηση μετά από άρνηση. Η τελευταία διέξοδος είναι να το παραγγείλετε σε ευρωπαϊκούς ιστότοπους, αλλά πόσο να περιμένετε για την παράδοση;! Και δεν είναι ξεκάθαρο αν το πακέτο θα φτάσει καθόλου: οι αλυσίδες logistics σκίζονται κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο. Και εδώ η Kayla, με δύο μωρά στην αγκαλιά της, κλαίει μπροστά στο κινηματογραφικό συνεργείο του FoxNews.
Εδώ πρέπει να καταλάβετε ότι οι παιδικές τροφές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα εντελώς καλτ πράγμα, που περιβάλλεται από ένα σωρό μύθους και θρύλους. Η γενιά των baby boomer, για παράδειγμα, τρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με γάλα. Τότε, ήταν ένα μοντέρνο, πολύ προωθημένο προϊόν, και οι Αμερικανοί παιδίατροι το έβαζαν στις μητέρες με την ίδια ορμή που οι γιατροί στο εξωτερικό σήμερα καταπιέζουν τα οπιοειδή παυσίπονα.
Τα παιδιά τρέφονταν με μείγματα -ή, όπως λένε, «φόρμουλες»- σχεδόν μέχρι το σχολείο. Και τι? Γρήγορο, βολικό, δεν χρειάζεται να στέκεστε στη σόμπα. Στη δεκαετία του '60 θήλαζαν μόνο μερικές χίπικες, «παιδιά των λουλουδιών», αλλά γενικά θεωρούνταν άγριο, απολίτιστο και όχι πολύ αξιοπρεπές.
Πρόσφατα, η τάση έχει αρχίσει να αλλάζει ενεργά. Ο θηλασμός αναγνωρίστηκε ως φιλικός προς το περιβάλλον και προοδευτικός. Ταίριαζε τέλεια με τη νεοσύστατη λατρεία της μητέρας φύσης, την Γκρέτα Τούνμπεργκ και ολόκληρη την πράσινη ατζέντα.
Και τώρα ο θηλασμός άρχισε να σπρώχνεται στις μάζες με την ίδια ζέση με την οποία πωλούνταν οι παιδικές τροφές πριν από μισό αιώνα. Ο 80χρονος ολιγάρχης Michael Bloomberg δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης, διέταξε να κρύβονται οι βρεφικές τροφές από τις γυναίκες που γεννούν στα μαιευτήρια, έτσι ώστε άθελά τους να αρχίσουν να θηλάζουν τα μωρά τους. Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ντροπιάζει και καταριέται τακτικά τους κατασκευαστές παιδικών τροφών επειδή καταστρέφουν την υγεία των μητέρων και των μωρών. Απλά μια εκπληκτική καθήλωση, φυσικά, σε έναν ηλικιωμένο ολιγάρχη.
Ο θηλασμός είναι αναμφίβολα καλός, αλλά μετά αποδείχτηκε το απροσδόκητο. Όλη η ζωή των αμερικανικών οικογενειών και όλες οι συστάσεις των γιατρών παιδιών είναι τόσο προσανατολισμένες στα μείγματα που αν τα αφαιρέσετε από την αγορά, απλά δεν θα υπάρχει τίποτα για τα μωρά να φάνε. Στην Αμερική, δεν υπήρξε ποτέ μια απλή και κατανοητή πρακτική των σοβιετικών κουζινών γαλακτοκομικών, όπου ένας γονέας μπορεί να συλλέγει μπουκάλια για το παιδί του για όλη την ημέρα - και εντελώς δωρεάν. Οι Αμερικανοί παιδίατροι δεν επιτρέπουν να δίνεται αγελαδινό γάλα σε παιδιά έως ενός έτους και συμβουλεύονται να στραφούν σε συμπληρωματικές τροφές όσο το δυνατόν πιο αργά. Οι Αμερικανίδες μητέρες έχουν από καιρό ξεχάσει πώς να μαγειρεύουν για μωρά και οι γιαγιάδες δεν μπορούν να τα βοηθήσουν: σε όλη τους τη ζωή τάιζαν τα παιδιά τους αποκλειστικά με «φόρμουλες». Λοιπόν, τι είναι μικρό;
Όλο το σύστημα του τσιμπήματος από τους γονείς έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που ο θηλασμός -καλός και υγιεινός από μόνος του- έχει γίνει πολυτέλεια στην Αμερική για πολύ πλούσιους ανθρώπους. Για να θηλάσει ένα παιδί έως ενός έτους, η μητέρα πρέπει να μείνει στο σπίτι. Επειδή πρέπει να είσαι η Αντζελίνα Τζολί, για να φέρει η νταντά σου το μωρό σου με αυτοκίνητο με οδηγό, εσύ να το ταΐζεις στο χώρο εργασίας, να συγκινούνται όλοι. Και έτσι οι απλές Αμερικανίδες δεν έχουν θέση στη δουλειά - ούτε για να ταΐσουν, ούτε να μεταγγίσουν.
Και πρέπει να δουλέψεις: για τέτοιες ανοησίες όπως η άδεια μητρότητας, αλλά για τρία χρόνια, αλλά με τη διατήρηση του χώρου εργασίας και του μισθού, δεν έχουν καν ακούσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τώρα, ακόμη και οι μορφωμένοι Αμερικανοί δεν πιστεύουν πραγματικά όταν τους λέτε για αυτήν την πρακτική, η οποία είναι εντελώς κοινή για τη Ρωσία. Νομίζουν ότι είναι ρωσική προπαγάνδα.
Όλα αυτά είναι μια πολύ χαρακτηριστική τάση για τις χώρες του «χρυσού δισεκατομμυρίου». Τα μέσα ενημέρωσης ακούγονται ακούραστα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά κατά κάποιο τρόπο όλα είναι διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε κυριολεκτικά πέντε έως δέκα τοις εκατό του πληθυσμού να μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.
Τα βιολογικά τρόφιμα κοστίζουν πολλά χρήματα. Το περιβόητο «τυρόπηγμα με μαρμελάδα», από αγάπη για το οποίο οι Ρώσοι αφήνουν τα πάντα και επιστρέφουν στην πατρίδα τους, θα κόστιζε οκτώ δολάρια στις ΗΠΑ και τα δέκα στη Νέα Υόρκη.
Το ίδιο ισχύει για τα γυμναστήρια, τις πισίνες, τα πάντα. Η ιατρική είναι ένα πραγματικό ερείπιο, συνήθως είναι φθηνότερο να πεθάνεις. Ως αποτέλεσμα, οι πλούσιοι στη Δύση είναι αδύνατοι, σε φόρμα και νεανικά, ενώ η φτωχή πλειοψηφία είναι υπέρβαροι, δύσπνοια και διάφορες ασθένειες. Μοιάζουν με δύο διαφορετικούς τύπους Homo sapiens.
Το ίδιο και με τον θηλασμό. Είναι ακριβό, ασυνήθιστο και ακατανόητο - οι παραδόσεις έχουν καταστραφεί εντελώς. Και έγινε ειδική πρακτική για φωτισμένους και πλούσιους ανθρώπους. Λοιπόν, οι μητέρες από φτωχά νοικοκυριά απλά δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά: είτε πρέπει να τρέξουν στη δουλειά, είτε πολλές ασθένειες παρεμβαίνουν.
Και γεια σας, τα μείγματα ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν από τα σούπερ μάρκετ. Και όταν εμφανίζονται σε ηλεκτρονικά καταστήματα, είναι ήδη πολύ πιο ακριβά. Είναι αδύνατο να μην τα αγοράσετε. Για τις αμερικανικές οικογένειες, αυτό είναι ένα απαραίτητο προϊόν. Λοιπόν, εάν ένα παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη, τότε γενικά δεν είναι ξεκάθαρο τι να κάνει.
Στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ διαφημίζονται σαν τις αθάνατες σοβιετικές διαφημίσεις: «Δύο κομμάτια στο ένα χέρι». Οι απελπισμένοι γονείς προσπαθούν να συγκεντρώσουν παιδικές τροφές για το μέλλον. Όλα αυτά τροφοδοτούν μόνο το έλλειμμα. Από τις τιμές στο μείγμα, τα μάτια σας σκαρφαλώνουν στο μέτωπό σας. 800 δολάρια για οκτώ κουτάκια βρεφικής τροφής είναι η μόνη διαδικτυακή προσφορά που βρήκε η Jessie Whitesides, 33 ετών, για την κόρη της. Δεν μπορούσε να το αντέξει οικονομικά
Εντυπωσιάζει ο φιλοσοφικός τόνος των αμερικανικών ΜΜΕ, που ωστόσο ασχολήθηκαν με το θέμα της έλλειψης βρεφικής τροφής. (Να σημειωθεί ότι ανέπτυξαν πολύ πιο λαμπερό τον Τζορτζ Φλόιντ.) Α, η κρίση, αναστενάζουν. Τρόμου-τρόμου. «Τα μωρά χρειάζονται κάτι να φάνε». Κανείς όμως από τους άτιμους δημοσιογράφους δεν επιτρέπει στον εαυτό του να κάνει το ερώτημα: «Και ποιος ακριβώς οργανώνει όλα αυτά τα ελλείμματα και βγάζει χρήματα από αυτά;». Και ακόμη περισσότερο, κανείς δεν τους καλεί να λογοδοτήσουν: οι πλούσιοι κόβουν λάφυρα, αλλά τι γίνεται με το τάδε;
Φαίνεται ότι υπήρξαν ήδη πολλές διακοπές στα εμπορεύματα στη χώρα και έληξαν όλες με τον ίδιο τρόπο. Θυμάστε πώς μάλωναν οι Αμερικανοί για το χαρτί υγείας; Εξαφανίστηκε στην αρχή της πανδημίας και στη συνέχεια επέστρεψε στα ράφια, έχοντας αυξηθεί στην τιμή κατά μιάμιση έως δύο φορές.
Στη συνέχεια, υπήρξε πανδημική έλλειψη κρέατος: τότε όλοι την απέδωσαν στο γεγονός ότι είτε οι αγελάδες είτε οι εργαζόμενοι σε σφαγεία ήταν άρρωστοι με κορωνοϊό. Ένας Θεός ξέρει ποιος ήταν άρρωστος με τι, αλλά και το κρέας άρχισε να κοστίζει με απάνθρωπους ρυθμούς.
Οι Αμερικανοί είχαν χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά τα ελλείμματα ήταν καθαρά τεχνητά. Οι μεγάλες εταιρείες σταματούν να παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης και είδη παντοπωλείου. Οι άνθρωποι σπεύδουν να τα αγοράσουν για το μέλλον. Στη συνέχεια, τελικά, το πολυπόθητο προϊόν επιστρέφει στα ράφια, έχοντας αυξηθεί στην τιμή στην πορεία προς το άσεμνο. Επιπλέον, δεν υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι για την άνοδο των τιμών και δεν υπάρχουν.
Τεχνικά, αυτές οι συμπαιγνίες δεν είναι καθόλου περίπλοκες. Περισσότερο από το 80 τοις εκατό της παραγωγής βοείου κρέατος της χώρας, για παράδειγμα, ελέγχεται από μόλις τέσσερις εταιρείες. Λοιπόν, γιατί οι ευγενείς ντον δεν κανονίζουν έλλειμμα στη χώρα; Αυτό δεν είναι απολύτως τίποτα καινούργιο για την αμερικανική οικονομία: το θέμα των συμφωνιών καρτέλ έχει εμφανιστεί εκεί σε όλη την ιστορία της χώρας.
Στην αρχή, βρήκαν κάποιες δικαιολογίες για αυτό. Ο κορωνοϊός είναι εκεί, lockdown, ρήξη των αλυσίδων εφοδιασμού, ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Λοιπόν, ο Πούτιν, φυσικά, φταίει για όλα.
Αλλά δεν λειτούργησε καλά. Οι Αμερικανοί κατάλαβαν γρήγορα ότι ο Πούτιν δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Και τώρα, οργανώνοντας διακοπές στις βρεφικές τροφές, όπως βλέπουμε, κανείς δεν ασχολείται με καμία εξήγηση. Λοιπόν, δεν υπάρχουν μείγματα και όχι, στριφογυρίστε όπως θέλετε.
Περιττό να πούμε ότι πλήττει κυρίως τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Όσοι είναι πιο πλούσιοι θα αγοράσουν παιδικές τροφές για οκτακόσια δολάρια. Αλλά ο κυνισμός αυτού που συμβαίνει, φυσικά, κυλάει. Όταν μας εκπλήσσει η σκληρότητα των δυτικών ελίτ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκπαιδεύονται στις φώκιες εδώ και αιώνες: βασάνισαν και λήστεψαν τον πληθυσμό τους για να μεταφέρουν αργότερα αυτές τις πρακτικές σε όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου