Καθώς οι συνομιλίες για μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταρρεύσει, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov έκανε γνωστό ότι η Μόσχα είχε λάβει μια εφαρμόσιμη πρόταση από Ουκρανούς διαπραγματευτές αμέσως μετά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά υποστήριξε πως το Κίεβο διέκοψε ξαφνικά κάθε διάλογο και έχει «σιωπήσει». από τότε.«Αυτό απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει προοπτική διαπραγματεύσεων. Η Δύση δεν επιτρέπει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί. Η Ουκρανία κατέθεσε μια πρόταση πριν από δύο μήνες για το πώς θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Πήραμε αυτές τις προτάσεις ως βάση. Μία ημέρα αργότερα, η Δύση απαγόρευσε στους Ουκρανούς να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Μιλώντας στο Tass ο Lavrov είπε ότι ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο έδωσαν κάποια υπόσχεση για τον τερματισμό των μαχών, οι προσπάθειες κατέρρευσαν γρήγορα αφού η διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας διέκοψε κάθε επαφή με την αντίστοιχη ρωσική.
«Αυτές οι διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή στα τέλη Μαρτίου… οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που έδωσε ελπίδα σε όλους μας, χάρη στο γεγονός ότι η ουκρανική πλευρά δέχθηκε για πρώτη φορά μία θέση, που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τη συνέχιση των συζητήσεων» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Από τα μέσα Απριλίου, ωστόσο, «η ουκρανική πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί στις προτάσεις που της αποστείλαμε», συνέχισε ο Lavrov, προσθέτοντας ότι «έκτοτε επικρατεί απόλυτη σιωπή».
Τι συνέβη ξαφνικά
«Εάν η ουκρανική πλευρά δείξει ότι κατανοεί πως είναι ακόμα απαραίτητο να συναφθούν κάποιες συμφωνίες, είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αλλά δεν έδειξε μέχρι στιγμής τέτοια επιθυμία», επισήμανε.
Ενώ το Κίεβο είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει ότι θα ήταν ανοιχτό σε μια διπλωματική διευθέτηση, η ρητορική του γίνεται ολοένα και πιο πολεμική, με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να δεσμεύεται να επιτύχει μια πλήρη στρατιωτική νίκη επί της Μόσχας.Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, έχουν αποθαρρύνει κατά καιρούς εντελώς τις διαπραγματεύσεις, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε βαρέα όπλα στη χαοτική εμπόλεμη ζώνη.
Η Γαλλία είναι μεταξύ ενός μικρού αριθμού κρατών που ζητούν επί του παρόντος διάλογο, αλλά ο πρόεδρος Emmanuel Macron έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την πρότασή του από Ουκρανούς αξιωματούχους και άλλες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη.Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο την Πέμπτη (16/6/2022), ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της εάν θα παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος στη Ρωσία – μια παραχώρηση που ο Zelensky έχει επανειλημμένα απορρίψει σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ορισμένες δυτικές χώρες μπορεί να ευνοούν την παράταση του πολέμου για μια διπλωματική λύση, ανεξάρτητα από το κόστος σε αίμα ή πόρους.
Το ΝΑΤΟ θέλει πόλεμοΤον Απρίλιο, η Washington Post ανέφερε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ προτιμούν οι Ουκρανοί να συνεχίσουν να «μάχονται και να πεθαίνουν» αντί «μιας ειρήνης που έρχεται πολύ νωρίς», απορρίπτοντας οποιοδήποτε αποτέλεσμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «νίκη» για τη Μόσχα.
Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είπε πρόσφατα ότι «υπάρχουν χώρες εντός του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος», ελπίζοντας ότι θα αφήσει τη Ρωσία «ασθενέστερη», μια άποψη που αργότερα που εκφράστηκε σχεδόν κατά λέξη από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με αυτή της Ρωσίας περί τα τέλη του Αυγούστου, αφού θα έχουν διεξαχθεί αντεπιθέσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε αξιωματούχος χθες Σάββατο, την ώρα που συνεχίζονται να μαίνονται μάχες στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.
Η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση τότε (!), προέβλεψε ο Νταβίντ Αραχάμια, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό κρατικό δίκτυο Φωνή της Αμερικής.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.Στα τέλη Μαρτίου, το Κίεβο ανακοίνωνε πως θα δεχόταν να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο NATO, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου