Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΑΡΚΟ Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά»

 

(AP Photo/Olivier Matthys)

Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά», ενώ η Ε.Ε. δικαιολογεί το εμπάργκο


Τι θα σημάνει για καταναλωτές και επιχειρήσεις η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Στα ύψη το μπρεντ, φέρνει νέο σοκ στις τιμές. Ζοφερές εκτιμήσεις για έλλειψη καυσίμων στην Ε.Ε. το καλοκαίρι. Οι ηγέτες «πανηγυρίζουν» και δικαιολογούν τις πρόχειρες και καθυστερημένες αποφάσεις.

Μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών-μελών προκειμένου να πείσουν για την επιτυχία του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, την ώρα που η τιμή του μπρεντ παίρνει φωτιά και αναλυτές εκτιμούν πως έρχονται μαύρες ημέρες για την Ε.Ε..

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ικανοποιώντας εν μέρει τις απαιτήσεις της Ουγγαρίας, η τιμή του μπρεντ άρχισε να παίρνει την ανηφόρα, καταγράφοντας αύξηση έως και 2,5% και ξεπερνώντας τα 124 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτό, φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παράσυρση προς τα πάνω των τιμών όλων των παράγωγων πετρελαίου.

Ενώ διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί, η ακρίβεια αναμένεται να μεταφερθεί στις αντλίες και τα πρατήρια καυσίμων, με καταναλωτές και επαγγελματίες να πληρώνουν το μάρμαρο.

Χαρακτηριστικές, άλλωστε, είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στο Spiegel, με τον Φατίχ Μπιρόλ να προειδοποιεί: Όταν ξεκινήσει η βασική περίοδος διακοπών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θα αυξηθεί η ζήτηση για καύσιμα. Μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε ντήζελ, πετρέλειο, κηροζίνη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ο Μπιρόλ, παράλληλα, επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση που είναι προ των πυλών είναι πολύ μεγαλύτερη από την πετρελαϊκή κρίση του 1970, καθώς τότε αφορούσε μόνο το πετρέλαιο, ενώ τώρα είναι τριπλή: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα.

Το Spiegel, εξάλλου, σχολιάζει, σχετικά με τις αποφάσεις για το εμπάργκο, ότι η συμφωνία είναι γεμάτη παραθυράκια και αντικρουόμενες προβλέψεις και θα μπορούσε να βλάψει περισσότερο την Ε.Ε. παρά τον Πούτιν. Το περιοδικό κάνει, μάλιστα, λόγο για φτωχή προετοιμασία και ισχυρές αντιστάσεις που έφεραν αυτόν τον συμβιβασμό.

Νίκη βλέπει ο Μπορέλ

Σε αντίθεση με προειδοποιήσεις και εκτιμήσεις, ο Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε σε πανηγυρικές δηλώσεις, καλώντας τους δημοσιογράφους να μην δίνουν βάσει μόνο στην… απαγόρευση στο πετρέλαιο.

Επίσης, ανέφερε ότι «χρειάζεται πολύς χρόνος στην Ευρώπη για τις συζητήσεις γιατί χρειάζεται ομοφωνία». Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να πουλά πετρέλαιο σε άλλες χώρες, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη Ρωσία να πουλήσει σε άλλους το πετρέλαιο, αλλά είμαστε ο πιο σημαντικός πελάτης της Ρωσίας. Πρέπει να βρει άλλον και σίγουρα πρέπει να μειώσουν τις τιμές» για να συμπληρώσει «ο στόχος είναι να έχουν λιγότερoυς οικονομικούς πόρους για να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή. Αυτό βεβαίως θα συμβεί». 

Όπως, πάντως, εξήγησε εκπρόσωπος της Κομισιόν, η συμφωνία προβλέπει ότι οι κυρώσεις στο πετρέλαιο θα ολοκληρωθούν σε έξι μήνες, ενώ το χρονικό ορόσημο για τα διυλισμένα προϊόντα είναι οκτώ μήνες.

Ζητούν κυρώσεις και στο φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων συμφωνήθηκε στο παρά πέντε και αγκομαχώντας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να ξεκινήσουν συζητήσεις και για έβδομο πακέτο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας ζήτησε πιο δύσκολες κυρώσεις, προτείνοντας να μπει και το φυσικό αέριο στο τραπέζι, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία δεν βελτιώνεται.

«Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι στο έβδομο πακέτο κυρώσεων, αλλά είμαι ρεαλίστρια επίσης και δεν πιστεύω ότι θα είναι», επισήμανε η Κάγια Κάλας, για να προσθέσει «εάν θέλουμε να μπει τέλος στον πόνο των ανθρώπων πρέπει να απωθήσουμε αυτόν που επιτίθεται».

Τη συζήτηση, πάντως, έσπευσε να κλείσει άρον άρον ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νέχαμερ, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κροο, διεμήνυσε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια ολοκληρώθηκαν. 

Κενά και ερωτηματικά

Ενώ οι συζητήσεις και οι δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε εξέλιξη, ο Guardian επιχειρεί να βάλει σε μια σειρά το... ευρωπαϊκό χάος

Τι συμφωνήθηκε;

Μετά από έναν μήνα συζητήσεων η Ε.Ε. συμφώνησε σε σταδιακή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου με στόχο να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τα ¾ των ρωσικών εισαγωγών θα επηρεαστούν άμεσα και θα φτάσουν στο 90% στα τέλη του χρόνου. 

Ποιες χώρες εξαιρούνται και γιατί;

Η Ε.Ε. ξεκινά άμεσα απαγόρευση θαλάσσιων εισαγωγών, που είναι περίπου τα 2/3 της ρωσικής προμήθειας. Το πετρέλαιο που μεταφέρεται από τον αγωγού Druzhba της Ουγγαρίας εξαιρείται από τη συμφωνία. Η Ε.Ε. είναι αισιόδοξη ότι οι ροές ρωσικού πετρελαίου θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του έτους, επειδή χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία έχουν υποσχεθεί να μειώσουν τις δικές τους προμήθειες. Κράτη που βρίσκονται στη νότια πλευρά του αγωγού, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία θα επωφεληθούν από την προσωρινή εξαίρεση.

Πότε θα ολοκληρωθεί το εμπάργκο;

Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι η Ε.Ε. θα συζητήσει τρόπους για να κλείσουν τα παραθυράκια. Η Ουγγαρία πιέζει για οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της που προς το παρόν δέχονται μόνο ρωσικό αργό. Η Κροατία επίσης χρειάζεται χρόνο για να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ουγγαρία. Πάντως οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αποφύγει να μιλήσουν με συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

Πώς θα επηρεάσει Ε.Ε. και Ρωσία το εμπάργκο;

Η Ε.Ε. πληρώνει τη Ρωσία 1 δισ. ευρώ την ημέρα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αποτελεί μεγάλη πηγή κεφαλαίων για το Κρεμλίνο. Η ραγδαία μείωση των πόρων αυτών θα πλήξει τη ρωσική οικονομία μακροπρόθεσμα, ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να έχει αντίστροφα αποτελέσματα και να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα τη Μόσχα, καθώς επωφελείται από τις υψηλές τιμές. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στον διάλογο εντός Ε.Ε. έδωσαν στη Ρωσία τη δυνατότητα να ψάξει για νέους αγοραστές.

Οι επιπτώσεις σε καταναλωτές και επιχειρήσεις στην Ευρώπη;

Οδηγοί και επιχειρηματίες θα δουν υψηλότερες τιμές στις αντλίες, καθώς το εμπάργκο φέρνει υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, με τις κυβερνήσεις να είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 55% μόνο μέσα στο 2022 και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Υπάρχει χώρος για άλλες κυρώσεις;

Πριν καν η Ε.Ε. ανακοινώσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ορισμένες χώρες ήδη ζήτησαν παραπάνω μέτρα και στόχευση στο φυσικό αέριο. Πριν από τον πόλεμο η Ρωσία προμήθευε το 40% της ζήτησης στην Ε.Ε, αλλά οι ηγέτες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν αυτή την εξάρτηση. Οι πιο κοντινοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν τις Βρυξέλλες να βάλουν τέλος και στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Αυτό το βήμα είναι ακραίο και σίγουρα πολύ πιο δύσκολο από τις συζητήσεις για το πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου