Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Σαφείς αιχμές Καραμανλή σε Μητσοτάκη - Μαξίμου

 

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Σε μια απ’ τις λιγοστές ομιλίες του, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε τη διαφορετική οπτική του από τις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού, στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Σε μια πολιτική παρέμβαση που βρίσκεται σε εντελώς άλλη γραμμή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις εμφανίσεις του, επέλεξε χθες το βράδυ να στείλει σαφή μηνύματα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και να καταστήσει ξεκάθαρη τη διαφορετική οπτική του από αυτήν του σημερινού πρωθυπουργού.

Μιλώντας στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών», ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα κατά της παράτασης του πολέμου στην Ουκρανία, απαριθμώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί και τόνισε ότι επείγει ο άμεσος τερματισμός του. Κάτι που δεν έχουμε ακούσει από τα επίσημα χείλη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σε διαφορετική γραμμή προχωρά εν κρυπτώ σε αλλεπάλληλες αποστολές οπλισμού, μέχρι και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Μάλιστα, για τον Κώστα Καραμανλή «πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός» πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη και όχι οι ΗΠΑ, για τις οποίες εκφράζει ευθείες αμφιβολίες για το αν πράγματι επιθυμούν την άμεση λήξη του πολέμου, καθώς δεν υφίστανται τις ίδιες συνέπειες.

Αλλωστε, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί ευρύτερη και έντονη κριτική που ξεκινά από τους πολέμους για τους οποίους ευθύνονται και φτάνει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει την πολιτική της απόλυτης ταύτισης με τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις της Δύσης, από την οποία ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει να κρατήσει σαφείς αποστάσεις, αφήνοντας και τις αιχμές του προς το μέγαρο Μαξίμου για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, από την ομιλία Καραμανλή απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην ελληνική κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παρεμπιπτόντως επέλεξε να απουσιάζει από την εκδήλωση, στέλνοντας ως εκπρόσωπό του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο. Ο πρώην πρωθυπουργός βέβαια μίλησε σε ένα ακροατήριο στο οποίο βρέθηκε πλήθος στελεχών της παράταξης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Βασίλης Κικίλιας και πάνω από 60 βουλευτές.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε πως «είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος και προπαντός η παράτασή του», σημειώνοντας ότι «είναι ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος και πέραν του ουκρανικού εδάφους». Εξήγησε επίσης ότι «ο νέος ψυχρός πόλεμος δεν θα είναι αναβίωση του παλαιού. Θα είναι πολύ χειρότερος και πολύ πιο απρόβλεπτος», ενώ επισήμανε ότι «μια παρατεταμένη σύγκρουση ενέχει το ρίσκο η αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις εξελισσόμενη σε αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και ενός ευρέος αντιδυτικού μετώπου».

Επιπλέον ανέφερε ότι «η παράταση του πολέμου καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που χρήζουν επείγουσας συνεννόησης και συνεργασίας. Πρωτίστως της κλιματικής αλλαγής». Μίλησε ακόμα για τις ζοφερές, όπως είπε, επιπτώσεις του πολέμου και της μακράς διάρκειάς του στον οικονομικό τομέα, ενώ επισήμανε πως «η προσπάθεια απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κοινωνίες που πλήττονται, προφανώς κυρίως τις ευρωπαϊκές».

Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε ευθεία κριτική στις ΗΠΑ, πιστώνοντάς τους μεν «αποφασιστική συμβολή» στην «ενιαία στάση της Δύσης» και στη στήριξη της Ουκρανίας, όμως τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχουν εξίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες».

Σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ άφησε και με τη φράση του πως απόδειξη του μη «αγγελικά πλασμένου κόσμου» αποτελούν «οι ανώφελοι και αδιέξοδοι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η δήθεν «αραβική άνοιξη» και λίγο νωρίτερα οι εμφύλιοι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Κριτική στις ΗΠΑ και τη Δύση έκανε όμως και για τα ελληνοτουρκικά, καταλογίζοντάς τους πως συνέπεια της αντίληψής τους «να κρατηθεί η Τουρκία πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο» ήταν «η υιοθέτηση πολιτικής ίσων αποστάσεων έναντι της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Καραμανλής καλεί την Ευρώπη, αντί των ΗΠΑ, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και να βγει από τον ρόλο του «παθητικού θεατή», ενώ βλέπει θετικά τους χειρισμούς του Μακρόν και του Ντράγκι, την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός απουσιάζει από τις φιλοφρονήσεις του. Ως αιχμή προς την ελληνική κυβέρνηση ερμηνεύεται και αναφορά του σχετικά με την περιοχή των Βαλκανίων, ότι «ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει πάντα να είναι πρωταγωνιστικός» και «πρωτοπόρος της Ευρώπης στην περιοχή», η οποία διατυπώνεται ως παραίνεση και όχι ως κάτι που ήδη συμβαίνει.

Αλλά σε σαφή διάσταση με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του σημερινού πρωθυπουργού έρχεται και η αναφορά Καραμανλή σε άρθρο του οικονομολόγου Joel Kotkin όπου έλεγε πως «η νέα απολυταρχία αναδύεται από μια αδυσώπητη συγκέντρωση πλούτου που έχει δημιουργήσει μια νέα πάμπλουτη ελίτ», αλλά σε διάσταση με την κυβερνητική γραμμή βρίσκεται και η καταγγελία της «υπερσυσσώρευσης ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια».

Ανοιχτοί δίαυλοι

Τέλος, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε κατά της «υποχωρητικότητας», αλλά υπέρ των «ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις» (αιχμή που πάει στον Αντ. Σαμαρά), ενώ τη συνεκμετάλλευση δεν την αρνείται, αλλά αναφέρει ότι «δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον αναφορικά με την Κύπρο ασκεί έντονη κριτική «στη στάση των περισσότερων συμμάχων και εταίρων», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ενώ ορθώς καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται παντοιοτρόπως ο αμυνόμενος, το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου αποσιωπάται απολύτως».

Την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να την κλείσει με τη φράση του Ντε Γκολ: «Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τον λαό σου έρχεται πρώτη. Εθνικισμός όταν το μίσος για άλλους έρχεται πρώτο», επισημαίνοντας ότι «εμείς δεν μισούμε κανέναν. Αγαπάμε όμως την πατρίδα και τους ανθρώπους της», στέλνοντας έτσι μήνυμα και προς την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου