Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Καθ' οδόν για Κίεβο Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι

 

Σολτς, Ντράγκι και Μακρόν στο τρένο για το Κίεβο

Ludovic Marin, Pool via AP



Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, βρίσκεται καθ' οδόν για την ουκρανική πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας το ταξίδι που είχε προαναγγελθεί, χωρίς να δοθεί ακριβής ημερομηνία, μέρες πριν. Οι Ουκρανοί ελπίζουν σε ανακοινώσεις για παραδόσεις γερμανικών οπλικών συστημάτων και άλλου πολεμικού υλικού.

Οι τρεις ηγέτες επιβιβάστηκαν στο τρένο στην Πολωνία και αναμένονταν στο Κίεβο της Ουκρανίας μέσα στο πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που δημοσίευσε μια φωτογραφία των τριών πολιτικών στο τρένο. Η ZDF ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του ταξιδιού. 

Σύμφωνα με το Speigel, η οργάνωση του ταξιδιού κράτησε αρκετές εβδομάδες και για λόγους ασφαλείας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε δώσει καμία επίσημη επιβεβαίωση μέχρι πρόσφατα για το ταξίδι του Σολτς, που έως πρόσφατα ήταν πολύ επιφυλακτικός να ταξιδέψει στην Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει πρόσφατα επανειλημμένα επικρίνει τη Γαλλία και τη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ιταλία, κατηγορώντας τις χώρες της Δύσης ότι καθυστερούν την παράδοση όπλων και το ταξίδι αυτό δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε πει ότι «θα ταξίδευε στην Ουκρανία μόνο εάν μπορούσε να φέρει μια συγκεκριμένη προσφορά μαζί του», δήλωσε ο Πράσινος πολιτικός Άντον Χοφρέιτερ. «Υποθέτω ότι θα κρατήσει την υπόσχεσή του». 

Ο Ουκρανός πρεσβευτής Αντρίι Μέλνικ κάλεσε τον καγκελάριο να δεσμευθεί για περαιτέρω παραδόσεις όπλων και η βασική προσδοκία στο Κίεβο είναι ότι ο Σολτς θα δώσει «πράσινο φως» για τα ζητούμενα 88 άρματα μάχης Leopard 1 και 100 οχήματα μάχης πεζικού Marder, τα οποία η εταιρεία Rheinmetall μπορεί να παραδώσει αμέσως.

Μεσοπρόθεσμα, η Ουκρανία χρειάζεται επίσης γερμανικά U-Boats, κορβέτες, περιπολικά του ναυτικού και πολεμικά σκάφη για να υπερασπιστεί τη μεγάλη ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική ναυτική υπεροχή. 

Αποστολή συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II. Εξήγησε ότι τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές της Μπούντεσβερ –των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων– και του NATO.

Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση έκαναν λόγο προ ημερών περί πιθανής παράδοσης τεσσάρων τέτοιων συστημάτων, της γερμανικής εκσυγχρονισμένης και προσαρμοσμένης στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκδοχής των αμερικανικού σχεδιασμού MLRS Μ270.

Η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ διευκρίνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, 300 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων για να υπάρξει ισορροπία με τη Ρωσία ως προς τα βαριά όπλα στα πεδία των μαχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου