ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη μέγκενη της ενεργειακής κρίσης και των ισχυρών πιέσεων στα επιτόκια των ομολόγων που αυξάνουν το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με το τοπίο να είναι θολό και να ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς αναζητούνται ισορροπίες σε ένα ταραχώδες σκηνικό που λόγω της αβεβαιότητας του πολέμου στην Ουκρανία διαμορφώνεται από υψηλές ανάγκες για αντιπληθωριστικά μέτρα. Το υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης αποκτά ειδικό βάρος καθώς λαμβάνει χώρα εν μέσω έντονων φημολογιών ότι μπορεί να ξεκλειδώσει ακόμη και εκλογές τον Ιούλιο, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για ανακοινώσεις-έκπληξη από τον πρωθυπουργό.
Αλλαγή ρητορικής
Τα καλά νέα από το μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Μάιο έχουν αλλάξει τη ρητορική της κυβέρνησης, που στήνει νέο αφήγημα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για παρεμβάσεις στους ΕΦΚ ή στον ΦΠΑ των καυσίμων προκειμένου να πέσουν οι τιμές που πατούν γκάζι. «Υπάρχουν και άλλες εφεδρείες», τονίζουν αρμόδιες πηγές, κλείνοντας το μάτι για τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμού που θα έρθει έως τον Σεπτέμβριο στη Βουλή και όπως έχουν ήδη ενημερωθεί οι θεσμοί, θα προβλέπει αύξηση των δαπανών για μέτρα στήριξης κατά 740 εκατ. ευρώ ή κατά 0,4% του ΑΕΠ.
Στην κυβέρνηση όμως υπάρχουν και οι δεύτερες φωνές που δεν παρασύρονται στη μέθη των υπολοίπων που πανηγυρίζουν με την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και συνιστούν αυτοσυγκράτηση καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τον ορίζοντα της ενεργειακής κρίσης. Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στα 125 ευρώ τη μεγαβατώρα από 79 ευρώ που ήταν πριν από δέκα ημέρες ξυπνά τον εφιάλτη με τις φωτιές που ανάβει στην οικονομία και στον προϋπολογισμό.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την τοποθέτηση κυβερνητικής πηγής, ότι για κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής στο φυσικό αέριο η επίπτωση στο ΑΕΠ υπολογίζεται ότι φτάνει τα 500-600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ απαιτούνται επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για να σβήσει η πυρκαγιά στους λογαριασμούς στο ρεύμα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα 362 εκατ. ευρώ των επιπλέον εισπράξεων που ήρθαν στα ταμεία τον Μάιο δεν πρέπει να ξοδευτούν στο σύνολό τους.
Μία ακόμη κρίσιμη παράμετρος για την προσγείωση του αφηγήματος των νέων παροχών σχετίζεται με τη δέσμευση της κυβέρνησης να κρατήσει με νύχια και με δόντια το πρωτογενές έλλειμμα εκεί ακριβώς που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, στο 2% του ΑΕΠ. Μια διαφορετική εξέλιξη θα έστελνε λάθος σήμα στις αγορές εν όψει και της αύξησης των επιτοκίων με σοβαρές συνέπειες στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Αλλωστε σύμφωνα με τον ESM, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες με τις αγορές των ομολόγων να σφυροκοπούνται, αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό (σ.σ. με σκληρά ανταλλάγματα), ο λογαριασμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς το ελληνικό χρέος είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ ακόμη πιο βαρύ είναι το γεγονός με την επενδυτική βαθμίδα.
Τουρισμός
Επίσης, όπως επισημαίνει ο ESM, ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει σκιές στις οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα: «Το μέγεθος των επιπτώσεων μένει να φανεί, αλλά η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό και από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της έκθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου