Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Τα τρία ερωτήματα μετά την κατάληψη των ελληνόκτητων πλοίων

 

Kατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, το ένα εξ αυτών είναι το Delta Poseidon.

© Milllda | Dreamstime.com



Διαστάσεις μεγάλου διπλωματικού επεισοδίου παίρνει το θέμα της βίαιης κατάληψης δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Μερικές ώρες μετά το συμβάν, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και καταδικαστέα» ενέργεια σημειώνοντας πως «το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιεί παρόμοια "αντίποινα" που κείνται εκτός διεθνούς νομιμότητας, όποιες και να είναι οι αιτιάσεις της ιρανικής κυβέρνησης».

Παράλληλα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση, κατ' απόλυτη προτεραιότητα, να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών, κινητοποιώντας και τα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Ιράν για απελευθέρωση των πλοίων.

«Επειδή ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει απαράβατα να αποτελεί τη βάση και τα όρια της εξωτερικής μας πολιτικής», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά επίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παράσχει αναλυτικές εξηγήσεις για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου (στην Κάρυστο) και τη μεταφόρτωση του φορτίου του σε πλοία αμερικανικών συμφερόντων.

Ειδικότερα:

  1. Να ενημερώσει για τη νομική βάση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής εκ μέρους των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι τελευταίες στο Ιράν μετά την αποχώρηση τους από την διεθνή συμφωνία αποπυρηνικοποίησης δεν θεωρούνται νόμιμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.
  2. Να διευκρινίσει με ποια νομική βάση παρέμεινε δεσμευμένο το πλοίο κατά το χρόνο μεταξύ της άρσης της αρχικής απόφασης κατάσχεσης του από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας για την ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος.
  3. Να ενημερώσει για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που δημιουργούνται από την μετάγγιση πετρελαίου σε άλλα πλοία στην περιοχή της Καρύστου και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το κόμμα της Κουμουνδούρου καταλήγει πως σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας υπήρξε παραδοσιακά, δύναμη ήπιας ισχύος, συνομιλητής και έντιμος μεσολαβητής μεταξύ όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής και εφιστά την προσοχή των υπευθύνων καθώς «η διπλωματία μας θα πρέπει να ανακτήσει τον πολυδιάστατο  χαρακτήρα της, μακράν της λογικής του "πιστού και δεδομένου" και του προκεχωρημένου φυλακίου».

Διαβήματα του κυπριακού ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη

Την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Στο πλήρωμα του ενός πλοίου περιλαμβάνεται και ένας Κύπριος υπήκοος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουν σε ανοιχτή επικοινωνία.

Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.


► Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα δύο δεξαμενόπλοια συνολικά βρίσκονταν 48 άτομα ως πλήρωμα εκ των οποίων δέκα Έλληνες και ένας Κύπριος. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τα πληρώματα των δύο πλοίων είναι καλά στην υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου