Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν – Σχεδόν ένας στους δύο λείπει από κάθε επιχείρηση εστίασης
Ανανεώθηκε:
Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη εργαζομένων στις επιχειρήσεις και ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών.
Οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό κυρίως στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές είναι τεράστιες, φέτος ακόμη περισσότερο λόγω της αύξησης του τουρισμού.
Κι εκεί ο προβληματισμός είναι εντονότερος σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν το φετινό καλοκαίρι.
Ωστόσο, αντίστοιχα προβλήματα με έλλειψη προσωπικού, αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι εκτιμήσεις της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με βάση τα στοιχεία που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι ότι «σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους λείπει σε κάθε επιχείρηση» όπως τονίζει στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Aυτό σημαίνει ότι αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ελλείψεων υπολογίζεται πως φτάνουν έως και τις 40.000 σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι επιχειρηματίες ενόψει της τουριστικής σεζόν αναζητούσαν το προηγούμενο διάστημα εργαζόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις, σε όλα σχεδόν τα πόστα, από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι βοηθητικό προσωπικό και εργαζόμενους στην κουζίνα.
Όπως εξηγεί ο κ. Καββαθας τα κενά δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό της περίοδο της πανδημίας.
Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και καθώς η εστίαση παρέμεινε κλειστή για αρκετούς μήνες, πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλες δουλειές και παρέμειναν σε αυτές.
Παράλληλα και αρκετοί μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα βρίσκοντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε γειτονικές χώρες.
Από την πλευρά τους, πάντως, εργαζόμενοι που έχουν δουλέψει κυρίως ως εποχικοί υπάλληλοι επισημαίνουν τις χαμηλές αμοιβές, τα εξοντωτικά ωράρια και τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν τους μήνες της τουριστικής σεζόν, κυρίως στα νησιά.
Παράλληλα κάνουν λόγο για φαινόμενα παραβατικότητας σε βάρος εργαζομένων από μερίδα επιχειρηματιών.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει μάλιστα στο CNN Greece ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, ακόμη και κάποιοι εργαζόμενοι που επέλεξαν φέτος να εργαστούν ως εποχικοί υπάλληλοι σε νησιά, αποφάσισαν τελικά να φύγουν, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες κενές θέσεις.
Μεγάλες ελλείψεις σε Νάξο και Κρήτη
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα νησιά που έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον και το ζήτημα της στέγασης των εποχικών υπαλλήλων καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν να ενοικιάζουν τα διαθέσιμα διαμερίσματα σε τουρίστες μέσω Airbnb.
«Αυτή τη στιγμή νησιά όπως η Κρήτη και η Νάξος έχουν από 1.000 κενές θέσεις εργασίας στην εστίασης» εξηγεί ο κ. Καββαθάς στο CNN Greece.
Η Πανελληνία Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σε μία προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατό ταχύτερα οι κενές θέσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου, πριν από την κορύφωση του τουρισμού, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον ΟΑΕΔ, ώστε όπως επισημαίνεται «οι υπηρεσίες του οργανισμού που ασχολούνται με την ανεύρεση προσωπικού να δώσουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων εστίασης».
Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις δηλώνουν μέχρι τις 15 Ιουνίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ τις κενές θέσεις εργασίας τους. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρχει και μια εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό των ελλείψεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στη συνέχεια στις 30 Ιουνίου οι υπηρεσίες του Οργανισμού σύμφωνα με το προφίλ του εργαζόμενου που θα έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις, θα προτείνουν υποψηφίους προερχόμενους από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο κάτι που σημαίνει ότι ο Ιούνιος που μπαίνει αύριο θα βρει τις επιχειρήσεις εστίασης με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου